Nu e prima oară când spun că România are resurse nelimitate de distracție, relaxare și frumos. Fiecare anotimp aduce alt iz de fericire atunci când îți place să călătorești. Și atunci când vacanța ta își găsește locul la munte, poți fi sigur că nu te vei plictisi nicio zi în această zonă.
Nimic nu e mai palpitant decât o aventură la Canionul Șapte Scări, una dintre cele mai mari atracții turistice de la noi din țară. Adevărul este că acest loc a ajuns să fie destinaţia preferată de weekend a celor care vor să facă drumeţie în familie. Aerul este curat, peisajul este unul superb, iar drumul nu necesită mare condiţie fizică. Aici poți testa şi cea mai lungă tiroliană din ţară, care s-a construit în 2014, dar mai bine hai să o luăm cu începutul.
Locul minunat este chiar la câțiva pași de aglomeratul DN 1 pe Valea Prahovei în localitatea Timișu de Jos.
Canionul Şapte Scări este un defileu săpat în calcare jurasice din partea vestică a Munţilor Piatra Mare. E format din şapte trepte cu înălţimi între 2,5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se tranformă în cascade atunci când volumul pârâului Şapte Scări este ridicat.
Traseul se parcurge datorită existenței unor scări metalice care ajută turiștii să pătrunda în lumea spectaculoasă a stâncilor și cascadelor. Acestea au fost înlocuite recent cu unele moderne și foarte sigure, deci nu trebuie să ai emoții din acest punct de vedere.Pasarelele şi scările sunt din fier zincat şi sunt 100% sigure pentru turişti. Așadar, poți porni la drum fără rezerve.
Trebuie să te avertizez însă că este bine să pleci la drum echipat conform peisajului. Nu ar strica o pereche de bocanci antiderapanți și un hanorac în plus. Desigur, cel mai bine este să ai cu tine un rucsac, să-ți pui cele necesare acolo. Cu siguranță vei vrea să ai mâinile libere.
Canionul 7 Scări este scurt având o lungime de aproximativ 200 de metri însă e extrem de spectaculos.
Cu siguranță te întrebi cum a luat naștere acest loc. Ei bine, Pârâul 7 Scări din Munții Piatra Mare a creat această minunăție, iar numele vine de la cele 7 trepte ale canionului în care vei ajunge folosindu-te de scările montate.
Atunci când debitul apei e foarte ridicat, e bine să te aștepți să fii udat, fiindcă unele scări de acces în următoarea treaptă superioară urcă chiar pe lângă cascadă.
Parcurgerea canionului în sine durează aproximativ 30 de minute, iar întoarcerea cam tot atât. Intrarea în acest loc se taxează, însă suma este modică, așa că merită să încerci acest loc orice ar fi.
După ce ai străbătut lumea impresionantă a pereților de stâncă și a cascadelor, la final te așteaptă o tiroliană ce-ți va tăia respirația. Echipamentul pentru tiroliană îl poți închiria de la punctul de taxare în canion. Apoi ți se va face instructajul de siguranță și poți petrece următoarea oră zburând din copac în copac. Ce metodă mai bună de a-ți aduce aminte de copilărie, atunci când te urcai în toți copacii alături de prieteni. Uite că și acum te poți bucura de aceeași experiență, chiar mai plăcută, la Canionul Șapte Scări.
Ca să pleci de aici cu un mic pont, îți pot spune că acest loc este mai spectaculos iarna decât vara. Spun asta datorită zăcămintelor diferite de metal din anumite porțiuni ale canionului. Iarna, fiecare izvor care iese din canion îngheață, iar țurțurii capătă diferite culori, verde, galben sau roșu. Spre baza canionului culorile se combină,iar țurțurii devin de culoarea curcubeului