Uneori obosim să privim aceleași clădiri seci, aceleași blocuri lipsite de culoare, același peisaj gri. Ne place să evadăm, cât mai des, cât mai departe și de multe ori putem face asta doar printr-o carte sau printr-un film.
Puțini știu că poți să te transpui în altă eră în doar 1 oră de mers cu mașina, plecând chiar din mijlocul capitalei sufocante.
Deși există multe locuri deosebite, pe care oamenii au început să le descopere și să le îndrăgească, Domeniul Manasia este mai spectaculos decât toate la un loc. Acesta se află pe lista scurtă a locurilor care arată mult mai frumos în realitate decât în fotografii, întrucât nicio cameră foto nu poate capta atmosfera și emoția pe care o emană acest loc.
Aristocrație. Acesta este cuvântul ce descrie în totalitate Domeniul Manasia care se află la doar 50 km de București. Conacul Hagianoff, situat în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Ialomiţa, aproape de Urziceni este un colt de vis, ce atrage vizitatori cu orice ocazie.
Conacul Hagianoff face parte din Domeniul Manasia si a fost construit la începutul anului 1899 la cererea lui Ion Hagianoff, fost ministru de externe bulgar, refugiat în Principatul Românesc din motive politice. Fiecare cameră a conacului este decorată cu piese de mobilier și accesorii cumpărate din cele mai bune magazine de antichităti din România și străinătate, pentru a-i reda gloria și eleganța de odinioară.
Domeniul Conacului Hagianoff, s-a redeschis publicului larg și devine astfel primul monument istoric Clasa A, de importanță națională, restaurat integral în județul Ialomița. Domeniul include conacul boieresc, parcul de două hectare și crama de sub conac, monumente înnobilate de istoricul aristocratic al moșiei.
În restaurarea decoraţiunilor şi accesoriilor care împodobesc conacul s-au păstrat detaliile stilistice originale. Unele dintre obiecte au fost cumpărate la licitaţii şi provin din colţuri îndepătate ale lumii. Manasia expune o mulţime de opere de artă, puse în valoare într-un mod extrem de natural. Tablourile nu sunt etichetate ostentativ, ca într-un muzeu clasic, însă dacă privești cu atenţie vei descoperi inclusiv nume celebre din pictura românească.
Acest loc este o idee nemaipomenită atunci când vrei să-ți alungi dorul de colindat prin țară. Departe de agitație, neoane kitsch și clădiri balcanice, Domeniul Manasia propune o altfel de experiență, o altă lume.
Vizitatorii spun că aici istoria și arta se oferă cu generozitate, primind în plus porții generoase de rafinament și respect pentru cultură.
Uneori, credem că tot ce este elegant, deosebit, cere o atitudine formală. Însă acest loc, deși este unul impunător, ce te poate copleși, te surprinde prin atmosfera caldă, afectuoasă, lipsită de gesturi rigide.
Conacul Hagianoff de pe Domeniul Manasia îşi asumă trecutul, îl evocă şi-l expune cu generozitate, asortând minunat obiecte de artă specifice epocii antebelice şi elemente ale prezentului, ba chiar şi lozinci din perioada comunistă. De-a lungul vremii, nume ca Efrem Obrenovici, Alexandru Ipsilanti, Ion Hagianoff sau Ariadna Lowendal Dănilă şi-au pus amprenta asupra domeniului şi l-au transformat în ceea ce este azi: un loc unde uiţi de timp şi vrei să respiri cât mai mult din frumuseţea aflată în jurul tău.
Întrucât locul este preferat acum pentru eveniment de toate felurile, mai mici sau mai mari, orice vizitator poate experimenta o cină deosebită în acest loc. Masa e impresionantă, te vei simți nobil și vei gusta preparate în încăperi de excepție. Vei descoperi preparate proaspete, din diverse bucătării tradiționale, reinterpretare la rang de artă.
Experiența merită. Nu o rata!