fbpx
555

Ce ar putea fi mai frumos decât un buchet de narcise proaspete, în aerul cald al verii? Ei bine, o poiană generoasă, plină cu narcise vii și parfumate. Dacă ești un iubitor de flori, trebuie să ajungi neapărat în Poiana Narciselor, căci este un paradis floral. Se spune că parfumul senzual al florilor se simte de la sute de metri distanță, atrăgând mii de turiști.

sursa: istoriesinumismatica.wordpress.com

Ți-am spus mereu că natura ne surprinde cu frumusețea și originalitatea ei. Exact când nu te aștepți, țara noastră te mai surprinde cu un loc de poveste, pe care nu-l credeai existent.

Poiana Narciselor este unul dintre locurile care îți taie respirația și te face să te întrebi ce lucru minunat ai făcut, ca să meriți un astfel de răsfăț vizual si olfactiv.

Cu siguranță te întrebi unde se află acest peisaj feeric și de ce nu l-ai întâlnit până acum. Locul minunat despre care vorbim este situat în apropierea satului Vad, comuna Șercaia, din depresiunea Făgărașului, la doar 24 de kilometri de Făgăraș şi la 60 de kilometri de Brașov. Micul paradis este cunoscut sub mai multe denumiri, fiind îndrăgit de toți oamenii locului.

Poiana Narciselor, Dumbrava Vadului sau Pădurea Vadului este cea mai mare rezervație naturală de acest gen din Europa, fiind declarată arie protejată de interes național. Mulți oameni spun că natura și-a desăvârșit creația în Țara Făgărașului. Covorul alb de flori  se întinde pe o suprafață de 400 de hectare, creând o panoramă absolut superbă. Cât vezi cu ochii, dealurile sunt împânzite de milioane de narcise țanțoșe și înflorite.

sursa: editiadedimineata.ro

Poiana Narciselor, așa cum le place majoritatea localnicilor să-i spună, este un adevărat spectacol floral, o zonă unică care nu ar fi putut fi admirată atât de mult timp, dacă oamenii din împrejurimi nu ar fi protejat-o. Este evident că în această zonă culesul frumoaselor narcise şi cositul ierbii sunt interzise în totalitate.  Localnicii au grijă ca turiștii să păstreze curățenia în micul colț de rai și să nu rupă florile, deși recunosc că tentația este foarte mare, aceștia furând din când în când câte o floricică.

 Dacă vrei să te simți ca o mică vedetă printre aceste flori, trebuie să îți spun ceva incredibil. Aceste meleaguri nu au fost apreciate doar de turiști, ci și de producători celebri de film. În Poiana Narciselor s-a filmat un episod din filmul „Neamul Şoimăreştilor“, ecranizare după romanul cu acelaşi nume al lui Mihail Sadoveanu.

De la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai și până la finalul lui iunie a fiecărui an, locul este un peisaj de basm. Așa cum înnebunesc salcâmii la vremea lor, așa și narcisele înfloresc mândre pe dealurile rezervației, copleșind inimile privitorilor. Este adevărat că o asemenea panoramă îți poate fura inima pentru totdeauna.  În anumite zone sunt găsite chiar și peste 100 de fire pe un metru pătrat.

Această Grădină a Edenului din inima Făgărașului a luat naștere datorită solului pozdolic care favorizează creșterea și întreținerea narciselor. Deoarece în zonă sunt puțini copaci, razele soarelui au reușit să ajungă foarte aproape de sol. Mulți spun că și oamenii au avut un aport incredibil la păstrarea acestui loc, fiind conștienți de faptul că un asemenea spațiu rar nu o să mai fie descoperit prea curând.

Nicăieri în țară nu mai există așa ceva. Chiar dacă le vedem de-o viață, mereu ai ceva nou de descoperit.

locuitor al satului Vad

Deși narcisa este vedeta rezervației, aceste plante nu sunt singurele flori care cresc în această zonă. Aria protejată  din comuna Șercaia se bucură de o floristică care include mai multe specii vegetale  deosebite, printre care bulbucul de munte, gălbenele, stupiță, coada vulpii și multe altele. Acolo unde flora este bogată, își face loc  și o faună foarte diversificată. Plimbându-te pe aceste meleaguri poți întâlni diferite mamifere, reptile, păsări, amfibieni, insecte și nenumărate specii de fluturi rari.

sursa: bravovtourism.app

 Splendoarea acestor locuri este dată de narcise însă. Dacă ești pasionat de mitologia greacă s-ar putea să știi faptul că în spatele acestui nume se ascunde o frumoasă poveste. Ei bine, cuvântul “narcisă” vine de la numele unui tânăr extrem de frumos, îndrăgostit nebunește de propriul chip. Numele băiatului era Narcis. Legenda spune că deși era înconjurat de dragostea și admirația celor care îl întâlneau, Narcis rămânea indiferent la atențiile și propunerile amoroase.

Nimfa Echo s-a îndrăgostit nebunește de frumosul tânăr, însă și ea a fost respinsă. Aceasta s-a stins de durere, văzând că dragostea ei nu era împărtășită. Nemesis, zeița răzbunării, hotărăşte să îl pedepsească pe Narcis, făcându-l să îşi vadă chipul în apa unui izvor. Băiatul s-a îndrăgostit de propriul chip văzut în apa cristalină, murind de durere, fiindcă nu ajungea la tânărul din apă. Acesta a avut în final același destin ca zecile de suflete îndrăgostite pe care le-a ignorat. Pe mormântul lui au răsărit frumoasele și mândrele flori albe, denumite Narcise.

sursa: blog.hotelguru.ro

Așa cum fiecare loc frumos merită cinstit cum se cuvine, localnicii închină o sărbătoare sfântă acestor meleaguri, bucurându-se și mulțumindu-i Domnului că au fost binecuvântați cu o asemenea priveliște. În fiecare an, la 21 mai, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la Poiana Narciselor se organizează Festivalul Narciselor. Acesta este un festival de etnologie şi folclor, însotit şi de o mare serbare câmpenească a sătenilor din zonă. Atunci tinerii din satele apropiate se îmbracă în haine populare și se întrec în tradiții și jocuri uitate.

sursa: editiadedimineata.ro

Like it? Share with your friends!

555
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?