fbpx
523

Satul Valea Zălanului, din județul Covasna, pare un cătun uitat de lume. Doar pare, pentru că a început să devină o atracție pentru turiști, mai ales după ce prințul Charles al Marii Britanii și-a cumpărat aici câteva căsuțe vechi de sute de ani pe care le-a renovat și le-a transformat în destinații de vacanță. În fiecare primăvară, prințul petrece măcar câteva zile în acest sat.

Puține locuri probabil se pot bucura de pitorescul zonei aleasă de el. Valea Zălanului are 120 de locuitori, ceva mai puține gospodării. Casa aflată la numărul 1 are în spate o potecă ce urcă domol pe dealurile din apropiere. Chiar dacă e un cătun, casele sunt îngrijite, semn că oamenii sunt gospodari. Brânza-i la ea acasă, găinile fac ouă zilnic, colacii secuiești se rumenesc domol la foc.

Prințul a dat din întâmplare peste acest cătun. Se afla în vacanță prin Transilvania și în timp ce se plimba pe pajiștele din zonă s-a uitat de deasupra văii și a văzut cătunul Valea Zălanului. Casele de oaspeți ale prințului Charles au fost vizitate de turiști din întreaga lume care au fost impresionați de acest colț de rai.

În 2012, proprietatea prințului Charles din Valea Zălanului a fost inclusă de revista americană Vanity Fair în topul „Cele mai bune paradisuri private”. Valea Zălanului se află în Munții Baraolt, în locul în care se întâlnesc pădurile Aita Seacă și Zălan, pe șoseaua care duce de la Sfântu Gheorghe la Baraolt.

Satul apare pentru prima dată în documente oficiale în secolul al XVI-lea și aparținea atunci familiei Kalnoky, unul dintre strămoșii transilvăneni ai prințului Charles. Potrivit istoriei, în urmă cu 400 de ani, familia Kalnoky construia aici prima fabrică de sticlă din Transilvania. La începutul anilor 1900, glăjăria şi-a încetat activitatea, însă câţiva locuitori au mai rămas, astăzi satul având în jur de 150 de locuitori.

În anul 2008, Prinţul de Wales a cumpărat proprietatea fostului jude, care era compusă din mai multe clădiri, şi este înconjurată de dealuri pline de flori şi păduri.

Camerele aduc aminte de bunici. Au țesături pe pereți, uși cu mânere mari de fier și godinuri. În zonă poți să faci drumeții fie la pas, fie cu bicicleta. De asemenea, puteți, printre altele, să participați la ateliere de făcut pâine.


Like it? Share with your friends!

523
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?