fbpx
535

Începem lista noastră de idei de vacanţă la munte cu staţiunea Straja, care se află în Judeţul Hunedoara, Munţii Vâlcan, în S-V Carpaţilor Meridionali. Este un loc ideal pentru vacanţă la munte, mai ales iarna, dacă îţi place să schiezi. Aici există 12 pârtii de schi, fiecare pârtie fiind dotată cu teleschi, iar unele au şi nocturnă ca să te poţi bucura de pârtie până seara târziu.

Straja are 210 cabane,vile, pensiuni şi case de vacanţă. Oamenii sunt foarte primitori şi calzi, iar peisajul este cu adevărat spectaculos.

Staţiunea este renumită şi pentru încărcătura religioasă şi istorică, aici putând fi vizitate Crucea Eroilor şi Schitul Straja. Accesul în această minunată staţiune de vacanţă se face dinspre Petroşani sau Târgu-Jiu, pe şoseaua naţională DN 66, iar la intersecţia de la Livezeni urmaţi indicatorul Lupeni pe DN 66A.

De pe lista de cu idei de vacanţă la munte nu putea să lipsească Transalpina, ţara de dincolo de munţi, care este cea mai înaltă şi frumoasă şosea din România. Ea traversează munţii Parâng şi va face din vacanţa la munte o experienţă la înălţime. Şoseaua străbate patru judeţe, Gorj, Vâlcea, Sibiu şi Alba, deci este o vacanţă drumeţie, unde pe lângă admirarea peisajului de sus puteţi schia la Vidra şi Sureanu. 

Peştera Muierii situată în comuna Baia de Fier, judeţul Gorj are o istorie interesantă, ea adopostind în timpul războaielor femei şi copii, de unde i se trage şi numele. Este dispusă pe patru niveluri şi are o lungime de 7.000 m. Peştera a devenit cel mai vizitat obiectiv speologic din România o dată cu electrificarea ei între 1963 şi 1978. Este un loc de vacanţă perfect pentru întreaga familie.

Adevaratele atracții ale peșterii sunt Domul Mic, care are un aspect asemănător unei cupole gotice format prin precipitarea milenară a calcitei. Celelalte încaperii sunt Sala AltaruluiValul AltaruluiAmvonulCandelabrul Mare și imaginea Stâncii Insângerate denumită datorită scurgerilor oxidului de fier. În Cupola inaltă de 17 m întâlnim o colonie de lilieci.

Alte câteva atracții sunt Vălul MuieriiBazinele MariCascadele împietrite, Dantela de PiatrăPoartaSala cu GuanoSala Turcului. În Galeria Urșilor a fost găsit un adevărat cimitir de resturi scheletice de urși, lei, hiene, vulpi, lupi, capre sălbatice și mistreți. În Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte aparținând culturilor cu mult înaintea erei noastre. De asemenea, în 1952 au fost descoperite și fragmente de oase provenind, foarte probabil, de la trei indivizi diferiți. Fragmentele de craniu aparținând unui individ de sex feminin au fost recent datate de către cercetători ca având o vechime de aproximativ 30.000 ani.

În Peștera Muierilor s-au descoperit urși de cavernă complet pietrificați.


Sursa: clickpentrufemei.ro


Like it? Share with your friends!

535
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?