Natura nu încetează să ne surprindă nicio secundă cu frumusețea sa. De cele mai multe ori, caracterul neobișnuit al fenomenelor naturii ne determină să o iubim și mai mult pe Mama Natură.
Învăluită în mistere, natura ne îmbogățește viața prin frumoasele locuri care ne bucură privirea. Cascada Clocota este unul dintre locurile deosebite din România, impresionând ochii turiștilor în fiecare anotimp.
Ieșiți, bucurați-vă de mirosul frunzelor ude, dimineața, îmbrățișați razele calde ale soarelui, sărutați petalele de trandafiri aromate de noapte, iubiți copacii bătrâni și morocănoși cu brațele înălțate către cer, împrăștiați frumusețe și uniți-o cu Natură, fiți liberi!
Ce are special această cascadă? Ei bine, despre Cascada Clocota și misterul apei care nu îngheață vom vorbi în rândurile de mai jos. Cei care sunt obișnuiți să străbată țara în lung și în lat știu deja că Hunedoara este o zona care promite experiențe minunate, fiind locul perfect pentru un weekend special, destinat relaxării departe de oraș.
Mulți ajung în acest loc pentru stațiunea balneară Geoagiu Băi, ce se poate mândri cu zeci de ape curative.
La mai puțin de 15 minute de mers pe jos, nu departe de stațiunea balneară, se găsește cascada cu ape fierbinți, de pe raul Clocota.
Este adevărat că această cădere de apă nu este extrem de cunoscută de turiști, deși peisajul este unul de vis. Cascada are între 38 și 43 de metri înălțime și circa 22 de metri lățime. Ce este cu adevărat misterios la această cascadă, este faptul că nu îngheață niciodată, indiferent de anotimp sau de cât de mult scad temperaturile.
Așa cum te așteptai, explicația din spatele acestui fenomen este impresionantă. În Cascada Clocota se împreunează 16 izvoare termominerale, dar și un rau. Specialiștii care au studiat această cascadă ne spun că apa este plata și pură. Pe lângă proprietățile pe care le are apa ce umple această cascadă, aspectul ei este de-a dreptul uluitor.
Aceasta beneficiază de formațiuni verticale realizate pe întreaga înălțime a ei și care sunt acoperite de diferite plante atarnatoare ori mușchi. Ei bine, aceste striații sunt, în fapt, rădăcinile mai multor copaci prăbușiți și ulterior perfect împletiți cu tufuri calcaroase.
Superba cădere de apă formează mici terase naturale, niște formațiuni calcaroase asemănătoare celor de la Pamukkale din Turcia.
Stațiunea de la Hunedoara reprezintă una dintre cele mai vechi exploatări de tip balnear din țara noastră. Despre calitățile apelor din zonă se povestește că sunt recunoscute încă de pe timpul dacilor.
Nicio cascadă nu este desăvârșită fără o legendă pe cinste. Așa cum v-am obișnuit, fiecare obiectiv turistic spune o poveste. Această cascadă spune o poveste din perioada Imperiului Austro-Ungar. În vremuri îndepărtate, un ofițer recunoscut s-ar fi îndrăgostit iremediabil de fata morarului din zona. Familia fiind copleșită de această onoare, au obligat fata să se căsătorească cu el. În inima fetei, însă, sălășluia un alt băiat, de care era îndrăgostită nebunește. Sub presiunile părinților de a se căsători, fără posibilitatea de a-și urma inima, tânăra s-a aruncat în apa învolburată a cascadei. Bătrânii spun că, de atunci, apa a început să fiarbă, încălzită mereu de focul din inima fetei ce s-a aruncat.
Liniștea din această zonă este tulburată doar de zgomotul pe care-l face apa atunci când se lovește de stânci ori atunci când ajunge în bazinele aflate la baza cascadei. Astfel, aici se poate descoperi un loc perfect pentru realizarea unor amintiri de neuitat alături de cei dragi.