fbpx
543

Țara noastră se bucură de multe rezervații naturale, dar Detunatele din Munții Apuseni reprezintă o altfel de frumusețe. Dacă vrei să vizitezi un loc încărcat de povești și cu un puternic impact vizual, Munții Metaliferi sunt gata să te impresioneze.

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.  Spațiul desprins parcă din filmele SF așteaptă să fie admirat și fotografiat chiar în  Munții Metaliferi, în comuna Bucium, la numai 3 km de orașul Abrud.

sursa: planiada.ro

Nicăieri nu ai mai văzut o asemenea frumusețe. Acest lucru este adevărat deoarece acest loc este unic în România și se întinde pe o suprafață de aproximativ 24 hectare.

 Ce este special, de fapt, la acest loc?

Ei bine, aici se întâlnesc piscuri care au formă de coloane hexagonale de bazalt, asemănătoare unor orgi de biserică gigantice. Aceste coloane sunt, de fapt, rocă vulcanică (magmă), răcită într-o anumită perioadă de timp. Acestea seamănă izbitor cu niște coloane mult mai celebre din Islanda.

Fiind un spațiu cu diverse caracteristici, acesta a fost separat de localnici, oferind două denumiri distincte acestor zone, Detunata Golașă și Detunata Flocoasă.

sursa: aventurainromania.ro

Numele, evident, este intrigant. De ce li se spune „detunate” acestor stânci?

Atunci când cad bolovanii desprinși din masiv, în cădere se aud sunete foarte puternice, care amplificate de ecou, se aseamănă cu un tunet. Pentru cei ajunși recent în zonă, aceste sunete pot fi de-a dreptul înfricoșătoare. De asemenea, mulți turiști care nu cunosc povestea și sunt martori unei asemenea căderi, au impresia că a avut loc o explozie sau că cineva a tras cu arma. Locul devine din ce în ce mai interesant atunci când te afunzi în povești și înveți direct de la oamenii locului rostul acestor munți.

La poalele Detunatelor se află un loc plin de stânci sfărmate, care servesc drept mărturie prăbușirilor coloanelor stâncoase.

sursa:planiada.ro

Să revenim, însă, la cele două detunate. Detunata Golașă a căpătat acest nume întrucât nu prea există vegetație pe versantul vestic. Din loc în loc se pot observa pete de iarbă, însă stâncile cenușii predomină.

Locul nu este complet lipsit de verdeață, căci Detunata Flocoasă este împânzită de pădure, oferind un tablou complex turiștilor.  Între cele două „surori” ale muntelui, cele două Detunate, există o distanță de maxim 2 kilometri. Astfel, pot fi vizitate ambele, cu ușurință, în cadrul aceluiași traseu.

Detunata Golașă are o altitudine de maxim 1158 metri, pe când Detunata Flocoasă de 1265 metri. Ambele reprezintă puncte de atracție turistică nemaipomenite, fiind recomandate de majoritatea turiștilor pasionați de munte.

sursa: wikipedia.ro

Un lucru extrem de neobișnuit îi pune pe gânduri pe turiști. În apropiere de Detunata Golașă, undeva printre brazi, se observă un ghețar care  funcționează invers. De fapt, acesta este un râu care prin aprilie îngheață și stă așa până ce se termină sezonul cald.

Este evident că ceea ce-i atrage pe oameni în acest loc este forma coloanelor de bazalt. Curbate, încovoiate, drepte…toate parcă spun câte o poveste fantastică despre uriași și zâne, exact ca într-un basm românesc.

Dacă vrei să te aventurezi în acest loc, ar fi bine să profiți de vremea bună, căci iarna traseul montan este interzis. Nu o să regreți dacă îți vei face vacanța pe aceste meleaguri, căci priveliștea este una de-a dreptul răpitoare.  Traseul pe munte, deși anevoios, te răsplătește pe creste cu un peisaj minunat. De sus poți zări satele din zonă, Vârful Bihor și chiar mina de cupru și sterilet de la Roșia Montană. Nimic nu se compară, însă, cu sentimentul de libertate și putere pe care ți-l oferă muntele, mai ales când privești în jos la coloanele prăbușite și brazii de la poale.

sursa: aventurainromania.ro

Like it? Share with your friends!

543
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?