fbpx
541
Autumn landscape at Saint Anna Lake which is located in a volcanic crate from Romania

Indiferent că preferi muntele sau că iubești marea, lacurile sunt în ambele cazuri o soluţie pentru iubitorii de natură. Luciul apei, paleta de culori, vegetaţia şi fauna, peisajele care le înconjoară – toate acestea sunt doar câteva dintre atributele cu care lacurile ne vrăjesc. Unora le-au cântat poeţii frumuseţea, altele te amuţesc – pur şi simplu – cu frumuseţea lor.

Se spune că lacurile sunt ochii Pământului, în care se oglindește cerul. Ireal de frumoase, incredibil de pure, cu o culoare aparte, unele lacuri încă ne surprind și ne îndeamnă la liniște interioară.

Astfel de lacuri impresionante sunt multe la noi în țară iar printre cele mai deosebite se numără și Lacul Sfânta Ana.

La aproximativ 17 kilometri de Băile Tușnad, Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic de pe teritoriul României. Format pe fundul craterului vulcanului stins din Masivul Ciomatu, lacul continuă să impresioneze.

Oamenii care s-au ocupat de cercetarea acestor locuri spun că ultima erupție a vulcanului a avut loc cam cu 30.000 – 40.000 de ani în urmă. După această ultimă erupție în craterul vulcanului s-a strâns apa din precipitații și așa s-a ajuns la apariția lacului.

Întrucât este singurul lac de proveniență vulcanică din Europa Central – Estică, acest lac reprezintă un punct de atracție turistică natural din Ținutul Secuiesc.

Altitudinea la care se află acesta este de 949-950 metri, iar adâncimea apei atinge dimensiuni diferite între 12 și 6,5 metri.

Așa cum v-am obișnuit, cele mai frumoase obiective turistice au în spate povești impresionante.  Și Lacul Sfânta Ana are două legende sângeroase care sunt vechi de sute de ani și au dat numele apei.

Prima legend vorbește despre doi frați rivali care își doreau să iasă în evidență unul față de celălalt cu orice preț. La un moment dat, unul dintre ei a vrut să demonstreze că are cea mai frumoasă caleașcă și a înhămat la aceasta cele mai frumoase fecioare din sat. Deoarece ele erau firave și nu au reușit să mute caleașca foarte grea, bărbatul a hotărât să le biciuiască și să le supună la chinuri groaznice. După această oroare, una dintre fecioare, pe nume Ana, l-a blestemat amarnic. La scurt timp, o furtună puternică s-a pornit din senin și l-a omorât pe bărbat dărâmându-i castelul. În locul castelului se spune că s-a format lacul de astăzi și de aceea poartă și numele de Sfânta Ana.

Poveștile sunt multe și diferite. Oamenii spun că o altă legendă se referă tot la o fată pe nume Ana. Aceasta a fost obligată de familie să se căsătorească cu un băiat pe care nu-l iubea. Chiar dacă și-a implorat părinții să nu o mărite, soarta ei nu s-a schimbat.Aceștia nu au vrut să o asculte pentru că tânărul era foarte bogat.. Așadar, se spune că tânăra a fugit în noaptea nunții și s-a aruncat în lac. Întrucât localnicii au fost impresionați de suferința trăită de fată, au hotărât să denumească lacul Sfânta Ana, loc al fertilității și al iubirii.

Lacul nu este iubit de turiști doar prin prisma frumuseții lui. Astăzi pe lângă faptul că lacul este un loc de relaxare în care turiștii vin pentru a respira puțin aer curat, acesta reprezintă o zonă de pelerinaj. Oamenii ajung aici pentru a se ruga la capela din piatră, de pe marginea lacului ctitorită în anul 1564.

Localnicii iubesc mult lacul, povestind cu drag despre acesta tutoror turiștilor. Câteva lucruri pe care le vei afla de la săteni sunt uluitoare. Nivelul apei nu scade niciodată chiar dacă lacul nu are izvoare, fiind alimentat doar de precipitații. Puritatea apei este foarte asemănătoare cu apa distilată. Locuitorii nu au nevoie de prognoze meteo deoarece în muntele de lângă lac există două fisuri și aceștia spun că dacă vine ploaia aerul emanat de acelea pișcă la nas. 

Recomandări de cazare în apropiere de Lacul Sfânta Ana

Booking.com

Like it? Share with your friends!

541
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?