fbpx
544

Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Brăila este cea mai veche biserică din oraş, reprezentând şi o mărturie a circumstanţelor în care, după războiul ruso-turc din 1828-1829 şi a păcii de la Adrianopol (1829), oraşul şi teritoriul din jurul său, transformate în raia turcească, au intrat din nou în componenţa Ţării Româneşti.

Iniţial, biserica a servit drept moschee, apoi fiind transformată în biserică ortodoxă.

Acest lucru s-a întâmplat provizoriu, între 1808-1810, iar apoi definitiv, după ce Brăila a fost eliberată de sub ocupaţia turcă. Iniţiatorul acestui demers a fost arhiducele Mihail Pavlovici Romanov, conducătorul armatei ruseşti.

Pe 8 Martie 1831s-a oficiat sfinţirea bisericii, acordându-i-se şi hramul Sfântului Arhanghel Mihail.

Stațiunea Lacu Sărat

Statiunea Lacu Sarat se situeaza in Muntenia, la 5 km sud-vest de Braila, in localitatea Lacu Sarat.

Numele statiunii vine chiar de la Lacul Sarat ce se afla in localitate, cu  proprietati curative ale namolului sapropelic si a apei minerale hipertonice. Namolul sapropelic si apele minerale sunt utilizate in terapii, in baza de tratament, pentru vindecarea unei game mari de afectiuni: reumatismale degenerative, inflamatorii, ginecologice, dermatologice, respiratori, endocrine, ale sistemului nervos periferic, stari post-traumatice, tocmai de aceasta sunt foarte apreciate de catre vizitatori.

Statiunea detine instalatii de tratament: pentru bai calde cu apa minerala la vana, instalatii pentru bai si impachetari calde cu namol, instalatii de electro si hidroterapie, instalatii de aerosoli. Aceasta este  amplasata in parcul vechi, fiind inconjurata de padure, reprezentand o  adevarata oaza de liniste si frumos.

Bine de stiut:

Turistii care vin la tratament in statiunea Lacul Sarat pot vizita urmatoarele obiective turistice din apropiere:

  • Manastirea Lacul Sarat
  • Orologiul si Muzeul Brailei
  • Muntii Macinului
  • Gradina Publica

Lacul Sărat, nume care a fost dat și stațiunii balneare, s-a format pe un vechi curs al Dunării.

Procentul crescut de sare din compoziția apei, gradul ridicat de mineralizare, precum și nămolul format pe fundul lacului ce prezintă în componența sa hidrogen, au făcut posibilă amenajarea unei stațiuni destinată în principiu celor care prezintă afecțiuni reumatismale.

De altfel, în urma studiilor s-a constatat că nămolul extras din Lacul Sărat este poate cel mai valoros din întreaga Românie.

Pe lângă factorii naturali terapeutici stațiunea Lacul Sărat beneficiază și de un climat deosebit mulțumită pădurilor ce o înconjoară, făcând verile extrem de plăcute mai ales în perioada caniculară.

Tratament:

  • Băi calde cu apă sulfuroasă;
  • Împachetări calde cu nămol;
  • Băi galvanice;
  • Electroterapie;
  • Masaj terapeutic.

Insula Mică a Brăilei

Parcul Natural Balta Mica a Brailei este situat in lunca inundabila a Dunarii, intre Campia Brailei si Insula Mare a Brailei, judetul Braila.

Insula Mica a Brailei, cea mai importanta sub aspect stiintific si turistic din salba celor 7 insule, are o suprafata de 9.559 ha, din care 6.566 ha padure si 2.921 ha luciu de apa (include 18 iezere).

Pe teritoriul parcului au fost identificate numeroase tipuri de habitate, clasificate in 13 grupe: paduri de salcii, lacuri eutrofe naturale, zavoaie cu plopi si salcii, mlastini cu Typha, tufarisuri (zalog, rachita), mlastini cu Phragmites, pajisti umede de lunca, pajisti stepice. Din cele 13 tipuri de habitate, in Ballta Mica a Brailei sunt 7 pe Lista Directivei Habitate Fauna si Flora. Dintre ecosistemele identificate aici, 50% sunt naturale, 30% sunt seminaturale si 20% sunt antropizate.

