fbpx
510

A doua jumătate lui octombrie e perioada mea preferată din an pentru plimbări în România. Nuanţele arămii ale frunzelor, contrastul dintre foioase și brazi la munte, tarabele cu recolta de toamnă, temperaturile numai bune pentru pulovere groase și eșarfe colorate, ceaiul cald – sunt doar câteva dintre motivele pentru care aș prefera ca luna asta să dureze până hăt-departe, în martie. Toamna este însă plină de surprize, ai ocazia să baţi ţara în lung și în lat în tricou și teneși sau, așa cum se întâmplă chiar în zilele astea, trebuie să scoţi la lumină garderoba de iarnă. Sunt zone în ţară în care iarna se îmbină cu toamna într-un mod miraculos: ai pe de o parte o vale însorită și arămie iar pe de altă parte, la doar câţiva metri distanţă, iarnă în adevăratul sens al cuvântului. E și cazul ţinutului secuiesc, în zona Miercurea Ciuc, cunoscută și ca Polul Frigului. Aici, de-a lungul timpului, s-au înregistrat cele mai mici temperaturi din România ultimilor 40 de ani. Nu este deci o surpriză faptul că iarna vine aici mult mai repede, chiar de la sfârșitul lunii septembrie.

Iarna vine mai repede la Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana și împrejurimile sale sunt un exemplu pozitiv în turismul din România. Zona este administrată cu seriozitate, se percepe taxă de intrare, se face curăţenie frecvent, coșurile de gunoi se golesc la timp iar punctele de belvedere sunt pur și simplu minunate și bine gândite.

Nu rata: punctul de belvedere din ultima curbă înainte să ajungi la lac. Oprește mașina pe margine și urmărește scara de lemn ce urcă pentru 2-3 metri către un punct din care poți vedea lacul de la înălțime, printre frunzele copacilor.

Vezi șiTinovul Mohoș – o rezervație ce se poate vizita doar cu ghid, pe pasarelele de lemn amenajate deasupra lacului.

Traseu ușor spre Vârful Harghita Mădăraș

Nu ai nevoie nici de echipament special și nici de condiţie fizică de invidiat ca să ajungi pe cel mai înalt vârf din Munţii Harghita. Ai însă un motiv întemeiat să o faci: de acolo de sus, de la 1801 metri altitudine, ai o priveliște de 360 de grade spre munţii Făgăraș, Apuseni, Ceahlău, Rodnei.

Deși am ajuns acolo în primele zile din octombrie, am avut parte de un peisaj de iarnă în adevăratul sens al cuvântului. Sus, pe vârf, am avut impresia că am ajuns într-un loc sacru – sunt zeci de cruci sculptate și cu panglici colorate ori cu steaguri. Dacă adaugi și un apus interesant, priveliștea te lasă fără cuvinte. La retur, îți recomand să te oprești la Cabana Mădăraș care veghează muntele de peste 60 de ani. Găsești aici un vin fiert ori un ceai cald care să te dezmorțească din frig.

Cum ajungi: urcă cu mașina până în staţiunea Mădăraș, lasă mașina în vreuna dintre parcări și intră în traseu pe lângă cabana Salvamont.


Citeste mai mult: travelgirls.ro


Like it? Share with your friends!

510
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?