580
1k share, 580 points

Dacă vrei să te distrezi în București, Centrul Istoric este locul către care trebuie să te ducă toate drumurile și prima veste bună este că acesta poate fi descoperit ușor „la pas”. Indiferent dacă sunt sau nu pe placul tău aerul desuet și dezordonat, forfota, combinația nou-vechi, spiritul său tânăr și neliniștit, centrul istoric București nu te lasă indiferent.

E opțiunea ta să revii sau nu, dar odată ce ai ajuns aici, nu trece nepăsător pe lângă o seamă de obiective emblematice pentru București. Poate că pentru unii dintre voi centrul istoric nu mai are secrete, știți că aici sunt unele dintre cele mai vechi clădiri din București. Este locul unde s-a scris istorie, s-a iubit, s-a trăit, s-a sperat, s-au trasat și împlinit destine, s-a murit.

Cu bune și cu rele, Centrul Istoric este în topul atracțiilor “Cetății lui Bucur”. Găzduiește unele dintre cele mai apreciate obiective turistice din București, principala destinație turistică a țării. Plus că aici vei găsi, mai mult ca sigur, porția de distracție pe care o cauți.

Impresii din Centrul Istoric. Străduțele strâmte șerpuiesc înghesuite, încercând să-i facă loc arhitecturii pestrițe a clădirilor vechi și dărăpănate sau proaspăt renovate. Piatra cubică e lustruită de pașii neobosiți ai tinerilor și turiștilor veniți să socializeze, tocurile se izbesc strident de caldarâm. Cerul se zărește, când și când, printre balcoanele de fier forjat, iar lumina cade de pe cornișele încercate de vremuri pe fațadele pastelate. De pe clădirile odată elegante, personaje fantasmagorice privesc într-un punct fix, fără a se îngrijora de trecerea timpului. Dar ție, trecătorule, privirea îți e atrasă de vitrinele și de geamurile mari, de fețele anonime ale mulțimii în continuă mișcare. Siluete gălăgioase se înșiruie neobosite pe străzi cu parfumuri de tot felul și miasme care se amestecă și se pierd în eter. Odinioară, pe aici treceau boieri, oșteni, domnițe și convoaie grele, negustorești. S-au pierdut de mult și pașii scriitorilor, dramaturgilor și poeților. Ce păcat că nu sunt „semnalizate” clădirile de la geamurile cărora priveau cândva lumea Eminescu, Coșbuc, Caragiale!

Iată cele mai importante atracții turistice din Centrul Vechi al Bucureștiului

-Mănăstirea Stavropoleus. Ascunsă cumva pe un colț de stradă, cea care-i poartă numele, această bijuterie architecturală, una dintre cele mai reprezentative ctitorii post brâncovenești, este precum o oază de liniște. Nu ai spune că, la nici 100 de metri, este cea mai celebră arteră a Bucureștiului, Calea Victoriei. Deși bătută de ploi și de vânt, Mănăstirea Stavropoleus este un loc care îți atrage privirile cu grația sa. Și, de îndată ce ai pășit după porțile sale, parcă ai pătruns într-un sanctuar al liniștii. Locul nu a fost mereu așa. În 1724, în timpul celei de-a doua domnii în Țara Românească a lui Nicolae Mavrocordat, arhimandritul de origine greacă Ioanichie ridică biserica Stravropoleos.

Biserica a fost construită în curtea hanului pe care-l deținea arhimandritul, han care susținea financiar lăcașul de cult. În 1726, Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei ( Grecia) și de atunci lăcașul de cult din București poartă numele de Stavropoleos. Din construcția inițială a incintei mănăstirii și a hanului a mai rămas doar biserica. Celelalte clădiri sunt rezultatul proiectului de restaurare și construcție demarat în 1897 după planurile arhitectului Ion Mincu. Rămasă deseori în părăsire, folosită ca depozit și afectată de cutremure, Stavropoleus a rămas în picioare și este în atenția tuturor.

Este aici pentru a ne bucura cu prezența sa grațioasă și a ne pune măcar puțin pe gânduri, doar atât cât suntem dispuși, cu prezența sa celestră în acest loc al distracției.

Pășește mai departe către Calea Victoriei, treci pe lângă Caru cu Bere sau poposește pe aici dacă îți este poftă de niște mici buni, admiră frumoasa clădire a Palatului CEC (în stll eclectic, construită în perioada 1875-1900), cercetează statuia lui Traian și apoi vizitează Muzeul Național de Istorie. Apoi întoarce-te pe străduțele aliniate la linie și ajungi la Curtea Domnească.

Pentru aceasta, va trebui să treci pe strada Franceză ( foto sus) și pe lângă tentațiile ei culinare pentru aproape toate gusturile. Strada Franceză este una dintre cele mai vechi artere din București care și-a păstrat cumva traseul inițial, cel medieval. În timp, a tot fost afectată de diverse calamități, incendiul din 1874 afectându-i clădirile, astfel că acestea pe care le vedem astăzi au fost construite după acest moment nefast.

-Curtea Domnească. Vestigiile Curții Domnești sunt păzite de statuia lui Vlad Țepeș, pe care turiștii străini par că nu-l recunosc cu o așa înfățișare, neconformă cu imaginea impusă de Bram Stocker. Lui Vlad Țepeș i de datorează apariția și dezvoltarea cetății Bucureștiului și prima atestate documentară, din 20 septembrie 1459. Așadar, Curtea Domnească este cel mai vechi monument feudal din București. Aici, timp de peste două secole, până în 1660, a fost reședința domnitorilor munteni, în paralel cu Târgoviște.

 

Citește mai multe: https://consilierturism.ro/destinatii/city-break/la-pas-prin-centrul-istoric-din-bucuresti-i-cele-mai-importante-obiective-turistice/


Like it? Share with your friends!

580
1k share, 580 points
romtur.ro

Comentarii

comentarii