Bine de stiut:

In interiorul parcului este interzisa vanatoarea, pescuitul este permis doar populatiilor locale.

Stațiunea Câineni-Băi

Caineni-Bai este o localitate din judetul Braila, componenta a comunei Visani (comuna alcatuita din 3 sate).

Este situata in zona de contact a Campiei Brailei cu Campia Buzaului, pe cursul inferior al raului Buzau.

Localitatea Caineni-Bai este situata la 10 km de orasul Faurei si la 41 km de Ramnicu Sarat, la altitudinea de 30 m peste nivelul marii si este in prezent statiune balneoclimaterica cu caracter sezonier.

Factori naturali:

  • climat de campie excitant-solicitant
  • lac cu apa minerala clorurata, sodica-magneziana, calcica
  • namol sapropelic

Statiunea Caineni-Bai este recunoscuta pentru namolul mineral organic, bine hidratat, al lacului de aici, apa de imbibitie fiind de tipologie clorurata sodica sulfurata, magneziana, hipertona.

Namolul poate fi utilizat in cura externa in urmatoarele afectiuni: reumatismale (stari preartrozice (tratament profilactic in profesiuni cu risc artrozic), reumatism degenerativ (artroze ale coloanei si articulatiilor in afara perioadelor de reactivitate clinico-biologica), reumatism abarticular (tendonite, periatrite, in afara perioadelor de acutizare), afectiuni post-traumatice (sechele musculo-articulare si osoase), afectiuni neurologice periferice cornice, afectiuni ginecologice cronice (metroanexite cronice, sterilitate etc.).

Modalitati de aplicare a namolului:

  • Bai de namol in cada la temperaturi de 36-40 grade
  • Cataplasme: aplicatii de namol la temperaturi variate pe regiuni limitate ale corpului
  • Onctiunile cu namol: metoda de aplicare a namolului rece pe intreg corpul sau pe zone limitate si o expunere la soare de 10 – 15 minute pana la uscarea namolului

Stațiunea Movila Miresii

Movila Miresii este o statiune balneoclimaterica de interes local din judetul Braila, situata la 30 de km de Ramnicu Sarat.

In statiune se gaseste Lacul Movila Miresii, care detine ape minerale puternic mineralizate, cloru-rosodice si sulfatate si cu namol sapropelic, folosite pentru tratamentul bolilor reumatismale degenerative, inflamatorii, boli ginecologice, dermatologice, endocrine, afectiuni ale sistemului nervos periferic, a starilor post-traumatice, respiratorii si alte boli.

Denumirea statiunii se leaga de legenda potrivit careia, in urma cu 230 de ani, intr-o iarna, pe drumul dintre Huieni si Scortaru, o mireasa a fost aruncata din sanie, chiar langa o movila. Nuntasii nu au observat lipsa miresei si si-au continuat drumul. Acolo unde fata a aterizat, se afla si o stana. Cainii, simtind prezenta unei persoane straine, au atentionat ciobanii. Datorita frumusetii miresii, fiul ciobanului a cerut fata in casatorie. Dupa putin timp, cei doi au construit prima casa din zona.

Teatrul Maria Filotti

Teatrul Maria Filotti din Braila este o institutie de prestigiu a teatrului romanesc, avand o traditie de 150 de ani, dintre care 50 de ani de activitate permanenta.

Teatrul Maria Filotti este astazi un teatru de repertoriu, cu o trupa de 26 actori, 2 regizori si 1 scenograf.

Repertoriul variat, alcatuit din piese ale dramaturgiei nationale, precum si din repertoriul universal, a fost pus in valoare de regizori valorosi precum: Catalina Buzoianu, Alexa Visarion, Constantin Codrescu, Mircea Daneliuc, Dominic Dembinski, Victor Ioan Frunza.

Recunoasterea valorii productiilor artistice ale Teatrului Maria Filotti s-a concretizat prin invitatii constante la festivaluri din tara si din strainatate.

