fbpx
566

În urma cutremurului din data de 23 Ianuarie 1838, s-a format un lac de baraj natural, sub numele de Lacul Roșu, cunoscut drept și Lacul Ghilcoș. Anual atrage sute de turiști datorită peisajului montan, dar totodată aceștia sunt atrași de legenda lui, povestită de către bătrânii vechilor timpuri. Lacul Roșu este un reper turistic important pentru România și unul dintre cele mai frumoase lacuri ale acesteia.

Unde găsim Lacul Roșu?

Mulți turiști aleg drumețiile în zona Lacului Roșu, atât pentru frumusețea sa naturală, dar și pentru faptul că în apropierea lui se află Cheile Bicazului, cele mai frumoase Chei din România. Lacul Roșu este localizat la poalele Muntelui Hășmașul Mare, la o distanță de 26 de kilometri de Gheorgheni, județul Harghita. Traseul este unul accesibil, deoarece se află pe drumul ce leagă Ardealul de partea nordică a Moldovei.

De ce este o atracție turistică?

Lacul Roșu este locația montană, ce poate fi descoperită de către turiști în orice perioadă a anului. De fiecare dată, veți rămâne profund impresionați de frumusețea peisajelor. Pădurile bogate, crestele munților, stâncile, toate formează un univers cumva desprins din file de poveste. Pentru cei ce iubiți drumețiile, puteți parcurge trasee bine definite din apropierea lacului. Aveți nevoie doar de un echipament pregătit și de multă voință să urcați spre vârful muntelui. Fără îndoială, lacul este precum oglinda cerului, în ciuda faptului că nuanța apei are tente de roșu. Reflexia norilor vă crează senzația că ați păși printre ei. Aerul rece al muntelui este cel mai bun stimulent în reîmprospătarea organismului, dar și minții, stării psihologice și a inimii. Vă veți simți liberi, departe de orașele aglomerate și de stresul zilnic. Câteva momente lângă lac, se vor resimți precum câteva clipe în paradis. Aflat în mijlocul naturii, este un reper turistic de renume pentru România. De asemenea, puteți avea parte de plimbări cu bărcile pe apă. Imaginea este una foarte simpatică; în zarea unui lac măreț, înconjurat de păduri și păzit de falnicul vârf de munte, pe apă câteva bărcuțe colorate viu plutesc alene. Lacul Roșu este o bucățică de Rai pentru aceia îndrăgostiți de natură și ale sale minuni.

Legendele apei Lacului Roșu

Există două legende ale lacului, bine cunoscute de către turiști, ele fiind unele dintre motivele atractive ale locului. Un mit spune că lacul s-a format peste un sat, terenul ce s-a surpat a acoperit întreaga populație și astfel toți oamenii și animalele au murit. De atunci apa lacului este roșie, de la sângele celor ce locuiau în acel sat.
Însă, legenda povestită de către strămoși este alta. Nu demult, trăia în pădurile muntelui o frumoasă fată pe nume Estera. Într-o zi a cunoscut un flăcău înalt și cuminte, ce fără de îndoială, i-a furat inima. Cei doi s-au îndrăgostit, dar nu au putut fi împreună din cauza mamei fetei. În ciuda spuselor femeii, Estera a plecat cu sortitul ei,locuind împreună. Într-o nefericită zi, flăcăul a fost chemat în armată, urmând zile întregi în care fata l-a așteptat. Se înduioșau și munții la auzul doinelor de dor. Un haiduc al pădurilor a văzut tânăra și a răpit-o, ducând-o în vârf de stâncă. Ea niciodată nu l-a acceptat, deoarece știa că soldatul avea să se întoarcă. Din nefericire, stâncile s-au prăbușit, iar Estera și haiducul au murit. Astfel, niciodată nu și-a mai reîntâlnit sufletul pereche. Lacul Roșu poartă trupurile celor doi, lacrimile fetei și suferința îndurerată a tuturor zilelor ce a așteptat în zadar.

Acestea sunt poveștile de la malul Lacului, ce țin aproape sute de turiști, ce vor să descopere frumusețile împrejurimilor, dar și legendele locului.


Like it? Share with your friends!

566
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?