fbpx
533

Tarnița e o pictură ce se revarsă în priviri, un lac întins ce ia în brațe cerul și culmile împletite de vegetație.

Dacă îți stă gândul la concediu și vrei să pleci oriunde vezi cu ochii, doar să te bucuri de liniște și răcoare, o vizită la un lac ar putea fi ideea perfectă. Fără prea multe bagaje, câteva sandvișuri și o sticlă cu apă îți sunt de ajuns. Oricum vei uita de tine când vei face cunoștință cu Lacul Tarnița, de gustări nici nu mai zic.

Da, o zi perfectă include și câteva ore privind luciul apei unui lac. Când vei ajunge să cunoști frumusețea acestui loc, o să-și dorești să oprești timpul în loc sau..măcar să faci o vrajă ca apusul să dureze mai mult.

Lacul Tarnița este un lac de acumulare care se găsește între comunele Râșca, Mărișel si Gilău (județul Cluj), la vest de municipiul Cluj-Napoca. Zona este la mare căutare atât vara cât şi iarna, întrucât oferă o multitudine de opţiuni de petrecere a timpului.

Lacul Tarnița s-a format în urma barării râului Someșul Cald. În prezent, Lacul Tarnița este alimentat tot de apele Someşului Cald, dar și ale afluenţilor lui de pe un bazin hidrografic de 491 kilometri pătraţi.

Avân un volum de peste 70 milioane de metri cubi, lacul se bucură de o  suprafaţă de 220 de hectare și o adâncime maximă de peste 70 de metri.

Ca multe alte locuri splendide de la noi, și Lacul Tarnița și barajul care i-a dat naștre au o istorie cel puțin interesantă. Barajul a fost construit pe o fundaţie de roci stâncoase la o altitudine de circa 500 de metri. Construcţia impresionantă are 97 de metri înălţime şi o deschidere la coronament de 232 de metri, fiind cel mai suplu baraj în arc cu dublă curbură din România.  Barajul Tarniţa a fost dat în folosinţă în 1974.

Barajul şi Lacul Tarniţa au un triplu rol. Au fost construite în scopul producerii de energie electrică dar apa din lac este folosită şi pentru alimentarea localităţilor Cluj-Napoca şi Gilău. Barajul are, de asemenea, un rol important şi în oprirea viiturilor.

Pe lângă peisajul de vis care nu mai are nevoie de nicio prezentare, lacul impresionează și prin poveștile care circulă de zeci de ani în jurul său.  

Încă de pe vremea comunismului, de când a fost construit barajul, se zvonea că Ceauşescu ar fi populat lacul cu lostriţe, pești răpitori.  Rolul acestora ar fi fost de a „proteja” zona de curioşi. Aceşti peşti care ajung şi la peste trei metri lungime ar sta  și acum ascunși pe fundul apei. Legenda spune că uneori, însă, când apar intruşi care tulbură liniştea undelor, câte una se ridică înspre suprafaţă, atacând înotătorii şi chiar bărcile.

Acest mit a fost spulberat însă de oameni ceva mai …realiști, atunci când lacul a fost secat pentru o bună perioadă din cauza unor lucrări, iar atunci nicio lostriță nu a fost găsită.

Principalele activități desfășurate pe lac sunt pescuitul, schi nautic, înotul, plimbările cu barca sau jetski-ul. Adevărul este că plimbările cu barca sau canoe pe lac sunt revelatorii. Parcă simți că nu ai mai vrea nimic, decât să rămâi împietrit aici fie și pentru o lună. Majoritatea se desfășoară în cadru neorganizat, ca și activități de petrecere a timpului liber. Totuși există și asociații cu profil sportiv care organizează periodic concursuri de înot sau pescuit sportiv.

sursa: clujlife.com

Știu că ai ajuns aici pentru că muntele îți este bun prieten, așa că ai ocazia să pornești în drumeție chiar de pe malul Lacului Tarnița. Desigur, ai două rute la dispoziție.

Traseul 1 este Barajul Tarniţa – Piatra lui Lucaci. Dificultatea la urcat este una medie, și durează aproximativ 3 ore și jumătate. După ce ai urcat, locul de belvedere o să îți asigure o privire de ansamblu asupra întregului lac și pădurii ce îl înconjoară.

Traseul 2 este pentru cei care se încumetă într-o aventură spontană – Piatra lui Dan. După aproape 2 ore de traseu, ajungi într-un loc de vis, unde se desfășoară toată natura la picioarele tale.

Cu siguranță, Tarnița e o destinație de unde încep multe drumeții și activități dragi sufletului.

Recomandări de cazare în apropiere de Lacul Tarnița

Booking.com

Like it? Share with your friends!

533
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?