Recunosc, sunt dependentă de telefon iar de când am un smartphone, acesta îmi este cameră foto, loc de muncă, de informare și de legătură cu cei dragi. Cele mai multe fotografii ale mele sunt făcute cu telefonul și aproape niciuna din ele nu scapă neretușată înainte de a o încărca online. După ce am fost în prima mea tabără de fotografie, acum vreo doi ani și ceva, febra Instagram m-a cuprins serios și de atunci sunt un utilizator înrăit al aplicației care avea peste 102 de mii de utilizatori în 2014 în România. E foarte posibil ca între timp numărul să se fi dublat.
Ce și cum pozezi
Știm cu toții că telefoanele mobile, oricât de smart ar fi ele, nu vor oferi niciodată aceeași calitate a fotografiei cum o fac aparatele foto, mai ales cele DSLR. Avantajele telefonului sunt însă accesibilitatea și faptul că poți prinde rapid un moment fotogenic, fără prea multe pregătiri. Totuși, dacă în călătorii stai tot timpul cu telefonul în mână și faci 400 de poze pe zi, nu vei obține fotografii mai bune ci mai multe fișiere de șters. Sau mai multe poze cu care să-ți plictisești prietenii când te întorci din vacanță. Fii atentă la micile detalii din jurul tău, la acțiuni, personaje care exprimă un sentiment, care spun o poveste sau peisaje cu adevărat impresionante. Pe scurt: vânează subiectul fără să-l sperii.
După ce ai găsit subiectul, think fast! Ai deajuns de multă lumină încât să se înțeleagă ceva din fotografia asta? Dacă subiectul e în umbră, lumina e pur și simplu slabă ori soarele bate fix în cameră, nu-ți pierde timpul. Mai bine te bucuri de moment. Dacă totuși subiectul e super-mega-califragilistic de interesant dar fotografia iese întunecată, o poți retușa mai târziu cu ajutorul lui Snapseed, dar despre asta am scris mai jos.
Al doilea lucru care ar trebui să-ți intre în reflex este regula treimilor. Clipul de mai jos este extrem de util și îți explică foarte clar cum să încadrezi cât mai bine în așa fel încât treimile să îți creeze o fotografie cât mai armonioasă. Pe scurt: nu face poze în care să ai jumătate pământ și jumătate de cer și nu pune personajele în centrul pozei ci alege mai degrabă treimea din stânga sau cea din dreapta.
Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/ghid-de-calatorie/sfaturi-fotografii-telefon.html