fbpx
541

Cândva, bunicii ne spuneau că un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil ce nu-și cunoaște mama. Nimic mai adevărat, căci învățăm să ne iubim tradițiile și țara abia atunci când îi aflăm adevărata poveste. Odată ce-i învățăm istoria și descoperim toate bătăliile pe care le-a purtat, toate obstacolele pe care le-a înfruntat și cunoaștem oamenii care și-au dat viața pentru a apăra aceste meleaguri, învăță să fim mai buni și să ținem cu dinții de ceea ce ne-au oferit cu trudă strămoșii.

sursa: hailaplimbare.ro

Din fericire, în România vei găsi multe rămășițe ale vremurilor demult apuse, care ne arată traiectoria acestui neam de-a lungul timpului. Bucovina este una dintre zonele care păstrează vie amintirea trecutului, fiind adevărat loc de pelerinaj pentru iubitorii de patrie. 

Bucovina, plaiul cu flori, după vorba cântecului, este acel loc care te învăluie în farmecul tradițiilor și te face să-ți dorești să duci viața localnicilor de prin părțile locului. Pe lângă minunatele locuri pe care le vei vedea aici, cu adevărat impresionant este modul în care trăiesc bucovinenii la sat, cum își muncesc pământurie și își îngrijesc casele lăsate moștenire din generație în generație. Aici pare că timpul stă în loc, dând răgaz celor care nu au avut ocazia să trăiască simplu, înconjurați de peisaje pitorești, să experimenteze o altfel de viață. Căci asta simți când ajungi în Bucovina, că ai vrea să uiți de toată agitația orașului și să începi o viață simplă și frumoasă la sat, înconjurat de lanuri aurii și văcuțe dolofane.

sursa:hailaplimbare.ro

Îți trebuie cel puțin o săptămână să vizitezi tot ce are Bucovina mai frumos, dar îți putem garanta că nici măcar o viață nu ți-ar fi de ajuns ca să te saturi de aceste locuri pitorești.

Cetatea de Scaun a Sucevei, este cea mai mare din spațiul extracarpatic și a fost construită în perioada de glorie a Moldovei medievale. Aceasta a intrat în istorie ca fiind una dintre cetățile care nu a fost niciodată cucerită. Deși a fost ridicată în perioada domnitorului Petru I Mușat, Cetatea Suceava este amintită în istorie împreună cu numele lui Ștefan cel Mare, în perioada domniei  acestuia fiindu-i construite cele mai importante fortificații.

Ștefan cel Mare a înțeles cel mai bine, însă, necesitățile construirii de clădiri fortificate pentru a apăra Moldova de atacurile turcilor, tătarilor, ungurilor sau polonilor. Acesta a considerat că Cetatea Sucevei nu este suficient de întărită pentru a rezista atacurilor inamicilor Moldovei și a construit un zid de incintă care a înconjurat fortul mușatin, asemenea unui inel. Zidul de incintă avea înălțimea de 15 metri față de fundul șanțului de apărare, fiind prevăzut cu creneluri plasate în partea inferioară. 

sursa:europafm.ro

Urmașii lui Ștefan cel Mare, Bogdan al III-lea (1504-1517) și Ștefăniță Vodă (1517-1527) au efectuat unele lucrări de mică amploare de refacere a cetății, la zidul de incintă și în interiorul fortului.

Dacă ești pasionat de istorie, acest loc trebuie să fie cu siguranță trecut pe lista destinațiilor din această vară, deși chiar și iarna este minunat să vizitezi acest loc.

sursa:europafm.ro

Cetatea Sucevei se află în partea de est a orașului Suceava, pe un platou la o înălțime de 70m față de lunca Sucevei. Aceasta a fost principala reședință a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani

Istoria este lungă și impresionantă. Dacă ai plăcerea să vizitezi acest obiectiv turistic vei rămâne surprins să vezi că întreaga cetate a fost restaurată, fiecare colțișor fiind atent îngrijit. Chiar de la intrarea în cetate te va surprinde modul în care sunt primiți vizitatorii. Ai posibilitatea să afli detalii interesante despre istoria locului chiar imediat după ce ai pășit înăuntru.

