Munții sunt marile catedrale ale pământului: ziduri de stânci, mozaic de flori, coruri de izvoare, altar de zapadă, boltă de stele.
Frumusețea vieții poate fi redescoperită chiar în natură, printre brazii înalți, călcând pe iarba plină de rouă, în timp ce trilurile păsărelelor îți încântă urechile.
Tinerețea tot aici o redobândești, lângă bătrânul munte, ce te așteaptă la povești.
Un astfel de loc magic poate fi găsit chiar în Arieșeni.
Staţiunea montană Arieşeni se află la hotarul dintre judeţele Alba şi Bihor, la o altitudine de 1.000 metri, în centrul Munţilor Apuseni, în zona numită Ţara Moţilor. Această staţiune este populară datorită pârtiei sale de schi, domeniul schiabil de la Vârtop aflându-se la o altitudine de 1.200 metri.
Comuna Arieşeni este un punct de intrare în Parcul Natural Apuseni. Oferta de turism activ este diversificată, de la drumeţii pe timp de vară, la schi de tură, iarna, pe trasee turistice.
Poți, de asemenea, să practici alpinismul, cicloturismul, iar în anotimpul rece schiul alpin pe pârtia de la Vârtop. Nu trebuie să ratezi vizitarea peşterilor în care este permis accesul turiştilor, iar, dacă vremea îți permite, te poți aventura practicând canyoning, rafting şi caiac pe apele repezi dimprejur. De asemenea, obiectivele culturale şi de patrimoniu nu sunt puţine la număr.
De ce să alegi să pleci la munte? Pentru că în România avem nenumărate trasee pentru toată lumea, de la mic la mare. Pentru că muntele este plin de comori ce așteaptă să fie descoperite la fiecare pas. Pentru că ne oferă peisaje care ne îmbogăţesc sufletul și ne îndulcesc viaţa. Pentru că dezvoltă anduranţa, abilitaţile de orientare și de adaptare la mediu, spiritul de observaţie și cel de echipă.
Un studio a arătat că doar 4 zile petrecute în natură și, în consecinţă deconectaţi de tehnologie, pot determina îmbunătăţirea cu 50% a performanţelor de creativitate și de rezolvare a problemelor. Așadar, de ce să nu alegi muntele? Mai ales când avem atât de multe variante la dispoziție, precum este Stațiunea Arieșeni.
Zona Munții Apuseni prezintă cele mai multe fenomene carstice de pe teritoriul României: ghețari ce își păstrează gheața până în mijlocul verii (Ghețarul de la Vârtop) sau chiar de la un an la altul (Ghețarul Scărișoara); peșteri cu intrări gigantice (Coiba Mare, Cetățile Ponorului, Drăcoaia, Porțile Bihorului); peșteri împodobite minunat cu stalagmite, stalactite și multe alte formațiuni carstice (Măgura, Peștera Urșilor) în unele peșteri se întâlnesc lacuri și cascade subterane și săli de-a dreptul impresionante.Toate acestea sculptate cu măiestrie și răbdare de către arhitectul naturii, apa, în chipuri și forme spectaculoase !
Numeroase chei sălbatice, cascade înspumate Vârciorog, Patrahaitesti, Evantai) și vârfuri (Bihorul, Piatra Grăitoare, Tăul Mare) ce împodobesc Munții Apuseni cu adevărate nestemate peisagistice.
Întreaga zonă este deosebit de atrăgătoare, numeroase obiective interesante aşteptandu-și vizitatorii. Un loc care nu trebuie ratat este Ghețarul de la Scărișoara, fenomen carstic unic în România, situat la o distanță de numai 15 km de Arieșeni. Alte repere importante sunt Peștera Poarta lui Ionele, Peștera Porțile Bihorului, Groapa Ruginoasă, și acesta este un fenomen carstic deosebit pentru țara noastră, Peștera Urșilor sau Casa memorială Avram Iancu.
De asemenea, se pot vizita mănăstirile Lupșa și Posada, iar pe timpul verii puteți face o excursie inedită la Târgul de fete de pe Muntele Găina.
Spre fericirea noastră, România este o ţară frumoasă și sălbatică, plină de trasee superbe prin locuri care mai de care mai spectaculoase. Având atât de multe posibilităţi ispititoare, uneori poate să ne fie greu să decidem, dar adevărul este că oriunde am nimeri, țara ne surprinde cu frumusețea ei.
Recomandări de cazare în Stațiunea Arieșeni
Booking.com