Incepand din 1995, Teatrul Maria Filotti gazduieste Concursul International de Canto „Hariclea Darclee”, initiat de soprana Mariana Nicolesco, iar din 2004 organizeaza Festivalul International de Teatru „Zile si Nopti de Teatru European”.

Istoric Teatrul Maria Filotti din Braila:

Cladirea teatrului a fost construita in jurul anului 1850 si este azi un monument de arhitectura, aflat pe lista cladirilor care fac parte din patrimoniul cultural national.

Pe tot parcursul secolului XIX, personalitati de prestigiu ale artei europene au oferit reprezentatii publicului brailean: Adelina Patti, Bianca Bianchini, Sarah Bernhardt, Ernesto Rossi, Saliapin, George Enescu.

Construit in 1896 ca „Teatrul Rally”, devine in 1919 „Teatrul Comunal” si in 1949 „Teatrul de Stat Braila – Galati”. In anul 1969 obtine actualul nume, in onoarea actritei romane Maria Filotti (1883-1956).

In perioada 1980-1988, cladirea teatrului a fost consolidata, renovata si restaurata de o echipa impresionanta formata din arhitecti, constructori, graficieni, pictori, sculptori, ceramisti, sticlari.

Orologiul

Orologiul din Brăila reprezintă un veritabil monument istoric, dar și o valoroasă operă de artă. Orologiul din Brăila stă parcă de pază la răspântia dintre orașul vechi și cel nou.

Deși cu o vechime considerabilă, Orologiul din Brăila nu a ramas nici un minut în urmă, de mai bine de un secol.

Orologiul din Brăila are un stil arhitectural destul de frumos, uimind pe oricine ajunge în acest oraș prin frumusețe, măreție și grandoare. De-a lungul timpului în jurul Orologiului din Brăila s-au plantat mai multi copaci, creându-se astfel un parc ce servește ca mijloc de promenadă al locuitorilor, dar și al turiștilor.

Cu toate acestea, nu mulți sunt cei care cunosc faptul că acest Orologiu din Brăila are, pe lângă o vechime considerabilă și o valoare inestimabilă. Deși până astăzi autoritățile nu s-au implicat în reabilitarea Orologiului din Brăila întrucât nu le aparținea în proprietate, în prezent, conștienți de valoarea sa istorică aceștia s-au gândit să asigure conservarea sa.

Istoric Orologiul din Brăila:

Orologiul din Brăila a fost construit în anul 1909 de către P. Naum Petru.

Istoria Orologiului din Brăila este destul de frumoasă. Se spune ca în anul 1898, P. Naum Petru a lăsat un testament statului în care era cuprinsă suma de 8000 de lei în aur, bani necesari pentru ridicarea ceasului, devenit până în vremurile noastre un adevărat simbol local.

Ceasul a fost martor de-a lungul timpului la importante evenimente istorice. Trupele sovietice au dorit să dărâme ceasul în timpul Primului Război Mondial, însă s-au mulțumit în cele din urmă doar cu atârnarea în varful lui a însemnelor comuniste – secera și ciocanul.

Gara Fluvială

Gara Fluvială din Brailă reprezintă unul dintre cele mai atractive și cunoscute simboluri ale orașului.

Gara Fluvială din Brăila a intrat astăzi în proprietatea unui om de afaceri brăilean care a reconsolidat mare parte din construcție, Gara Fluvială din Brăila reușind astfel să reintre în circuitul turistic.
În prezent se dorește ca în Gara Fluvială din Brăila să se realizeze curse navale în scop turistic pe Dunăre.

Istoric Gara Fluvială din Brăila:

Fiecare persoană trecută de anii tinereții își aduce aminte cu plăcere de locul în care pornea la drum spre Insula Mare a Brăilei sau spre Galați ori Smârdan cu ajutorul navelor care străbateau cursul fluviului Dunărea.
Gara Fluvială din Brăila realiza curse navale în diferite direcții, cei ce porneau la drum pe o astfel de navă nu aveau cum să uite prea ușor frumusețea peisajelor pe care Dunărea putea să le ofere.

