Când pornești pe cărările înguste ale munților, adesea vei rămâne surprins în cele mai plăcute moduri de peisajele României. Atunci când crezi că ai văzut toate frumusețile țării și că nu te-ar mai putea fascina nimic, căci deja ai stăbătut România în lung și-n lat și te-ai familiarizat cu toate obiectivele turistice, vei ajunge la concluzia că mai ai multe de explorat, căci România are multe de oferit.
Pasul Tihuța este unul dintre acele locuri speciale care reușesc să te surprindă de fiecare dată cu o atmosferă aparte.
Considerată a fi, în trecut, principala cale de trecere între Transilvania și Moldova, Pasul Tihuța și-a câștigat faima de trecătoare rutieră spectaculoasă, dar dificilă. Sigur, este un renume destul de intimidant, însă mai toți turiștii ce se aventureză pe aceste meleaguri se declară a fi extrem de impresionați de peisajele de vis, de numeroasele atracții turistice și de aerul curat ce domină întreaga zonă montană.
Deși este extrem de frumoasă, zona este greu de traversat. De-a lungul deceniilor, principala cale de trecere între Moldova și Transilvania și-a câștigat renumele de cea mai dificilă trecătoare rutieră din munții Europei. Nu este tocmai un renume pe placul oricui, dar turiștii care se aventurează aici sunt răsplătiți cu peisaje de vis, numeroase atracții turistice și un aer curat cum doar la munte mai găsești.
Pasul Tihuța urcă până la altitudinea de 1227 de metri, făcând legătura între Depresiunea Dornelor și Depresiunea Colinară a Transilvaniei și este traversat de Drumul European E58. Pasul Tihuța este poziționat în partea de Sud Est a Munților Bârgău, oferind o vedere superbă asupra Munților Rodnei, cu precădere vârfurile Ineu și Ineuț dar și asupra Munților Suhard și Călimani.
Nu din totdeauna Pasul Tihuța a fost așa cum îl cunoaștem noi. Deși a mai fost numit și Pasul Bârgău, numele care s-a prins a fost Pasul Tihuța iar renumele și l-a căpătat pentru că vreme de secole a fost și încă este cea mai importantă cale de trecere din Moldova în Transilvania… și invers.
Muntele este înaltul și adâncul și adaosul de oboseală proaspătă. Muntele este așadar această priveliște în care intru tot mai adânc și care la rândul ei intră și ea în mine.
Lucian Blaga
Pasul Tihuța este o zonă plină de atracții turistice deosebite
În Pasul Tihuța se poate ajunge cu ușurință, locația aflându-se la doar 37 de km de Vatra Dornei și la sub 50 de km de Bistrița.
Iarna aici este de poveste. Deși temperaturile coboară serios pe termometru, adesea rivalizând cu temperaturile din Harghita și Covasna. Dar dorința de a petrece timpul într-o liniște desăvârșită, departe de oraș, cu siguranță te va ajuta să învingi orice ger. Adevărul este că cei într-adevăr pasionați de munte nu au văzut niciodată frigul ca pe o problemă. Temperaturile scăzute fac pur și simplu parte din farmecul muntelui.
Nu foarte departe de vârful ce delimitează altitudinea maximă în Pasul Tihuța se află satul -stațiune Piatra Fântânele (1201 metri) o zonă ce pare prea puțin atinsă de mâna omului și care oferă mai multe trasee turistice deosebite.
Nu foarte departe de vârful ce delimitează altitudinea maximă în Pasul Tihuța se află satul stațiune Piatra Fântânele (1201 metri) o zonă ce pare prea puțin atinsă de mâna omului și care oferă mai multe trasee turistice deosebite. De aici se poate ajunge la Vârful Piatra Fântânele, în Munții Călimanului și în Munții Bârgău (pentru a enumera doar o parte din traseele bine semnalizate). Însă pentru adevărații pasionați de munte, există traseul spre Munții Rodnei, un drum de aproape 20 de ore ce le va pune probleme chiar și celor mai antrenați trekkeri.
În zonă te mai poți bucura de Tinovul Poiana Stampei, un antic drum roman ce te transpune în alte vremuri sau, tot aici, poți merge pe pârtiile de schi și săniuță de la Piatra Fântânele. O cruce de peste 30 de metri, ridicată în curtea mănăstirii din sat, așteaptă să fie admirată de trecători. Oamenii locului spun că la momentul ridicării ei, investiția s-a ridicat la circa 250.000 de euro.
Zona este extrem de bogată în obiective turistice, așă ca aici poți petrece o vacanță complete, fără să simți cum trece timpul. În împrejurimi poți vizita : Stațiunea Piatra Fântânele, Traseele din munții Rodnei și Bârgău, Țara Dornelor, Orașul Suceava, Orașul Bistrița, Tinovul Poiana Stampei, Mănăstirea Piatra Fântânele, Lacul Colibița, Stațiunea Vatra Dornei, Dealul Frâu, Stațiunea Sângeorz Băi, Parcul Național Munții Rodnei.