579
992 shares, 579 points

Viața la țară în satele din inima țării e liniștită și nu se întâmplă mai nimic, ca în orice sat din România. Mă rog, știi cum se spune: aparențele înșeală. De fapt, în satele săsești se întâmplă lucruri extraordinare, puse la cale de oameni inimoși și de cum dă firul ierbii e o zumzăială mai ceva ca în stupină. Ce-i face pe turiști să meargă în sate ascunse bine pe hartă?

1. Situl UNESCO Sate cu biserici fortificate din Transilvania

Biertan, Saschiz, Câlnic, Viscri, Prejmer, Valea Viilor și Dârjiu: 7 sate norocoase care sunt protejate de UNESCO și nu întâmplător, ci pentru că aici s-au păstrat cel mai bine și bisericile fortificate. Toate pot fi vizitate într-un weekend (uite o idee, dacă nu știți ce să faceți în acest sfârșit de săptămână), mergând de la Brașov la Sibiu (sau invers, nu ne încurcăm în astfel de detalii), cu un mic ocol pentru Câlnic, care e între Sibiu și Sebeș.

Biertan a fost primul sat inclus pe Lista Patrimoniului Mondial, în 1993 și până și drumul până la el e rupt din rai. Ușa cu 19 zăvoare și povestea haioasă a Turnului Închisorii sunt doar câteva dintre motivele pentru care Biertanul trebuie văzut. Pe mine m-a cucerit cu priveliștea formidabilă spre sat, aș fi stat sprijinită cu coatele de zidurile fortificației toată amiaza, mai ales că din biserică se auzeau acorduri ireale de orgă.

Despre Viscri s-a tot vorbit, am scris și noi aici, eu îl am în minte ca satul unde mi-aș lăsa fără teamă copiii să zburde în voie pe ulițele pietruite și să alerge pe dealurile care în iunie, când am fost eu, sunt pline de flori de toate culorile. În Viscri pare că fiecare sătean are rolul lui bine stabilit, toată lumea face câte ceva ca să ajute comunitatea să crească. Poate că acesta este și secretul numărului mare de turiști care vin la Viscri în fiecare an.

Biserica fortificată din Saschiz este chiar pe marginea șoselei (E60) care leagă Sighișoara de Brașov, pur și simplu n-ai cum s-o ratezi. Dacă treci pe acolo, ia-ți un răgaz de o oră-două să vizitezi biserica evanghelică și cetatea țărănească ce se vede sus pe deal. Urcușul până acolo e destul de lin și n-ar trebui să îți ia mai mult de 15 minute (pe jos), chiar și iarna sau după o ploaie zdravănă – cu riscul să te înnămolești. În orice caz, recomand încălțăminte adecvată, adică bocanci ori sandale de trekking. Cetatea țărănească (construcția ei a început în 1347) e abandonată într-o degradare dureroasă, poate că vor veni și pentru ea vremuri bune, cum s-a întâmplat la Râșnov sau la Rupea. Chiar și în ruină, cetatea Saschiz îi răsplătește pe vizitatori cu o priveliște spre văile din jur de care nu te mai saturi.

Dacă mă întrebi pe mine, Cetatea țărănească de la Prejmer e „must do” pentru oricine ajunge în Brașov, mai ales că e la doar 15 km distanță de oraș. I se mai spune și Cetatea care nu a fost cucerită niciodată și oricât de frumoasă ar fi în fotografii, nimic nu se compară cu realitatea. Dintre cele 7 biserici fortificate protejate de UNESCO, cea de la Prejmer mi-a plăcut cel mai mult.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/ghid-de-calatorie/10-motive-sa-vizitezi-satele-sasesti-vara-asta.html


Like it? Share with your friends!

579
992 shares, 579 points

Comentarii

comentarii