Gara Fluvială din Brăila își avea sediul într-o clădire impunătoare construită de Anghel Saligny, unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți din Europa.

Fântâna Cinetică

Fântâna Cinetică reprezintă una dintre cele mai însemnate obiective turistice ale orașului Brăila.

A fost realizată de sculptorul Constantin Lucaci, cunoscut prin îndemânarea sa de a realiza sculpturi în oțel inoxidabil.
Acest obiectiv turistic al localității crează niște jocuri de apă spectaculoase. Îmbinarea stilului renascentist cu cultura iluministă reușeste să creeze unicul impresionant al fântânii.
Fântâna reprezintă o sculptură de mari dimensiuni.

Cetatea Brăilei

Cetatea Brăilei reprezintă unul dintre cele mai însemnate obiective turistice de origine istorică ale țării noastre.

Cetatea Brăilei a avut o arhitectură destul de complexă, având multe turnuri și bastioane. Autoritățile acelor vremuri și-au dorit construcția cetății Brăilei în regiunea actualului cartier Cetățuia – una dintre cele mai strategice zone ale orașului, regiune care oferea cea mai buna vizibilitate pentru apărarea orașului.
Arhitectura Cetății Brăila avea forma pentagonală, fiind prevazută cu niște ziduri destul de groase care să îi impiedice pe cotropitori să pășească înăuntrul său.

Bine de știut:
Cetatea Brăilei a avut drept scop principal supravegherea fluviului Dunărea, un punct de mare interes pentru oraș.

Istoric Cetatea Brăilei:

Cetatea Brăilei a reprezentat un important punct de referință pentru locuitori încă din cele mai vechi timpuri, fiind construită în scop de apărare în secolul al XVI-lea, locuitorii dorind să se apere în fața cotropirilor turcești.

Obiective principale de vizitat la Cetatea Brăilei:
Cetatea Brăilei nu mai poate fi observată astăzi decât sub forma unor rămășite. Zidurile cetății Brăilei mai poti fi văzute și astăzi în parcul Grădina Mare a orașului Brăila, în regiunea centrului istoric al acestuia.

Castelul de Apă

Castelul de Apă din Brailă reprezintă unul dintre cele mai importante simboluri istorice și culturale ale orașului Brăila, fiind considerat monument istoric.

De-a lungul timpului, Castelul de Apă din Brăila a îmbrăcat mai multe funcțiuni. Nu mulți sunt aceia care cunosc faptul că acest obiectiv turistic a fost primul restaurant și bar rotator din țară.

În prezent, Castelul de Apă din Brăila se află în proprietatea și grija primăriei orașului Brăila.
După lungi negocieri, Castelul de Apă din Brăila va fi reabilitat din folosirea unor fonduri europene.

Construcția Castelului de Apă din Brăila s-a dorit a fi una dintre cele mai moderne construcții din oraș, autoritățile dorind astfel să înlocuiască rezervorul de apă din Piața Carantinei.

Arhitectura Castelul de Apă din Brăila este demnă de admirat. Acesta are în alcătuire ca și structură de rezistență mai multe centuri și contraforți care dețin în interior un rezervor imens de apă din care se alimentează o mare parte din locuitorii orașului Brăila.

Castelul de Apa din Braila a fost ridicat în anul 1912 de către Elie Radu, planurile sale arhitecturale reușind o performanță destul de impresionantă – aceea de a alimenta cu apa jumatăte din populația orașului Brăila.

În anul 1978, Castelul de Apă a devenit proprietatea unei cooperative din județul Brăila, iar în anul 1996 acesta a fost cumpărat de un om de afaceri din Galați.

Începând cu anul 1982, autoritățile au considerat că acest Castel de Apă din Brăila poate deveni un spațiu de alimentație publică, demolându-se astfel stâlpii interiori, dar și cupola originală. Castelul de Apă din Brăila a intrat într-o perioadă de reconstrucție, folosindu-se alt tip de finisaje, fiind transformat în intregime.

În partea superioara a Castelului de Apă din Brăila a funcționat vreme de câțiva ani un veritabil bar rotator, fiind rotit în jurul axului sau cu ajutorul unui motor electric. În acest mod toti cei care veneau la Castelul de Apă puteau admira imaginea întregului oraș.

