fbpx
605

Runcu. Un sat la vreo două ore distanță de București, la poalele Bucegilor și ale Munților Leaota, puțin sau deloc căutat de către turiști. Dar lucrurile s-au schimbat acum câțiva ani, cand pe dealurile de la marginea satului a fost ridicată o cabană ca o ascunzătoare, unde tot ce auzi și vezi sunt natura și caii. Potcoava Mountain Hideaway e motivul pentru care am fost și noi în zona Runcu, într-un weekend la granița dintre toamnă și iarnă.

Un Centru de echitație, unde tot timpul anului se întâmplă tot felul de minunății pentru cei care iubesc caii- asta este, în primul rând Potcoava. E locul perfect „prima dată” pe cal – pentru copii sau adulți, n-are importanță, toți învățăceii sunt tratați cu aceeași băgare de seamă. Unde mai pui că aici se poate călări tot timpul anului, pentru că toți caii de la Potcoava sunt din rasa frumoșilor Haflinger – cai de munte, din zona Tirol, obișnuiți cu terenul accidentat din astfel de zone.

S-a dus vestea că Potcoava e printre cele mai bune (dacă nu chiar cel mai cel) centre de echitație din țară. Mie mi-a fost imposibil să călăresc în cele două zile acolo, dar am văzut că tot ce mișcă la Potcoava se învârte în jurul cailor, că instructorii sunt răbdători și blânzi, că toate cărările din jurul pensiunii sunt perfecte pentru excursii călare.

Și, dacă n-ai urcat niciodată pe un cal, dar vrei să explorezi împrejurimile călare, o poți face fără să stai nici măcar un minut în manej, prin programul Decoperă Călăria.

Cum sunt camerele?

Dar Potcoava nu e doar kilometrul 0 al iubitorilor de cai, e și un cuib unde (mai ales) familiile cu copii se simt ca acasă. Sunt 13 camere la pensiune iar 10 dintre ele sunt transformate în camere family, adică au un pat dublu și unul supraetajat, pentru copii.
Camerele sunt simple, dar balconul generos, cu vedere către munți și către tot domeniul pensiunii face toți banii. Dincolo de priveliștea grozavă, de liniște și de aerul curat, e tare relaxant să observi cum se desfășoară lecțiile de călărie din manej, lecții care au loc chiar și după lăsarea întunericului.

Un plus, la care eu țin foarte mult când mergem în astfel de locuri cu poveste, este lipsa televizorului din cameră. La Potcoava el se găsește în living-ul de la parter, locul în care toți oaspeții se adună mai ales înainte și după cină. Noi am avut norocul ca în weekendul în care am mers la Runcu să fie foarte multe familii cu copii, care au făcut o hărmălaie ieșită din comun dar pentru care nu am văzut nicio sprânceană ridicată din partea personalului. Numai pentru asta și pot spune sincer că e un loc child friendly.

Mâncarea la Potcoava

Pentru că cel mai apropiat sat e la 3 kilometri depărtare – în vale, la Runcu, la pensiune se pot lua toate cele 3 mese ale zilei. Mese care sunt servite în regim de bufet, meniul zilei: se gătesc tot timpul două feluri de ciorbă sau supă, două feluri principale cu carne, două garnituri de legume, salate și desert. Și pâinea e tot de casă, coaptă zilnic și bună de tot. Apa și apa de foc sunt din partea casei. Mâncarea e fără pretenții, dar se potrivește de minute cu stilul pensiunii: te simți fix ca-n vizită la rude, pe la o mătușă dragă sau la bunica, dacă voi ați fost norocoși să aveți bunici care aveau cai.

Apropo de bunica, puneți în bagaj și o pereche de șoșini sau încălțări de interior pentru că în pensiune încălțămintea cu care veniți de afară rămâne la ușă.

Weekenduri ZEN

Se întâmplă de multe ori să mă întreb cum arată oare locul în care ajung în alt anotimp dar de data asta n-a mai fost nevoie. Am nimerit fix la schimbarea (bruscă) de anotimpuri și am avut șansa ca în cele două zile petrecute acolo una să fie o toamnă blândă, caldă și colorată, iar cea de-a doua una de iarnă autentică – mai-mai că am fi improvizat un derdeluș pe cărarea din pădure pe care ne plimbaserăm cu o zi înainte.

Cu copiii la Potcoava

Citisem mai deunăzi un studiu care spunea că cel mai bine e să stăm cu copiii în aer liber 3-4 ore zilnic și pentru că sunt zile bune în care nu reușim performanța asta, încercăm să recuperăm în vacanțe și weekenduri. Locurile în care mergem în ultimii ani trebuie să aibă curte mare sau împrejurimi în care cei mici să se poată juca mult și bine iar noi să nu trebuiască să fim cu ochii-n patru tot timpul. Potcoava e un astfel de loc și unul dintre motivele pentru care am mers acolo. E o pensiune pe care eu o recomand celor care iubesc natura, fie că sunt activi sau le place să lenevească.

Dacă vremea e bună, există un loc de joacă simpatic amenajat pentru copii, iar partea cu adevărat grozavă e că se află chiar lângă foișor, așa că îi puteți supraveghea pe cei mici în timp ce beți sau mâncați ceva ori jucați un board game.
Dacă nu prea e rost de ieșit din casă, e suficient spațiu pentru joacă și în living și își pot face de lucru cu câteva jucării pe care le-am văzut la interior. N-ar strica să luați cu voi în bagaj câteva dintre jocurile și jucăriile preferate de acasă, la capitolul acesta nu sunt foarte bine puși la punct.

Pentru cei nostalgici după vacanțele la bunici, când se cuibăreau cu o carte sub un pom din curte sau trăgeau un pui de somn dulce la prânz, în miros de fân proaspăt, cred că Potcoava e un loc numai bun de retrăit momentele alea. Pot doar să-mi imaginez cum sunt livezile în floare prin aprilie și câtă liniște și răcoare e vara, la umbra perilor de pe deal.


Citește mai mult: https://www.travelgirls.ro/destinatii/romania-idei-de-vacanta/cum-a-fost-la-ascunzatoarea-dintre-munti-la-o-aruncatura-de-bat-de-bucuresti-potcoava-mountain-hideaway.html


Like it? Share with your friends!

605
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?