Banatul e frumos și este greu să nu ți se facă dor de el. Când asta se întâmplă, trebuie să-ți amintești că Banatul nu surprinde doar cu orașele frumoase, ci și cu un parc natural minunat, ce ascunde una dintre cele mai vechi rezervații din țară.
Rezervația Muntele Domogled este iubită de turiști, fiind vizitată anual de sute de oameni ce îndrăgesc natura. Aici găsești peste 1000 de hectare de natură vie, cu multe specii endemice de plante deosebite, printre care si Pinul negru de Banat, natura nealterata decat de pasii persoanelor care ii exploreaza traseele sau de animalele in cautare de hrana. Pinul negru de Banat este o specie endemică care creşte în culoarul Cernei (90%). În număr mic îl găsim și în Parcul Natural Porţile de Fier şi în Platoul Mehedinţi.
Domogled este rezervația ce leagă cele 3 județe, Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj, înfrumusețându-le cu prospețimea sa.
Mărginit de Masivul Godeanu și Munții Cernei la vest și de Munții Vâlcanului la est, Parcul Național Valea Cernei – Domogled acoperă o suprafață ce depășește 60.000 de hectare, fiind cel mai mare parc național din România, din cele 13 pe care le deține. Mai mult, parcul național acoperă întregul bazin hidrografic al râului Cerna. De aceea este cunoscut mai mult sub numele de Valea Cernei.
Întreaga zonă a fost recunoscută drept rezervație naturală în anul 1990 datorită numărului mare de lacuri de acumulare, izvoare fierbinți (termominerale), peșteri, plante, pajiști subalpine, peste 100 de specii de plante și animale (unele dintre ele foarte rare) care o populează. Urși, lupi cenușii, râși și vidre de râu trăiesc în parcul național în deplină comuniune cu natura.
Porcușorul de vad, zglavoaca, dunărița și chișcarul înoată nestingheriți în râurile rezervației, alături de alte 22 de specii de nevertebrate, vegheate de la mare înălțime de acvila de munte, șoimul călător și porumbelul de scorbură. Între apă și cer, pe pajiști, se întind covoare de talpa-ursului, papucul doamnei, căpșunițe și garofițe albe de stânci.
Dacă o să ajungi pe Valea Cernei o să înțelegi de ce este zona preferată a iubitorilor de rafting. Râurile învolburate , cu debit puternic pe alocuri, creează mediul perfect pentru o plimbare plină de adrenalină. Valea Cernei este, de asemenea, pe gustul alpiniștilor, încântați de pereții abrupți pe care pot face escaladă. Și iubitorii de tiroliane sunt așteptați aici.
Parcul Național Valea Cernei – Domogled ascunde peste 30 de trasee montane, însă numai o parte dintre ele sunt omologate. Iată câteva dintre ele, numai bune pentru o drumeție montană, pe care poți să le iei în calcul atunci când vei vrea să-ți dezmorțești puțin oasele în aer liber.
Trasee
- Baile Herculane – Platoul si Izvorul Coronini – Cracu lui Arendasu – Poiana cu Peri
- Baile Herculane (Cartierul Zavoi) – Platoul Coronini – Foisorul Verde – Izvorul Diana
- Baile Herculane (Biserica Catolica) – Vf. Ciorici – Vf. Elisabeta – Poiana cu Peri – Vf. Ciorici – Pestera cu Aburi – Pestera lui Adam – Pestera Hotilor – Pestera de la Despicatura
Diversitatea tipurilor de peisaje (abrupturi calcaroase cu Pin Negru de Banat, canioane cu pâraie cu debit puternic fluctuant, vârfuri calcaroase cu vegetaţie submediteraneană, păduri întinse de fag de vârste mari, goluri alpine cu jnepeniş, lacuri de acumulare montane, chei şi prapăstii calcaroase, cătune izolate în munte, pajişti subalpine cu lapiezuri), peşteri termale unice în România, izvoare termominerale, endemisme şi rarităţi de floră şi faună oferă tuturor iubitorilor de natură experienţe inedite.
Izvoarele Cernei se află sub Vf. Paltina ( la alt. 2070 m) din Munţii Godeanu. Până la confluenţa cu Izbucul Cernei, aflat 10 km în aval, valea se numeşte Cernişoara.
Imediat după Izbucul Cernei, apele râului sunt colectate într-un mare lac de acumulare, Lacul Iovanu. De aici apele ajung printr-un tunel la centrala Tismana de pe râul Motru.
Afluenţii principali ai Cernei sunt cei din versantul drept având lungimi de până la 10 km: Balmez, Olanul, Craiova, Iauna, Topenia, Iuta, Prisăcina, Bedina, Vânturătoarea. Prisăcina şi Bedina şi-au creat chei spectaculoase, accesibile doar turiştilor experimentaţi.
Pe suprafaţa Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei se află un singur sat – Cerna Sat (sub 100 locuitori) şi 12 cătune. Cătunele sunt: Prisăcina, Poiana Lungă, Taţu, Ineleţ, Cracu Mare, Cracu Teilor, Scărişoara, Gura Iuţii, Stepan, Bedina, Dobraia, Slătinic.
Așezările însumează un număr de circa 65 de familii. Casele răspândite mai ales pe terasele ascunse deasupra primului rând de pereţi ce străjuiesc Valea Cernei, dau un farmec deosebit zonei, umanizând peisajul sălbatic.
Un alt element de unicitate al acestui parc îl constituie peşterile termale, singurele din România. In aceste peşteri apar la suprafaţă ape termominerale sau vapori cu temperaturi de până la 55 grade. Merită menționate: Grota cu aburi și Peștera lui Adam.
Recomandări de cazare în apropierea Parcului Național Domogled
Booking.com