Când spui Grădină Botanică, te gândești la multe plante, în special la flori. Însă Grădina Botanică din Iași este mult mai mult de atât. Pe lângă aleile curate și nesfârșite, plantele deosebite și aerul parfumat din acest loc, grădina îți mai oferă ceva. Poftă de viață.
Probabil te întrebi de ce folosesc asemenea cuvinte mari, însă îți vei răspunde singur la întrebare, imediat ce vei vizita acest loc. Povestea interesantă pe care o poartă această grădină, o transformă într-o veritabilă filă de istorie. Când pășești în acest loc, te învăluie un aer diferit, special. Minunăția plantelor te trezește la viață. La viața frumoasă de care ai uitat să te bucuri, probabil. Căci plantele au o putere nebănuită de a reda omului ce le privește, simte, miroase o altă perspectivă a vieții, făcându-l să aprecieze norocul de a vedea răsăritul în fiecare zi.
Existența Grădinii Botanice din Iași are o istorie zbuciumată care a parcurs o perioadă de peste un secol până să ajungă așa cum o vedem și o admirăm noi astăzi. Grădina Botanică „Anastasie Fătu” este prima grădină botanică universitară românească şi, în acelaşi timp, cea mai mare din ţară, unică prin numărul mare de specii vegetale şi prin măsurile speciale de conservare aplicate.
Dacă tot am pomenit de istorie, hai să te port puțin pe drumul pe care l-a parcurs grădina botanică cu pricina. În anul 1856, a fost înființată prima Grădină Botanică din România, de către medicul și naturalistul Anastasie Fătu, mare patriot, filantrop și om de cultură. Amplasată pe un teren cumpărat din fonduri proprii în apropiere de Râpa Galbenă, grădina avea să fie pentru mulți ani, până la moartea marelui cărturar, un important centru cultural. Spațiul acesta era dedicat tineretului studios din Iași, care avea posibilitatea de a studia botanică pe material viu. De asemenea, era și un mijloc de instrucție și educație pentru toți iubitorii de natură.
Această grădină a servit învățământului botanic ieșean timp de peste 40 ani, până in 1964 când a fost mutată pe actualul amplasament din Dealul Copoului. Din această ultimă grădină botanică se mai păstrează și astăzi arborii și arbuștii din parcul aflat între vechea clădire a Universității, Cantina studențească și căminele studențești de pe Bd. Copou și o mică seră „turn” în care se cultivau palmieri și bananieri.
Astăzi, Grădina Botanică din Iași este unul dintre cele mai frumoase și admirate locuri din oraș. Localnicii au numai cuvinte de laudă despre această grădină. Aceștia o consideră un adevărat paradis natural, o oază de verdeaţă din mijlocul aglomeraţiei urbane. În zilele toride de vară, acesta este locul perfect, unde majoritatea oamenilor se retrag de multe ori să se poată bucura de frumuseţea naturii, de linişte şi răcoare. După cum ştim cu toţii, natura este o sursă inepuizabilă de energie, o oază de relaxare si încântare!
Frumusețea organizată a grădinii este factorul care îi impresionează pe vizitatori. Aleile ei frumoase şi bine îngrijite te vor duce încet, încet prin cele 12 sectoare, fiecare având un anumit specific şi care surprinde prin diversitatea speciilor şi a zonelor de origine.
Îți voi prezenta câteva sectoare din această colecție minunată, iar pe restul te las să le descoperi singur.
Cele mai impresionante sectoare sunt cele pe care ți le voi enumera mai jos. Sectorul Sistematic cuprinde specii pe cale de dispariţie sau rare, o fântână în stil moldovenesc, un bazin cu plante acvatice şi busturile a trei foşti directori. Sectorul Flora şi vegetaţia României are centrul sectorului ocupat de un lac de acumulare cu o suprafaţă de 2,1 ha care redă în mic, Delta Dunării, cu nuferii ei albi şi galbeni, stuf şi papură.
Sectorul Ornamental cuprinde exemplare unice, plante decorative, ierboase şi lemnoase. În sectorul Dentrologic întâlnim două izvoare de apă mineral si o pepinieră, colecţii de liliac, plopi, salcâmi, stejari. Rosarium prezintă aproximativ 800 soiuri de trandafiri, iar în secţia Biologică găsim două exemplare superbe de tei argintii.
În fiecare anotimp, în această grădină se organizează tot felul de festivaluri ce fură ochii curioșilor prin expoziții deosebite.
Dacă ajungi la Iaşi, nu ocoli această oază de verdeaţă din mijlocul aglomeraţiei urbane. Orice altă cafenea pălește în fața acestui loc plin de mireasmă care te îmbie la visare. Te poți bucura aici de o experienţă pozitivă, plină de amintiri frumoase. De-a lungul anilor, Grădina Botanică a devenit destinaţia ideală pentru cei pasionaţi de fotografii. Este o destinaţie romantică şi misterioasă pentru cei care vor să admire frumosul. Indiferent de anotimp, niciodată nu este o idee proastă să pornești la o plimbare prin Grădina Botanică din Iaşi.
De fiecare dată vei descoperi ceva nou!