fbpx
527

În inima Subcarpaților de Curbură, localitatea Mânzălești din județul Buzău ascunde o comoară nemaiîntâlnită în Europa.

Formațiunile carstice, pădurea cu tei și lacul format pe o formațiune de sare creează un peisaj pe cât de pitoresc, pe atât de unic, înconjurat de legende.

Peștera 6S Mânzălești

La doar 50 de kilometri de Buzău se află Peștera 6S Mânzălești, cea mai mare peșteră cu sare din Europa și a doua din lume. Având o lungime de 1257 m, frumusețea ei a fost evocată de Alexandru Vlahuță în lucrarea „România pitorească”, fermecat fiind de magia locului.

Peștera este o minune a naturii deoarece s-a format în mijlocul unei păduri cu tei, chiar la poalele unui versant și face parte din Platoul salin Meledic. Întreaga zonă este unică prin multe alte formațiuni carstice mai mici care împânzesc zona.

Lacul Mare

Lacul Mare este o altă minune a naturii, fiind situat chiar în mijlocul platoului. Ciudat este faptul că s-a format pe un masiv de sare, deși are apă dulce, astfel că luciul apei în aceste împrejurări este un fenomen unic în România. O întâmplare din anul 1800, a creat o legendă foarte cunoscută de localnici. Se spune că, în acea perioadă, un car cu bivoli plin cu butoaie s-a răsturnat în acest lac. Cei care au supraviețuit, precum și urmașii lor au încercat să afle dacă acele butoaie conțineau lucruri valoroase. Astfel, din dorința de a lua acele comori, au încercat să dea drumul la apa din lac și să o sece. În ciuda eforturilor susținute, nu au reușit să facă acest lucru și l-au denumit „Lacul fără fund”, nume folosit și astăzi de locuitorii zonei. Se mai spune că aventurierii care îndrăznesc să înoate aici nu vor mai ieși la suprafață. O curiozitate este faptul că, la mal apa este caldă, după un metru se răcește brusc.

Peștera cu 3 intrări

O altă peșteră de dimensiuni mari este Peștera cu 3 intrări, ce ocupă locul doi ca denivelare și locul patru ca lungime din lume.

Lacul Castelului

Lacul Castelului este un alt lac de apă dulce, important prin dimensiune și frumusețe. În trecut, în această zonă de la baza dealului, trebuia să fie construit Castelul Peleș. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, formându-se în schimb lacul. Cu o suprafață de 0.38 hectare, acesta este al doilea lac ca mărime din zonă.

Tabăra de sculptură în lemn Meledic

În poiana de lângă Lacul Mare se află o tabără de sculptură organizată în 2001. De atunci, 25 statui de lemn sunt expuse pentru turiștii ce vizitează zona. În timp, tabăra a devenit unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia.

Platoul Meledic este o rezervație naturală, speologică și zoologică, aflată la o altitudine ce variază între 424 metri și 607 metri. Întins pe o suprafață de aproximativ 67,5 hectare, Meledic este o arie protejată ce conține numeroase canioane pe versanți, peșteri și lacuri.

Alte obiective de vizitat

  1. Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului
  2. Complexul turistic Meledic
  3. Monumentul eroilor de la Mânzălești
  4. Muzeul de Etnografie Mânzălești


Like it? Share with your friends!

527
Loredana Tăerel

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?