fbpx
549

Aflat pe malul stâncos al Dunării, Chipul lui Decebal este unul dintre cele mai vizitate locuri din România. Mii de turiști vin anual la bazele stâncii, pentru a admira lucrarea a 12 alpiniști, ce au realizat o adevărată operă, astăzi reprezentativă pentru țară. Recunoscut și în afara granițelor, Chipul lui Decebal este cea mai mare sculptură în piatră din Europa.

Decebal a fost conducătorul Daciei, fiind un luptător înrăit, afirmându-se că, Dacia a cunoscut apogeul puterii sale datorită domniei lui. Datorită războaielor purtate cu romanii, Decebal s-a afirmat ca și cel mai bun conducător, astfel, prin lupte și-a demonstrat abilitățile militare și politice.

O spun, cu mândrie! Decebal a fost regele celui mai mare stat liber al Europei acelor timpuri!

 Valeriu Butulescu

Astăzi putem admira chipul acestuia vizitând zona Cazanelor Mici, în apropierea Orșovei. Reprezintă principala atracție turistică, deși Clisura Dunării este cu adevărat deosebită. Peisajele sunt de admirat, în special dacă vă încumetați la drumeții pe stâncile munților. Din vârf vă veți putea bucura de un peisaj absolut impresionant, cu o largă deschidere de-a lungul defileului. Totodată, plimbările cu barca sunt la mare căutare. Și de pe apă imaginile sunt de o frumusețe aparte. În zilele călduroase, încercați să mergeți cu vaporașele, astfel, veți lăsa deoparte razele arzătoare ale soarelui, și cumva vă veți bucura de câteva clipe de relaxare în bătaia agitată a vântului. Cu siguranță, ghidul va ajunge și la baza Chipului lui Decebal.

Sculptura reprezintă cea mai mare statuie lucrată în piatră de pe continent, având o înălțime de 55 de metri. Lungimile fizionomiei sale sunt ireal de mari la prima vedere, doar nasul măsurând 7 metri, iar ochii 4,3 metri. Poate fi admirată atât de la baza sa, unde puteți ajunge doar cu bărcile, fie de pe podul din apropiere. Reușește să atragă anual mii de turiști, stârniți de curiozitatea de a cunoaște această măreață sculptură. Probabil vă întrebați cum a fost realizată, ei bine…procesul a durat aproximativ 10 ani, iar lucrarea este terminată doar în proporții de 60%.

Au lucrat zi de zi 12 alpiniști, proiectul fiind lansat, promovat și condus de Iosif Constantin Drăgan, cel mai bogat om după revoluție. Lucrarea a început în anul 1994 și a fost întreruptă în 2004, din cauza morții finanțatorului, costurile fiind estimate la suma de aproximativ un milion de dolari. Astfel, Chipul lui Decebal a rămas neterminat, nemaiexistând o finanțare stabilă. Astăzi, unii dintre cei 12 muncitori mărturisesc că și-ar dori să poată termina sculptura. Ei spun că din îndepărtare arată 100% terminată, însă, mai sunt multe detalii ce necesită a fi retușate. Sub chip este bătută în piatră o inscripție în latină și anume: DECEBALUS REX-DRAGAN FECIT, ce se traduce Regele Decebal- făcută de Drăgan. Scopul lui Iosif Drăgan a fost de a comemora, dar și de a demonstra contribuția poporului român la dezvoltarea culturii europene.

Nu ratați ocazia de a vizita această măreție sculptată în piatră, fiind dovada muncii a 12 oameni ce și-au dorit ca România să aibă un monument cultural diferit și unic. Chipul lui Decebal reprezintă numele țării dincolo de granițe, atât prin deosebitul aspect, cât și prin istoria glorioasă a conducătorului Daciei.


Like it? Share with your friends!

549
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?