fbpx
537

Cascadele probabil sunt unele din cele mai impresionante creaţii ale naturii. Ele diferă după formă şi mărime şi sunt în continuă formare. Fluxurile de apă cizelează de mii de ani rocile schimbând încontinuu aspectul cascadelor.

sursa: infoturism.ro

Avem dreptul de a ne bucura și de a păstra un contact direct cu natura, dar avem și responsabilități când vine vorba de aceasta. Din acest motiv, cei mai mulți dintre noi doresc să se refugieze undeva în afara orașului pentru a scăpa de zgomotul care la un moment dat ne irită.

Din fericire, România, țara noastră frumoasă, este plină de locuri minunate care ne pot satisfice dorința de liniște și frumos. Fie că vrei să părăsești orașul pentru câteva ore, ori vrei să te rupi de tot ce înseamnă tehnologie o perioadă mai lungă, în România vei găsi locuri deosebite în natură pentru orice ocazie.

sursa: blogtravel.ro

În acest concediu merită să iei în calcul o excursie în Munții Rodnei și să te bucuri de tot ceea ce-ți oferă această zonă: cascade și lacuri, creste superbe și pajiști numai bune de cutreierat și de adulmecat. Munții Rodnei au multe de oferit, iar unul dintre cele mai frumoase obiective turistice este chiar Cascada Cailor.

Cascada Cailor este una dintre cele mai mari, mai frumoase și impresionante cascade din România, fiind integrată în mai multe topuri, la nivel internațional de către oamenii ce au fost fermecați de acest loc.

sursa: travelromania.ro

Cascada Cailor este unul din cele mai impresionante monumente ale naturii de pe versantul nordic al Munților Rodnei, în apropiere de stațiunea turistică Borșa. Accesul spre Cascada Cailor se face ușor, fie că se alege drumul pe jos de la Borșa, mergând circa o oră și jumătate, pe o potecă prin valea formată în dreapta stațiunii, fie că se alege telescaunul din stațiunea Borșa. De la telescaun se poate ajunge la Cascada Cailor în circa 15 minute.  Indiferent de varianta pe care o veți alege, nu vă veți regreta timpul pierdut căci Cascada Cailor arată absolut superb și va fi una dintre cele mai frumoase amintiri de vacanță.

 Cascada Cailor are o cădere de apă de peste 90 metri și își are originea într-un circ glaciar, alimentat de apa ploilor, de zăpezi și de câteva râuri subterane. Apa ce provine din topirea zăpezii și din ploi se adună într-un circ glaciar și de acolo se aruncă în hău, pe versantul abrupt al Rezervației Piatra Rea, formând cascada. Debitul cascadei variază în funcție de ploi și topirea zăpezilor de pe versant, Cascada fiind fabuloasă prin spectacolul oferit, primăvara și toamna, când se topesc zăpezile și când sunt precipitații abundente. Cascada se află la o altitudine de 1.300 metri, iar căderea de apă are mai multe trepte, dintre acare cea mai mare are 18 metri.

sursa: calatorprinromania.ro

 După ce o admiri de la înălțime, poți să vezi cascada în toată splendoarea ei dacă o să cobori pe drumul forestier ce pornește de la telecabină. Însă nici nu vei ști când va trece timpul, pentru că vei fi fascinat de mirajul cascadei.

Așa cum te-am obișnuit, am descoperit legenda acestei cascade spusă de oamenii locului, pe care ți-o voi relata și ție. Există o poveste legată de această cădere de apă, care, așa cum spun mulți este adevărată. Se zice că Muntele Piatra Rea a fost mereu un loc de pășunat apreciat de crescătorii de cai și de aceea, în fiecare an numeroase herghelii erau aduse aici de peste tot din zonă. Însă cu timpul, urșii au descoperit în cai o excelentă sursă de hrană. Pășunea era întinsă iar urșii nu sunt animale prea rapide, așa că au găsit soluții alternative. Ceea ce pierd în viteză câștigă din plin în istețime, descurcându-se în orice situație.

Prin urmare, din când în când, câte un urs morocănos care flămânzea, ieșea la vânătoare. Și cum altă opțiune de a-i opri în loc nu era, ursul prindea caii în dreptul cascadei, la loc închis iar săracele animale nu aveau de ales decât fie să sară sau să se lase prinse. Astfel, într-o zi nefastă, o herghelie mare cu cei mai frumoși cai de pe acele meleaguri a fost încolțită de urși. Localnicii spun că în încercarea disperată de a scăpa din ghearele urșilor, caii au sărit în hăul muntelui, pierind. Bătrânii spun că gospodarii locului au plâns atât de mult după bietele animale încât au umplut cascada cu lacrimile lor, rămânând acum în amintirea oamenilor Cascada Cailor.

sursa: blogspot.ro

În schimb, cea mai frumoasă legendă care învăluie locul este cea despre caii înaripați. Din moși-strămoși se spune că frumoșii cai au purtat întotdeauna aripi, însă le-au pierdut în cascadă atunci când au fost încolțiți de urși și lupi pentru a fi hrana lor. Pentru a scăpa de ghearele lor puternice, caii au ales să-și ia zborul pester cascadă. Din motive inexplicabile, deasupra cascade aripile au dispărut, animalele pierzându-și viața. De atunci, niciun cal nu a mai avut aripi.

Pe lista locurilor unde natura încă nu a fost distrusă, și unde mâna omului nu a răpit frumusețea creată de Dumnezeu, Cascada Cailor ocupă un loc de frunte. Vuietul apei care se prăvălește printre stânci, vegetația bogată, răcoarea de care te bucuri în preajma cascadei, toate sunt ingredientele unei alegeri foarte inspirate pentru amatorii de drumeție. Trebuie să vizitezi această perlă a naturii, să asculți vocea pădurii, să iei potecile la pas și să admire sălbăticia locului. Întoarcerea în mijlocul naturii, măcar din când în când, este necesară, mai ales dacă locuiești în oraș, în marea agitație.


Like it? Share with your friends!

537
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?