fbpx
529
Wine with grapes, leaves and corks on dark background, copyspace, flat lay

Mult timp s-a spus despre vin că ar fi băutura gurmanzilor, însă a venit momentul să ne uităm puțin la realitatea de dincolo de aceste stereotipuri.

Pentru fiecare om  vinul are diferite semnificații. Anumite persoane spun că vinul le dă un plus de încredere în sine sau că acesta le face să se simtă mai fericite. Alte persoane spun că vinul este o băutură classy și elegantă, iar altele declară că le ajută să se calmeze, să se relaxeze, să își deschidă sufletul sau chiar să se conecteze mai bine cu ceilalți.

Legătura emoțională a oamenilor cu vinul este veche și are,  în general, aspecte pozitive. Mulți  oameni  spun despre vin că este o băutură inofensivă și, fără îndoială, una dintre cele mai acceptate băuturi din punct de vedere social.

Fructul aparent inofensiv al viei dă viață unei licori magice pentru oamenii din lumea întreagă. Sec sau dulce, alb, roșu sau rose, vinul a fost numit adesea de-a lungul timpului „băutura zeilor”. Însă „zeițele”, adepte ale egalității, revendică băutura și o declară ca fiind preferata lor.

Avem multe motive să fim mândri de faptul că suntem români, nu doar de 1 Decembrie sau la vreun eveniment sportiv când se mai cântă imnul. Țara noastră dragă, cu ale sale regiuni viticole, dar mai cu seamă cu vinurile românești, care-și fac ușor-ușor simțită prezența și pe piețele internaționale, ne dau motive în plus de mândrie. Producem vinuri albe, roșii, rose sau spumante și ne bucurăm de ele pretutindeni.

În România, există aproximativ 140 de crame care produc vin îmbuteliat din care peste 70 de crame și-au deschis porțile pentru a face turism viticol. Turismul viticol, la care se mai face referire și cu termenii de oenoturism sau enoturism presupune niște vizite organizate în crame unde specialiștii le arată turiștilor care este procesul tehnologic prin care este produs vinul.

Aceste demonstrații sunt urmate de degustări, de obicei se degustă 3-7 vinuri, în locuri special amenajate. De asemenea, se pot vizita viile când starea vremii permite acest lucru. Cramele pot fi vizitate în orice sezon, însa perioada recomandată este între aprilie și noiembrie.

Cum se pare că în acest an toamna este una târzie, vremea este frumoasă și soarele este încă  blând, merită ieșit din hotel, din oraș și profitat de zilele însorite pe care încă le avem. 

Iată câteva crame deosebite pe care le poți vizita.

Crama Știrbey

Domeniul viticol din podgoria Drăgășani aparține familiei princiare Știrbey de peste 300 de ani. Proprietarii de astăzi, baroana Ileana Kripp-Costinescu și soțul ei Jakob Kripp și-au propus să continue tradiția vinurilor nobile din soiuri locale precum Novac, Crâmpoșie sau Negru de Drăgășani și să ducă mai departe amintirea strămoșilor.

Vizitatorii care trec pragul cramei, concepută de Barbu Știrbey la începutul secolului al XX-lea și restaurată, pot vedea etichete de vin de acum 100 de ani, meniuri de restaurante, arborele genealogic impresionant și istoria familiei într-o serie de fotografii de epocă. Enolog este același Oliver Bauer, care, în acest caz, nu mai experimentează și nu se abate de la metodele clasice, reușind să scoată la iveală caracterul fiecărui soi în parte.

Crama Villa Vinéa

Pe valea râului Târnava Mică, în una din cele mai vechi regiuni viticole ale Transilvaniei, vei găsi crama Villa Vinéa. Povestea acestei crame a început în 2001, când proprietarul ei, Heiner Oberrauch, a descoperit în această zonă un loc plin de promisiuni.

Zece ani mai târziu, promisiunile s-au transformat în vinuri complexe, echilibrate din soiuri nobile locale, precum Fetească albă, Fetească regală și Fetească neagră, alături de soiuri clasice, Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin, Gewurztraminer, Muscat Ottonel, Pinot Noir și Merlot.

Crama La Salina

După decenii de inactivitate, zona viticolă Dealurile Durgăului, terasele și pantele domeniului au fost transformate într-o vie roditoare de către antreprenorii Simion Mureșan și Claudiu Sugar. Vinurile poartă numele ISSA, ca un omagiu adus tradițiilor viticole milenare formate aici, încă de când localitatea purta numele Potaissa.

Soiurile cultivate aici sunt: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Riesling de Rin, Fetească neagră, Neuburger.

Crama Rasova

De pe terasele însorite ale cramei Rasova (Cernavodă, lângă Podul Carol) poți admira cursul Dunării și apusurile spectaculoase. Antreprenorii care au iniţiat acest proiect au fost de la început convinşi de potenţialul pe care îl are regiunea în vederea obţinerii unor vinuri de calitate.

Astfel, cele 50 de hectare sunt cultivate cu Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Cabernet, Syrah și Pinot Noir. Oricine vine în vizită poate urmări procesul de vinificație, de la culesul strugurilor până la fermentare în tancuri și maturarea în butoaie speciale.

Recomandări de cazare în apropiere de Crama Rasova

Booking.com

Crama Aurelia Vișinescu – Domeniile Sahateni

Crama, aflată în mijlocul podgoriei Dealu Mare, a fost înfiinţată în 2003 de către Aurelia Vişinescu, unul dintre cei mai cunoscuți enologi din România, şi asociatul său, Steve Cacenco. “Într-un pahar de vin poți să citești mai mult decât o poveste, povestea mea de oenolog care începe cu dragostea pentru natură.

Când iubești natura și via, îi dai tot ce ai mai bun, iar ea te răsplătește cu generozitate”, spune Aurelia Vișinescu. Vinurile reflectă caracterul de soi și, de regulă, sunt produse în loturi mici.

Recomandări de cazare în apropiere de Domeniile Sahateni

Booking.com

Vinul este o mașină de călătorit în timp într-o sticlă. Vinurile de calitate decentă au o abilitate uimitoare de a ne transporta în timp și în spațiu.


Like it? Share with your friends!

529
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?