Renumit pentru frumusețea lui atât pe plaiurile mioritice, cât și peste hotare, Parcul Herăstrău este de departe unul dintre cele mai frumoase parcuri din România.
Parcul Herăstrău primește în fiecare an mii de turiști de pretutindeni. Fie vară, fie iarnă, aici găsim numeroase atracții apreciate și de cel mai critic turist. Denumit Parcul Regele Mihai I al Romaniei din 2017, acesta este cel mai mare parc din Europa situat în interiorul unui oraș, având o suprafață de 200 ha., incluzând și Lacul Herăstrău.
Scurt istoric
Situat în partea de nord a Capitalei, parcul a fost amenajat în perioada 1936-1939 prin asanarea unei zone mlăștinoase din jurul Lacului Herăstrău, existent încă din perioada 1800. Proiectul a fost demarat de arhitectul Nicolae Caranfil. care a numit parcul după un fierăstrău mecanic sau gater, situat pe malul lacului, în dreptul podului ce astăzi se numește podul Herăstrău.
În aceeași perioadă, a luat naștere Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, la ideea profesorului cu același nume, situat chiar pe malul lacului.
Atracții de neuitat
Lacul Herăstrău
Parcul din jurul lacului s-a amenajat în două zone pentru a oferi cât mai multe oportuniăți vizitatorilor de relaxare și distracție în aer liber. Zona liniștită pentru odihnă și cultură se imbină în armonie cu zona destinată odihnei active, sportului și distracțiilor.
Având o suprafață de 74 ha., este locul ideal pentru o plimbare cu vaporașul, cu barca sau cu hidrobicicleta pentru cei mai îndrăzneți. Pentru un tarif mai mult modic, poți admira peisajul sublim din mijlocul lacului sau îl poți imortaliza printr-o fotografie. Reflecția clădirilor din vecinătate la apus de soare este visul oricărui iubitor de frumos.
Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti
Situat pe malul lacului, este primul muzeu etnografic în aer liber din lume. Muzeul găzduiește arhitectura tradițională din toate zonele țării, fiind o sinteză a tuturor satelor din România. Având o întindere impresionantă, este nevoie de câteva ore pentru a admira în voie imaginea vieții rurale din România.
Pavilioane de expozitii, cluburi nautice si de sport, cafenele, cluburi, restaurante, un teatru de vară sau numeroase areale dedicate florei sunt doar câteva din atracțiile cu care Parcul Herăstrău îmbie iubitorii de natură și frumos.