Casa Memorială Panait Istrati

Clădirea cunoscută astăzi drept Casa Memorială „Panait Istrati” a fost construită în stil neoromânesc, la începutul secolului XX, cu funcţiunea de locuinţă, purtând iniţial denumirea de „Casă Grădinarului”.

Din 1984 găzduieşte Expoziţia Memorială „Panait Istrati”, deschisă cu prilejul centenarului scriitorului (1884-1984).

Colecţiile au fost realizate prin donaţii, achiziţii şi transferuri.

Printre reuşitele expoziţionale se numără:

* Modă şi sociabilitate în secolul al XIX-lea

* Brăila, loc de confluente etnice

* Scrinul cu amintiri

* De la util la estetic

* Ipostaze ale Istoriei tehnicii. Colecţia Justin Agarici

* Alexandru Ioan Cuza şi epoca Unirii

Obiective principale de vizitat Casa Memorială Panait Istrati:

Patrimoniul secţiei cuprinde colecţii de numismatică, documente, manuscrise, carte veche şi rară, românească şi străină, artă decorativă, ştiinţă şi tehnică, discuri, instrumente muzicale, fotografii, fonduri memoriale

Biserica Romano-Catolică

Biserica Romano-Catolică din Brăila reprezintă un edificiu extrem de important pentru locuitorii din împrejurimi, dar și pentru cei care se află în aceste locuri în pelerinaj.

Acest lăcaș de cult din Brăila este destul de vechi, fiind o construcție impunătoare din cărămidă.

Biserica Romano-Catolică din Brăila a fost construită pentru a servi comunităților de catolici din oraș, comunitate care era destul de numeroasă.

Istoric:
Stilul de proiectare pe care l-au avut în vedere arhitecții a fost acela romanic, cu multe vitralii donate de către autorități în anul 1925-1928.

De-a lungul timpului, Biserica a fost modernizată, primind în dar un altar din marmură realizat în Franța de către Jaque Vuccino. Orologiul din turnul Bisericii Romano-Catolice a fost realizat la Munchen în anul 1872.

Obiective principale de vizitat la Biserica Romano-Catolică:
Baldachinul din catifea roșie, oferit de către doamna Periano din Cehoslovacia, orga pneumatică, lucrată la fabrica Wegenstein și dăruită în anul 1939, dar și pictura cu o valoare creștinească deosebit de importantă ce o întruchipează pe Maica Domnului sunt doar câteva elemente deosebit de valoroase ale Bisericii Romano-Catolice din Brăila, păstrate și conservate cu cea mai mare sfințenie.

Mănăstirea Lacu Sărat

Manastirea Lacu Sarat este situata chiar in statiunea cu acelasi nume, aflandu-se la aproximativ 5 km de municipiul Braila.Manastirea Lacul Sarat mai poarta si numele de Manastirea Sfantul Pantelimon.

Construirea ei a inceput pe 27 iulie 1996, cand Inalt Preasfintitul Casian, Arhiepiscop al Dunarii de Jos, a sfintit locul bisericii. La 27 iulie 1999 s-a sfintit biserica manastirii si s-a inaugurat si corpul de chilii al manastirii.
Biserica manastirii este realizata din lemn, in stil maramuresean, cu o turla-clopotnita, care se ridica pana la inaltimea de 24 metri. La interior, biserica este decorata cu icoane pictate. In custodia manastirii se afla noua icoane datand din secolul al XIX-lea.

Asezamantul monahal a fost binecuvantat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaste ale Sfintilor Dasie si Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului, iar de-a lungul vremii pe aici au trecut Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, patriarhul Teoctist, dar si Preafericitul Parinte Patriarh Daniel precum si alte personalitati ale vietii religioase si civile din tara si de peste hotare. Manastirea este amplasata intr-o padure, reprezentand o adevarata oaza de liniste si verdeata, departe de lume si de zgomotul asurzitor.


Sursa: locuridinromania.ro


Like it? Share with your friends!

544
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?