Puțini români au aflat de bogățiile existente în Peștera Piatra Altarului, unde spectaculosul se întâlnește cu abisul sub protecția unei liniștii de netulburat. Imaginile capturate aici au reușit să facă de mult timp înconjurul lumii.
Amplasată în zona Padiș din Munții Bihorului, peștera a fost descoperită de către Daniel Cârlugea și Doru Croitoru în anul 1984. Peștera seamănă cu o lume păstrată într-un masiv de calcar foarte îndepărtată de schimbările cotidiene ale civilizației. Aceasta este împărțită pe patru nivele unul considerat activ, altul semiactiv și două fosile. Locul este foarte bogat și diversificat în speleoteme calcitice.
Caracteristica esenţială a acestei peşteri este marea varietate şi bogăţie a formaţiunilor, ele fiind răspândite într-un spaţiu relativ restrâns. Aici se întâlnesc peste 90% din totalul formaţiunilor de peşteră din calcit descrise în literatură.
Numeroasele personalităţi din speologia naţională şi internaţională care au vizitat această peşteră au avut aprecieri superlative, ea fiind încadrată în grupul celor mai frumoase peşteri din lume.
Între formațiunile deosebite ce se regăsesc aici amintim: macrocristale de calcit (tip colți de câine) ce tapetează pereții „Geodei” și formează buzdugani și nuferi, cristale scheletice de calcit (triunghiuri escavate), stalagmite monocristal, coloane tip palmier, draperii cu nodozități sferoidale, numeroase discuri, coralite, perle de peșteră, helictite, etc. Datorită valorii deosebite, peștera are un regim de vizitare extrem de restrictiv.
Acestă peșteră nu este amenajată pentru public ci doar pentru cercetările științifice. Fiind încadrată în categoria A unde se găsesc peșterile de o valoare nemărginită atât din punct de vedere științific cât și prin unicitatea resurselor cuprinse în patrimoniul de tip speologic internațional sau național.
Pentru a fi vizitată, începând cu anul 2013, sunt necesare două aprobări majore: una din partea Comisiei Patrimoniului Speologic, alta din partea Parcului Natural Apuseni.
Chiar de este greu de explorat, drumul până la peșteră este fenomenal, așa că ar fi bine să ții aproape camera de fotografiat. Când te vei afla în pitoreasca Vale a Ponorului, iar priveliștea superbă se va desfășura în fața ta, cu siguranță vei simți că peisajul îți taie respirația.
Peștera Piatra Altarului este comoara din munți, în interiorul său formându-se numeroase formațiuni spectaculoase, cu forme naturale perfecte.
Palatul este primul pe listă. O sală nu mai înaltă de 30 de metri la care se ajunge dintr-o anticameră numită Baldachinul. Aici, calcitul ia forma unor domuri înalte. Această sală pare a fi o catedrală gotică din timpuri străvechi, înconjurată de coloane cu până la 20 de metri înălțime.
Paradisul este o galerie cuprinzătoare. Aici spațiile sunt destul de generoase și speologii au ce studia: coloane, depuneri de minerale, ochiuri de apă, formațiuni unice în țara noastră. Pare că ați intrat într-o altă dimensiune, ajutați de pârâul în culoarea laptelui, care izvorăște din subteran.
Un adevărat climat format din macrocristale de calcit, nuferi, cristale, stalagmite, coralite, draperii și perle de peșteră. În adâncurile Munților Bihor, apele de mare adâncime au meșterit cum au știut ele aceste forme. Și continuă să sculpteze zi de zi în calcarele groase sau adună cristale perfecte de calcit.
Geoda pare a fi perfecțiunea speologiei, aici este locul ideal în care să admirați perfecțiunea cristalelor de mină.
În Altarul Urșilor, după cum și numele sugerează, oamenii de știință au găsit fragmente interesante de cercetat ale ursului de cavernă. În epocile glaciare, Ursus Spelaeus era un locuitor obișnuit al peșterilor.
În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:
- Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Mărgău,
- Biserica de lemn din Răchițele,
- Peștera Vârfurașu (1 ha)
- Peștera Mare de pe Valea Firei (2 ha)
- Pietrele Albe (zonă peisagistică protejată)
- Cheile Văii Stanciului și Cascada Răchițele (zone peisagistice)
Recomandări de cazare în apropiere de Peștera Piatra Altarului
Booking.com