Dacă ar fi să te conving că viața merită trăită prin călătorii, nu aș spune nimic mai mult față de Mark Twain. „Peste douăzeci de ani vei fi dezamăgit din cauza lucrurilor pe care nu le-ai făcut, nu din cauza celor pe care le-ai făcut. Asa că ridică ancora. Navighează în larg departe de siguranţa portului. Prinde vântul care să umfle pânzele. Explorează. Visează. Descoperă.”
Cred cu tărie că ăsta ar trebui să fie crezul fiecăruia dintre noi. E simplu să fii fericit. E simplu să călătorești. Trebuie doar să vrei, să ai curaj și să înveți să spui da oricărei oportunități.
Acum că ți-am stârnit pofta de călătorit, o să-ți dau și o idee minunată. Ar fi minunat să-ți începi concediul cu o vizită la Cascada Văioaga, continuând după cu toate atracțiile din zonă.
În Cheile Nerei sunt multe trasee frumoase, însă unul anume este de-a dreptul impresionant– cel merge la Cascada la Văioaga, Lacul Ochiul Beiului și Cascadele Beușnița. Intrarea în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița se face prin Sasca Montană, mai exact, satul Potoc.
Astăzi a venit rândul Cascadei Văioaga să fie în centrul atenției, și asta pe bună dreptate. Cascada Văioaga este siuată în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița chiar înainte de Păstrăvărie. Vei vedea pe partea dreaptă o plăcuță mică de lemn, care îți va indica direcția în care să te îndrepți. Încă de pe acum îți pot spune că vei fi fascinat de repeziciunea și forța cu care coboară apa în cascadă, apoi de calmul cu care continuă să alunece printre copaci.
Căderea de apă se găseşte pe cursul râului Bei, iar cei care au ajuns să o admire au fost fascinaţi de frumuseţea ei, motiv pentru care o consideră una dintre cele mai spectaculoase cascade nu doar din Banat, ci şi din România. Aceasta nu este foarte înaltă, dar are debit mare și e înconjurată de bolovani imenși și pădure. După o cădere vijelioasă, de şase metri, apele de un albastru-verzui se liniştesc în cascada albă, înspumată. Este o imagine memorabilă și o destinație de bifat!
Cascada este de-a dreptul impresionantă, arătând ca în povești. De jur împrejur, formaţiuni calcaroase înalte, frumos echipate cu multă verdeaţă, muşchi, iederă, arbuşti şi câteva floricele galbene dau un aspect exotic şi completează perfect decorul paradisiac.
Având in vedere grijile care îți populează mintea zi de zi și situațiile dificile care apar mereu, este și firesc să nu fii în ”apele tale”, că tot vorbim de cascade. Așadar, pentru a avea o dispoziție generală mai bună este indicat să călătorești cât de des ai prilejul.
Cascada Văioaga, precum celelalte mii de obiective turistice din țara noastră reprezintă încă o dovadă a faptului că trebuie să călătorești, să-ți umpli timpul cu vizite în diferite locuri. În final, rămânem cu ce am văzut, cu ce am experimentat și poate cu regretful că…nu am călătorit și mai mult.
“Până la urmă carpe diem nu e doar o vorbă veche, golită de sens din cauza prea multor citate de pe facebook, share-uite cu frenezie de oameni superficiali, ci un adevăr dureros: tot ce avem e prezentul și-am face bine să-l trăim până la ultima picătură.” ne spune Cristina care e plecată HaiHui.
Cu aceste gânduri se încheie pledoaria mea pentru ca tu să vizitezi cât mai mult. Și pentru că Banatul a fost vedeta de astăzi, nu uita că Parcul din Cheile Nerei merită o atenție deosebită și o vacanță “sacrificată” doar pentru obiectivele turistice de aici.