După o plimbare lungă prin soarele arzător, un loc răcoros și liniștitor este tot ce ți-ai putea dori. Din fercire, țara noastră este înzestrată cu de toate, în așa fel încât să ne bucurăm de o vacanță superbă în orice colț al țării.
Așadar, dacă te-ai avântat prin Munții Apuseni la o drumeție pe timpul verii, cu siguranță trebuie să închei această experiență într-un impresionant, unic. Peștera Ghețarul de la Scărișoara te așteaptă să-ți tragi sufletul pe aria Parcului Natural Apuseni, în cătunul Ghețari, la o altitudine de 1165 m. Dacă ești pasionat de acest domeniu, e bine să știi că ghețarul face parte din sistemul carstic Ocoale – Ghețar – Dobrești.
Această peșteră este special în primul rând prin modul în care se înfățișează turiștilor, dar și prin unicitatea și notorietatea ei. Ghețarul de la Scărișoara este cel mai mare ghețar subteran din România și al doilea cel mai mare ghețar subteran din sud-estul Europei.
Dacă te întrebi când a fost găsită prima oară această peșteră, nu vei găsi un răspuns prea curând, căci descoperirea ei nu a putut fi datată. Oamenii din părțile locului spun că ghețarul face parte din viața lor dintotdeauna.
Dacă săpăm prin istorie, însă, descoperim o primă mențiune turistică în anul 1847 într-o carte a unui explorator foarte cunoscut din Apuseni, Adolf Schidl.
Așa cum probabil te așteptai, primele cercetări științifice în acest loc au fost realizate de Emil Racoviță. După ce a fost dovedită importanța științifică a acestui ghețar, autoritățile au dispus în 1933 punerea sub protecție a acestuia.
Acest loc este primul obiectiv speologic din România, considerat monument al naturii. Vârsta ghețarului este de aproximativ 3000 de ani. Topografia peșterii prin regimul de ventilație, face posibilă existența ghețarului în ziua de azi. În timpul iernii aerul de la exterior este mai rece și are o densitate mai mare decât cel din subteran, pătrunzând în peșteră. În timpul verii raportul termic se inversează. Schimburile de aer din timpul iernii nu se mai efectuează, aerul rece din subteran fiind mai greu, nu se mai poate ridica la suprafață.
Frumusețea acestui loc poate fi accesată cu ușurință dinspre Oradea, Beiuș sau Ștei, ajungând apoi în satul Lunca, de unde virezi ușor la stânga spre Arieșeni, mergând în final spre Gârda. De aici, indicatoarele îți vor indica cu precizie drumul spre deosebita peșteră.
Din fericire, drumul către acest loc de poveste a fost reabilitat de curând. Fiind asfaltat, poți ajunge până la 1 km de peșteră cu absolut orice mașină. Nu-ți face griji pentru acest aspect.
Odată ajung în această oază de liniște și aer proaspăt, Peștera Ghețarul de la Scărișoara se deschide la suprafață sub forma unui aven cu diametru de 60 m și 48 m adâncime.De aici, te așteaptă o porțiune prin care vei coborî pe scări metalice și de lemn.
După ce ai intrat în peșteră, primul sentiment care te încearcă este acela că ai intrat într-un portal care te-a transpus în altă lume. Simțind brust răcoare ghețarului, te vei simți departe de tot ce-ți aminteai că ai văzut la suprafață.
Sectorul turistic al peșterii este format din Aven, Biserică și Sala Mare. Peștera este dotată cu sistem de iluminare electrică pentru a oferi turiștilor o experiență minunată, îmbinând zonele întunecate cu fasciculele de lumină ce conferă un spectacol impresionant.
Nu-ți face griji cu privire la mica călătorie prin peșteră, căci accesul se face împreună cu un ghid care-ți va spune toate poveștile despre acest loc.