fbpx
520

Nu pleca pe munte fără lucrurile care-ți pot salva viața. O drumeție pe munte îți poate oferi o experiență de neuitat, sentimentul de libertate, aer curat, încredere în tine și dovada că poți să-ți depășești limitele doar prin propriile forțe. În același timp, o drumeție pe crestele unui masiv poate fi periculoasă sau chiar fatală dacă nu îți iei câteva măsuri de siguranță. Prima măsură de siguranță, de bază pentru mersul pe munte, este echiparea corespunzătoare.

Bocancii

Înainte de orice, ai nevoie de încălțări speciale pentru o astfel de activitate. Și când zic asta, nu te gândi că orice tip de încălțăminte sport este potrivită pentru mersul pe munte. Ai nevoie de o talpă sănătoasă capabilă să preia șocurile și să facă față terenului accidentat (Vibram), de o membrană impermeabilă dar care să respire îndeajuns de bine încât să poți folosi bocancii respectivi în orice sezon și de o susținere bună a gleznei. Astfel de încălțăminte poate fi găsită în magazine cu specific montan și în marele magazine de echipament sportiv. Nu te speria dacă ai să vezi prețuri pornind de la 100 euro în sus. Niște bocanci buni de munte rezistă în jur de 10 ani și te feresc de întinderi, entorse, bătături, frig și umezeală.

Haine impermeabile

Sus, pe munte, vremea e foarte schimbătoare. Ai cele mai multe șanse ca într-o drumeție de 1-2 zile să prinzi frânturi din fiecare sezon așa că e bine să pleci pregătită la drum.  Achiziționează câteva piese de bază pentru echipamentul tău de munte și te asigur că le vei folosi în orice circumstanță.

Prin urmare, pe munte ai nevoie de o geacă impermeabilă și, dacă se poate, rezistentă la vânt. Astfel de geci sunt de cele mai multe ori subțiri și ușoare dar își fac treaba precum o canadiană veche pe care o purtai în copilărie. Oricum, e bine să ai întotdeauna la tine și o pelerină de ploaie. Te poate scoate din multe încurcături. În plus, mai ai nevoie și de un wind-stopper, adică o jachetă subțire pe care o poți purta chiar pe sub geacă la nevoie, special creată să oprească vântul și să mențină temperatura corpului.

Frontala și baterii

Frontala e o lanternă cu elastic ce se poate prinde de cap pentru a-ți putea lumina drumul fără să îți ocupi mâinile. Nu pleca niciodată într-o drumeție fără frontală. Absolut niciodată! Trebuie să știi că te supui la niște riscuri atunci când pleci pe munte și orice se poate întâmpla în așa fel încât să te prindă întunericul pe cărare. Eu m-am obișnuit să am tot timpul în rucsac o astfel de lanternă, îndiferent unde mă duc și nu de puține ori m-a scos din încurcătură. Și mai importante sunt bateriile. Degeaba ai o frontală la tine dacă nu ai baterii încărcate și încă un rând de schimb. Verifică deci întotdeauna ca aceste două elemente să nu-ți lipsească niciodată din rucsac.

Parazăpezi și haine de schimb

Indiferent de anotimp, pe munte nu prea scapi de umezeală. Fie că e doar roua dimineții sau te prinde ploaia ba chiar ninsoarea, picioarele îți sunt expuse apei și nu e deloc plăcut să ai pantalonii uzi. Aceștia îți vor uda bocancii și șosetele iar de aici până la frig sau discomfort sunt doar câțiva pași. Parazăpezile te salvează în astfel de situații și nu sunt deloc scumpe. Cele mai ieftine și deloc rele sunt în jur de 50 lei. Dacă totuși te-a prins ploaia și apa a reușit să-ți intre până la piele, întotdeauna e bine să ai la tine haine de schimb. Dacă nu îți schimbi imediat hainele ude,  temperatura corpului va scădea rapid și… nu vrei să ajungi la hipotermie.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/nu-pleca-pe-munte-fara.html


Like it? Share with your friends!

520
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?