fbpx
553

Stațiunea Borsec este renumită pentru apele sale minerale de peste 200 de ani. Întrucât aceste meleaguri se bucură de minunatele comori din subteran, la Borsec s-a dezvoltat o frumoasă stațiune balneo-climaterică la care râvnesc mulți turiști.

Cu toate acestea, foarte puțini oameni cunosc faptul că Borsec, oraș românesc, a fost primul din Europa cre a îmbuteliat apele pure, pe o linie tehnologizată. Adevărul este că, odată cu trecerea vremii, Borsec și-a mai pierdut din strălucirea de altă dată, însă frumusețea zonei încă așteaptă să fie descoperită.

Întâmplarea a făcut ca aceste comori subterane să fie descoperite de un vienez care fiind în vizită în România, a încercat pe propria piele apa miraculoasă de la Borsec și a rămas uluit. Asta se întâmpla pe la 1803, apoi, un an mai târziu, Gunther Zimmetshausen s-a întors în țară pentru a lua în arendă pământul ce părea a fi binecuvântat și a început să folosească apele minerale. Vienezeul a reușit să obțină un contract de 28 de ani, semnând cu succes contractul cu autoritățile române.

Lucrurile s-au mișcat repede și bine. A fost  ridicată în scurt timp o fabrică de îmbuteliere a apelor, linia fiind folosită începând cu anul 1806.

Odată cu acest eveniment, toată zona s-a schimbat, a înflorit. Mica așezare montană s-a bucurat în scurt timp de drumuri noi, începând să apară tot mai multe locuințe pentru artiștii sticlari aduși din zone renumite precum Bohemia, Austria, Bavaria sau Polonia.

Era 1806 când pe poarta fabricii ieșeau primele sticle cu apă minerala Borsec, colectată de la izvoarele 1 și 2. Fabrica a avut flux mare încă din primul an de funcționare, atunci fiind îmbuteliate peste 3 milioane de litri de apă minerală. Ce este cu adevărat interesant, este faptul că îmbutelierea se făcea doar în zilele însorite, nu în fiecare zi. Astfel, conținutul de dioxid de carbon atingea nivelul maxim.

Apele minerale de la Borsec și modul de îmbuteliere a acestora a ajuns atât de celebră și apreciată încât în 1873 Borsec a fost medaliată la Târgul Internațional de la Viena, obținând titlul de Regina Apelor Minerale.

Dar, așa cum probabil te așteptai, Borsec nu are de oferit doar ape minerale, căci frumusețea locului atrage anual sute de turiși care vin aici să se bucure de aerul curat, oamenii primitori și obiectivele turistice care-i fac nostalgici.

Așadar, dacă ajungi în Borsec, pe lângă cura de ape minerale pe care o poți face, trebuie să fii pregătit pentru peisajele sălbatice, cele mai frumoase trasee montane și celebra cașcavea, care este o brânză maturată specifică ținutului.

Stațiunea Borsec se pregătește mereu și vine în întâmpinarea turiștilor de fiecare dată. Între anii 2008-2010, gospodarii orașului au reamenajat parcurile, au refăcut drumurile și au organizat izvoarele.

Așadar, Borsec te așteaptă cu câteva obiective turistice care sunt încadrate minunate în peisajele ce pare că nu au fost distorsionate nicio secundă de trecerea anilor.

Rezervația Naturala “Scaunul Rotund Borsec”

Zona Toplița – Scaunul Rotund Borsec este unul dintre cele mai importante obiective turistice din împrejurimi. Aceasta se întinde pe o suprafață de 5.466 de hectare, având o floră impresionantă. Speciile rare de plante și fauna deosebită, cu cele mai frumoase exemplare de urși și cerbi, au determinat oamenii de știință să ceară de la autorități protejarea acestui perimetru.

Dacă-ți vei pune rucsacul în spate și vei porni la drum vei descoperi măreția unei naturi ce pare neatinsă încă de mâna omului. Cea mai mare atracție a rezervației este, evident, bogăția izvoarelor de apă minerală și zona carstică cu depuneri  de travertin, numită și Scaunul Rotund.

Poiana Zânelor

Sună atât de frumos, încât gândul îți zboară la mici zâne bătând din aripi peste tot, însă, în realitate, aici se află un  ansamblu magnific de izvoare, captate în bazine sub cerul înstelat. Vizitatorii apreciază cel mai mult băile cu ape minerale. Nu există un program de vizită stabilit și nici nu se percepe vreo taxă, așadar îți poți odihni oricând picioarele aici sau poți face o baie rapidă în razele soarelui.

Grota Urșilor

Pe cât de frumos suna Poiana Zânelor, pe atât de înfricoșătoare pare Grota Urșilor. Dacă urmezi traseul corect, de la Poiană vei junge direct la Grotă. Aici vei găsi un canion sculptat în travertin, cu cea mai mare depunere cu această rocă din întreaga Depresiune Borsec. Coridoarele înguste și adânci, formate  de apa care a săpat în stâncă, se întind pe o suprafață de 40 de hectare, așa că priveliștea este minunată.

Peștera de Gheață

Alt obiectiv turistic ce reprezintă o atracție preferată de turiști este Peștera de Gheață. După nume îți dai seama că trebuie să te înarmezi cu haine groase și o lanternă. Caverna se află în Masivul Piatra Mare, iar peisajul lunar este fascinant. În culoarele înguste, unde soarele nu izbutește să ajungă, răsar coloane de gheață sculptate în timp. Prin fisurile verticale, înalte de până la 50 de metri se poate înainta pe o porțiune mică, restul peșterii fiind intersiză pentru turiști din cauza pericolului.

Locul este magnific, făcând parte din zona carstică, unică în țară, Dealul Scaunului Rotund, în care se găsesc depuneri de travertin. Această rocă a fost folosită chiar la ornamentarea Palatului Parlamentului. Ca să ajungi aici, trebuie să urmărești  traseul marcat cu o cruce roșie pe fond alb, ce pornește de la marginea stațiunii. Vei trece pe lângă Mofeta, în drumul către cavernă, apoi, la câțiva pași se află și Grota Urșilor.

Recomandări de cazare în Stațiunea Borsec

Booking.com

Like it? Share with your friends!

553
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?