fbpx
505

Vatra Dornei este situată în N-E țării în Suceava fiind numită și “Perla Bucovinei”, aflându-se în Depresiunea Dornelor la 112km distanță de Suceava și 89km de Bistrița Năsăud la o altitudine de 802 m. Ea este o așezare depresionară montană deoarece este așezată în partea de nord a Carpaților Orientali. Temperatura este tipică unei depresiuni adîncă destul de mică, temperatura medie fiind de 5.2 °C. În lunile de vară temperatura medie fiind de 15 °C iar iarna fiind de -6 °C. În această zona precipitațiile sunt destul de ambundente, pe timpul iernii zăpada fiind prezentă aproximativ 120 zile pe an. Aici este locul ideal pentru persoanele de toate vârstele ce suferă de afecțiuni cardiace, reumatism, bronșite, etc. deoarece Vatra Dornei prezintă calitați precum:
-izvoarele de apă minerală și carbogazoasă
-Izvoare termale
-săruri pure
-nămol de turbă

Pentru practicarea sporturilor de iarna este un loc ideal in Muntii Bistritei. Traseele montane sunt foarte complicate iarna, cu un traseu de 6 ore. Pentru un ghid autorizat in Muntii Bistriteti va trebui sa luati legatura cu Formatia Salvamont Vatra Dornei care are autoritate in domeniu.

In Vatra Dornei se organizeaza periodic festivaluri de obiceiuri si datini dar nici concertele nu lipsesc. Unul dintre cele mai renumite festivaluri din zona este Festivalul „Porniți Plugul Feți Frumoși” ce are loc in perioada de dinaintea Anului Nou, dar este prezent si nelipsitul festival al zapezii denumit  „Serbările Zăpezii” ce consta in o serie de concerte și concursuri sportive de iarnă, organizate anual sub acest nume, la baza pârtiei „Parc”.

Ca si atractii turistice pe langa peisajele ce iti pot taia respiratia orasul Vatra Dornei este cunoscut pentru parcul central in care salasluiesc nenumarate veverite precum si cazinoul maiestuos aduc aminte de statiunile balneare din vestul Europei. Orasul nu duce lipsa nici de cultura, aici fiind prezente doua muzee si anume Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică, respectiv Muzeul Etnografic găzduit în clădirea primăriei.

Daca doriti sa vizitati imprejurimile puteti apela la telescaunul ce acopera dinstanta dintre oras si Dealul Negru sau puteti sa va aventurati in excursii la Poiana Negrii și Poiana Stampei, ele fiind renumite pentru izvoarele lor minerale.

In perioada sezonului rece va puteti aventura pe cele 5 partii ce sunt deschise pentru publicul larg, 4 fiind destinate schiului alpin si 1 pentru cei ce prefera schiul fond.

Prima partie „Dealul Negru” denumite si partia de schi”Telescaun” ea avand o lungime de 3200 metrii fiind a 2-a partie ca marime din Romania. Diferenta de nivel a partiei este de 400 metrii si are un grad de dificultate mediu ea fiind recomandata mai degraba schiorilor amatori decat celor cu experienta. Dupa cum am specificat mai devreme partia are in dotare un sistem de telescaun cu o capacitate de 120 de scaune cu cate doua locuri avand o lungime putin mai mica decat a partiei, de 3000 metri.

Cea dea doua partie numita si „Parc” are o lungime de 900 metri si cu o diferenta de nivel de aproximativ 150 metri. Aceasta partie are o dificultate medie avand ca echipare si telescaun, tunuri de zapada, cat si un sistem nocturn de iluminare.

Urmatoarea partie este daca putem spune asa o continuare a partiei „Parc” numita „Poenita” dar si „Parc 2” avand o lungime de 550 metri cu o diferenta de nivel de 50 metri. Aceasta partie are un nivel de dificultate redus si este destinata incepatorilor cat si copiilor.

Partia de schii „Veverita” este situata langa partia „Parc”. Ea are o lungime de 780 metri cu o diferenta de nivel de 200 metri. Gradul de dificultate este unul mediu avand in dotare nocturna cat si tunuri de zapada.


Sursa: infoturism.net


Like it? Share with your friends!

505
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?