fbpx
536

Frumusețea naturii poate fi adesea copleșitoare, mai ales când ai de-a face cu apă de o culoare neobișnuită, ce seamănă cu azurul, dune de nisip imense, tufişuri de papură de un verde viu  şi nisip alb, fermecător.

sursa: stiridecluj.ro

Visele devin realitate la 30 de km de Cluj, într-un sat numit Aghireşu, în nordul dealurilor Siloşului. Ca orice loc care promite o priveliște de o frumusețe răpitoare, drumul este destul de anevoios. Se poate ajunge în locul cu pricina fie cu mașina sau trenul, apoi pe jos sau cu bicicleta. Acolo pare că cerul și pământul și-au dat întâlnire, contopindu-se într-o îmbrățișare ce nu s-a mai sfârșit niciodată.

Minunea naturii din Cluj este chiar lacul Lagună Albastră. Un loc ce impresionează prin culoarea ireală a apei, ce intră în contrast cu nisipul alb și vegetația de un verde intens.

Culoarea apei te face să-ți pui atât de multe întrebări, încât începi să te gândești, odată  ajuns acolo, dacă vezi ceva real sau locul este doar o himeră.

Ei bine, frumusețea acestui spațiu ce pare ireal are o explicație logică. Lacul s-a format pe locul unei cariere de nisip, o fostă mină de caolin (argilă albă), ce aparţinea de Exploatarea Minei Aghireşu.  În gropile excavate s-au adunat apele meteorice, iar terenul nisipos din jur a fost sculptat de şiroaiele de ploaie. Se spune că în această apă spectaculoasă, până prin anii ’90 mai găseai şi peşti, dar în 1995 în urma unor lucrări, balta a secat.

sursa: evz.ro-laguna-albastra

 Din fericire, apa s-a strâns din nou, redând viață spectaculoasei Lagune, iar pe malul lacului, a apărut chiar şi stufărişul. Lacul Laguna Albastră a fost apreciat ca fiind cel mai albastru lac din țară. Albastrul senin al cerului se reflectă în apă datorită existenţei reziduurilor de caolin care zac pe fundul lacului.

Frumusețea locului este sporită de prezența unei păduri de gorun, situată în apropiere. De asemenea, este un loc minunat pentru scăldat sau făcut plajă, întrucât vara, apa poate ajunge la o temperatură de 25°C. Nisipul alb şi fin contribuie la impresia că ești, de fapt, la mare. Acesta este motivul pentru care Laguna Albastră de Aghireș este supranumită Mediterana din mijlocul României. Totodată, această oază este unul dintre locurile preferate pentru locuitorii Clujului, atunci când doresc un răgaz de la viața tumultoasă din oraş.

sursa: stiridecluj.ro/divertisment/laguna-albastra

Oamenii de prin părțile locului sunt îndrăgostiți de priveliștea cu care au fost binecuvântați, dar și-ar dori ca meleagurile să fie mai apreciate și îngrijite.

În prezent, obiectivele turistice din zonă nu sunt puse în valoare şi nici nu sunt incluse în traseele turistice. Motivul nepromovării îl reprezintă infrastructura de transport care nu permite un acces uşor către aceste obiective.

Monitorul de Cluj

Deși drumul nu este ușor, turiștii nu contenesc să apară. Frumusețea locului merită efortul depus. Numărul turiștilor crește în fiecare an, lucru ce a dus la clasificarea acestui loc în primele 5 minuni ale naturii din județul Cluj. Se spune că Laguna Albastră este unul dintre locurile pe care nu ai voie să le ratezi când călătorești.

Fiind atât de special, era aproape imposibil ca un om să nu se îndrăgostească de un asemenea loc. Unul dintre iubitorii de natură din zona Clujului, care este și un potent om de afaceri, a îndrăgit” Micul Paradis” atât de mult, încât l-a achiziționat pentru a-l transformă într-un spațiu mult mai atractiv și îngrijit. Este adevărat că această opera a naturii tânjește după o mâna de om care să-i pună în valoare frumusețile. 

sursa: cunoastelumea.ro


Like it? Share with your friends!

536
ADX Digital Agency

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?