fbpx
569

Mult așteptata vară ne poartă pe cărări nebănuite, făcându-ne să explorăm cât mai multe locuri noi în încercarea de a fugi de căldura sufocantă dintre blocuri.

Muntele este mereu acolo, mereu răbdător și falnic, gata să ne primească în împărăția lui pentru a ne bucura de cele mai frumoase momente de relaxare.

În zilele toride chiar, căldura pătrunde chiar și în cele mai dese păduri, așa că după o drumeție pe cinste, o peșteră răcoroasă îți poate readuce pofta de plimbare.

Peșterii Ghețarul de la Vârtop este una dintre cele mai spectaculoase peșteri din Munții Apuseni. Aceasta se află pe teritoriul comunei Arieseni, din judetul Alba. Mulți spuncă că acest ghețar este fratele mai puțin celebru al Ghețarul de la Scărișoara.

Peștera cu pricina poate fi vizitată chiar și cu mașina. Dacă vrei să ajungi aici, vei parcurge un drum destul de scurt de la satul Gârda de Sus spre cătunul Casa de Piatră aflat la aprox. 15 km depărtare. Drumul este de pământ, dar pe o vreme prielnică poate fi parcurs cu orice mașină dacă conduci cu atenție.  După 500 m  de la ultima casă din cătun, o potecă pornește spre dreapta, iar un indicator îți va arăta că te îndrepți spre Peștera Ghețarul de la Vârtop.

De aici până la spectaculoasa peșteră numai sunt decât 45 de minute de mers pe jos. Urcușul nu e abrupt, așa că oricine se poate bucura de plimbare.  Drumul până la peșteră nu este semnalizat pe copaci, dar nici nu prea e nevoie. Cărarea este clară și e singura, așa că nu ai cum să te rătăcești. Portalul de intrare în peșteră este destul de mare, având 15 metri lățime și 5 metri înălțime.

Prima dată vei face cunoștință cu țurțurii de gheață care atârnă de tavanul peșterii chiar în Sala Ghețarului, o sală lată de 70 de metri. La intrare nu vei avea nevoie de un ghid, căci frumoasele forme din peșteră vorbesc de la sine. Accesul este liber aici.

Mai mult, vei întâlni chiar și coloane de gheață rezultate în urma unirii stalactitelor și stalagmitelor de gheață. In aceasta pestera au fost descoperite si 3 urme de picior de Neanderthal. Acestea din pacate nu se mai gasesc in pestera. Una s-a pierdut, alta a fost furata iar ultima dintre ele a fost dusa la Institutul de speologie din Cluj-Napoca.

Trebuie să știi că gheața și țurțurii din Sala Ghețarului sunt efemeri având formele cele mai spectaculoasele în lunile Martie – Aprilie. Atunci se topește zăpada de pe munte și apa rezultată pătrunde prin crăpăturile din tavanul peșterii dând naștere la aceste forme spectaculoase din gheață. Dar nu-ți face griji, în orice altă lună din an, peștera are farmecul său.

Pentru toate celelalte încăperi ale peșterii, Sala Domnului, Sala Minunilor și Sala Mare, vei avea nevoie de un ghid care te va însoți în schimbul unei sume modice. Peştera a fost declarată monument al naturii începând din anul 1957 şi preluată în administrare de către Comisia Monumentelor Naturii din cadrul Academiei R.P.R.

E important să fii pregătit atunci când îți propui să vizitezi această peșteră căci oamenii au lăsat natura să-și impună propriile reguli, fără să intervină în vreun fel în amenajarea acestui loc. Astfel, îți recomand să ai la tine o lanternă, căci peștera nu este iluminată. De asemenea, întrucât temperatura din peșteră nu trece de 10 grade Celsius, e indicat să ai la tine un hanoroc. O pereche de bocanci ar fi utilă, căci locul este accidentat și alunecos. Nu uita că este interzis accesul în peşteră pentru copii sub 6 ani. Accesul minorilor se va face numai în prezenţa părinţilor sau tutorilor legali.

În drum spre peșteră se mai pot vizita câteva locuri frumoase cum ar fi: Izbucul Tăuz, Peștera Coiba Mare și Peștera Coiba Mică. Tot în zonă poți vizita și Ghețarul de la Scărișoara.


Like it? Share with your friends!

569
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?