fbpx
543

Viața la țară în satele din inima țării e liniștită și nu se întâmplă mai nimic, ca în orice sat din România.  Însă trebuie să te aștepți mereu să fii surprins de România.

De fapt, în satele săsești se întâmplă lucruri extraordinare, puse la cale de oameni inimoși și de cum dă firul ierbii e o zumzăială mai ceva ca în stupină. Există multe motive ce-i fac pe oameni  să meargă în sate ascunse bine pe hartă.

Sărbătoarea sașilor: Săptămâna Haferland din Țara Ovăzului

Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania. Săptămâna Haferland își propune să aducă turiști în Haferland atât pe perioada festivalului, cât și ulterior, într-un an în care turismul intern va câștiga cu siguranță teren.

Turiștii vor descoperi aici tradițiile săsești dar și initițiativele de revitalizare a zonei, fiindcă în ultimii ani s-a creat un întreg ecosistem de mici antreprenori și localnici, care au dezvoltat oferta de cazare și activități din regiune.

Festivalul reunește cele mai reprezentative inițiative din zonă și, în plus, reprezintă o platformă atât pentru tinerii artiști, cât și pentru cei care duc mai departe tradițiile săsești.

Până în prezent, numărul turiștilor prezenți la festival însumează peste 25.000 de participanți pe parcursul celor 7 ediții organizate până acum.

Cu toate acestea, turiștii sunt invitați să viziteze Haferland pe tot parcursului anului, festivalul fiind de astfel și una din principalele inițiative care au contribuit la creșterea numărului de turiști în zonă, în ultimii ani. 

Experience the wild side of Europe: Transylvania Horse Show

La doar câțiva kilometri de Sighișoara, în satul Prod – comuna Hoghilag, într-o zonă despre care ghidul Lonely Planet spune că este perfectă pentru călărie, se organizează de 5 ani Transylvania Horse Show.

Dacă e prea din scurt și nu ai timp să mergi la show dar iubești căluții, îți recomand o plimbare specială prin satele saxone. Dacă știi să călărești poți să încaleci un cal, dacă nu, poți să te urci în căruță și să pornești într-o aventură de 6 ore peste dealuri, prin păduri și prin sate săsești izolate.

Fabrica de suc de mere de la Mălâncrăv

Ai bate cale lungă să mergi într-un sat uitat de Dumnezeu, unde și asfaltul se termină și unde nu există semnal la telefon doar ca să bei un pahar cu suc bio de mere? Ce poate să aibă sucul ăsta atât de special încât să fie o atracție turistică în sine?

Ei bine, mai întâi a fost Conacul Apafi din sat, care după ce a ajuns pe mâna comuniștilor a fost transformat în cămin cultural, ajungând aproape o ruină. Apoi a fost Prințul Charles care a cumpărat conacul și l-a restaurat prin fundația pe care o conduce – Mihai Eminescu Trust și l-a introdus în circuitul turistic.

În spatele conacului e livada de meri și făbricuța care produce atât de lăudatul suc ecologic de mere. Înainte să vină Prințul în sat, livada de meri nu prezenta interes pentru nimeni, nici măcar pentru localnici dar după ce a fost pusă pe picioare făbricuța, comenzile de sucuri vin de la restaurantele și pensiunile din zonă care pun pe masă clienților produse locale.

Mălâncrăv e unul dintre locurile acelea unde îți pare rău că nu mai ești copil să stai toată vacanța mare la țară, la bunici. Fără internet, fără telefon, doar cu poftă de cutreierat pădurile și dealurile de lângă sat, cu teancul de cărți pe noptieră și cu mâncare simplă, adevărată.

Transilvania Bike Trails

Voluntari și localnici din mai multe sate săsești din Târnava Mare au spus DA unui proiect ambițios și deopotrivă de frumos: construirea de la 0 a unei rețele de trasee offroad de biciclete care să lege mai multe sate transilvănene.

Punctul de plecare și de sosire este Sighișoara, pentru ca și străinilor să le fie ușor să plece pe traseu. În total sunt 100 de kilometri de potecă pietruită care trece prin păduri, peste dealuri și prin 10 sate saxone, cu biserici fortificate.

Poveștile sașilor rămași în Transilvania

Nu mai sunt mulți sași în satele din Transilvania însă cei care au rămas au povești fascinante. Partea bună este că nu trebuie să bați din poartă în poartă ca să îi găsiți, cei mai mulți dintre ei sunt cei care țin cheile bisericilor fortificate. 

Sat Viscri, nr. 141. În timpul verii, când turiștii vin în fiecare zi, Sara Dootz este tot timpul la biserica din sat și stă de vorbă cu fiecare. Datorită ei și fiicei ei Prințul Charles a venit în România și a cumpărat o casă și tot ea este vinovată de numărul mare de turiști din Viscri.

E o încântare să o asculți. Și la Criț se spun povești săsești, de asta se ocupă Sofia Folbert, o săsoaică de peste 90 de ani care vine în fiecare vară în satul natal.


Like it? Share with your friends!

543
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?