fbpx
529

Aflat la răscrucea drumurilor pe apă și pe uscat, Drobeta-Turnu-Severin adăpostește foarte multe atracții și obiective turistice ce așteaptă să fie descoperite de iubitorii de istorie și natură.

A venit momentul să îi afli istoria și comorile ascunse cu care se mândresc localnicii.

Scurt istoric

Situat în sud-vestul României, în depresiunea Severin, orașul a fost fondat acum mai bine de 200 de ani, deși există date care atestă că era o zonă de importanță strategică încă de pe vremea romanilor. Numele „Severin” a fost dat în cinstea împăratului Septimul Severus care a oferit cetățenilor aceleași drepturi ca romanii, ridicând orașul la nivelul de colonie.  În oraș, străzile sunt paralele iar, în intersecții, semafoarele își schimbă culoarea pentru pietoni în același timp, indiferent de direcția în care doresc aceștia să traverseze strada.

Palatul Culturii „Theodor Costescu ”

În 1909, arhitectul Grigore Cerchez pune bazele, Palatului Culturii „Theodor Costescu”, unul din simbolurile severinene. Având o arhitectură impresionantă,  UNESCO l-a trecut pe lista monumentelor istorice protejate. În secolul XX, aici se aflau biblioteca orașului, cinematograful, muzeul orașului și sala de teatru. După reabilitare, se organizează săptămânal expoziții, ateliere de ceramică, piese de teatru sau seri de film, fiind un important centru de cultură pentru severineni.

Cetatea Medievală a Severinului

Un alt obiectiv turistic ce merită vizitat este Cetatea Medievală a Severinului, recent reabilitată. În trecut, cetatea a fost centru strategic militar iar mai apoi centrul politico-administrativ al Banatului de Severin. În perioada reabilitării din ultimii ani, s-au găsit foarte multe fragmente istorice, printre care 2 ziduri de incintă, oseminte umane și un tezaur format din 160 de monede turcești, maghiare și dinari. 

Începând cu primii pași, această zonă te transpune într-o altă lume, medievală. Începi să îți imaginezi, pe măsură ce înaintezi în cetate, cum arăta acea perioada, care erau veștmintele, acțiunile locuitorilor cetății.

Castrul Roman Drobeta

Fiind unul din puținele dovezi grăitoare din perioada daco- romană, Castrul Roman reprezintă una din capodoperele căutate de istorici și arheologi. Acesta a fost construit în perioada dacilor și romanilor, fiind un obiectiv militar strategic. Ruinele cetății se găsesc în curtea Muzeului Regiunii Porților de Fier din oraș, dintre acestea se evidențiază patru porti laterale, clădirea pretorului unde a poposit însuși împăratul Traian și cazărmile. 

Castelul de Apă

Vechi de mai bine de 100 de ani, Castelul de Apă se remarcă prin importanța istorică și arhitectura specifică unei alte epoci.

Înalt de 27 de metri, turnul deservea sistemul de alimentare cu apă din oraș, acum fiind inclus în circuitul turistic național și internațional. Turnul Artelor, după denumirea actuală, găzduiește o galerie de artă permanentă și mai multe galerii de artă contemporane. Mai mult decât atât, turiștii pot admira, din vârful turnului, priveliștea minunată a orașului. Aici este și locul în care poți obține informațiile cele mai exacte și mai numeroase despre Severin.

Muzeul Regiunii Porților de Fier, Termele Drobetei, Parcul Central sau Portul Drobeta sunt doar câteva din obiectivele cu care turiștii de pretutindeni își pot delecta privirea. Istoria, arheologia și natura lucrează împreună pentru ca această zonă sa fie unică, autentică.


Like it? Share with your friends!

529
Loredana Tăerel

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?