Te vor întâmpina mijloace moderne de prezentare, multimedia, interactive, puse la dispoziția celor pasionați de istorie și de fapte istorice. Mulți spun că acest lucru nu se regăsește în niciun  castel sau cetate vizitate în afara țării. Practic, Cetatea Sucevei pune la dispoziția publicului cele mai noi și mai moderne mijloace de informare.

În interiorul cetății fiecare camera/sală spune o poveste. Ai ocazia să privești o expoziție de arme, monetăria din acele vremuri sau paraclisul voievozilor.

sursa:hailaplimbare.ro

Nu este nevoie să-ți mai spun că întreg peisajul te transpune complet în viața domnitorilor. Măreția cetății în exterior este copleșitoare. Este un loc perfect pentru o ședință foto cu care te  vei mândri. Aspectul cetății îți oferă cele mai frumoase cadre. În vremea de glorie, cetatea avea forma unui patrulater regulat, cu laturile opuse de lungimi egale, iar în exterior, la fiecare colț, dar și pe mijlocul fiecărei laturi, erau dispuse bastioane cu latura de patru metri. Zidurile aveau o grosime de aproximativ doi metri, fiind construite din piatră nefasonată, între pietre aflându-se umplutură de piatră legată cu mortar, în care s-a mai pus piatră și cărămidă sfărâmată.

sursa:hailaplimbare.ro

După prima vizita la Cetate o să-ți dorești să te întorci și partea bună este că vei avea două ocazii de neratat. De mai mulți ani, Cetatea de Scaun a Sucevei găzduiește o serie de evenimente culturale, devenite deja tradiționale, cum ar fi Festivalul Medieval sau Bucovina Rock Castle. 

Dacă vei ajunge aici, trebuie să știi că Bucovina are mult mai multe de oferit. Frumusețea acestei zone este dată de peisajele care-ți taie respirația, de oamenii ospitalieri și de multitudinea obiectivelor turistice găsite aici.

sursa:europafm.ro

Îți poți petrece un concediu întreg în Bucovina, fără să simți nicio secundă că te plictisești.

sursa:europafm.ro

Iată ce mai poți vizita dacă ajungi în Suceava :

La câțiva pași de Cetatea de Scaun a Sucevei este chiar  Muzeul Satului Bucovinean. Acesta reflectă organizarea și activitatea complexă a satului tradițional, arhitectura vernaculară a gospodăriilor și a construcțiilor comunitare, a instalațiilor tehnnice care ilustrează ocupațiile, meseriile și meșteșugurile zonei, modul de viață al locuitorilor din Bucovina.

Tot în aici te așteaptă Muzeul Viu din Ciocănești, satul în care toate casele sunt “încondeiate” precum ouăle de Paști. Oamenii au păstrat cu sfințenie tradiția, satul fiind văzut ca o expoziție a identității românești.

Dacă tot am pomenit de ouă încondeiate, ai ocazia să vizitezi Muzeul Oului și în Ciocănești, dar și în comuna Vama și Moldovița. Dacă te fascinează arta încondeiatului, nu trebuie să ratezi acest loc.

Pe drumurile șerpuitoare ale Sucevei vei descoperi satul polonez Soloneţul Nou ce conferă zonei un aer special. Aici trăiește cea mai mare comunitate de polonezi din țară, păstrându-și toate tradițiile și obiceiurile.

Vatra Dornei este zona preferată de turiști atât iarna, cât și în sezonul cald. Pe lângă faptul că iubitorii de sporturi în aer liber se pot bucura de această libertate, aici se organizează constant diverse festivaluri artistice.

Suceava este renumită pentru frumusețea mănăstirilor sale. Dacă îți dorești să pornești într-un pelerinaj sau pur și simplu vrei să profiți de toate obiectivele turistice din zonă, poți vizita : Chilia lui Daniil Sihastrul, Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Moldovița, Mănăstirea Putna, Mănăstirea Humor.

Croiește-ți o vacanță în care să vizitezi aceste locuri și îți promit că satisfacția va fi pe măsură.


Like it? Share with your friends!

541
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?