526
462 shares, 526 points

Sighişoara e cea mai frumoasă cetate medievală din Europa locuită încă. Aşa că de aproape 20 de ani are şi un festival – Sighişoara medievală. Iar din 1999 cetatea e monument UNESCO. Dar să fie astea singurele motive pentru care turişti de pretutindeni – tineri şi bătrâni deopotrivă, din ţară ori veniţi de peste mări şi ţări, iarna sau vara – vin cu atâta drag la Sighişoara? Sigur că nu. Eu am găsit 5 astfel de motive dar sunt convinsă că fiecare are o mulţime de amintiri de frumoase din cetate.

Turnul cu ceas sau cum să vezi Sighişoara de sus

Turnul cu ceas e practic poarta de intrare în Cetatea Sighişoarei. Nu e de mirare deci că se mai numeşte şi Turnul Porţii. Dincolo de a fi cea mai înaltă construcţie din buricul târgului, cred că e şi cel mai îndrăgit punct turistic din oraş. Oricum, cu siguranță este simbolul Sighișoarei.

Ce surprize poate să-ți oferte un astfel de turn? Întâi de toate am descoperit camera de tortură. E chiar în gangul de sub Turnul cu Ceas, în fosta închisoare a cetății. Recunosc, mă așteptam să văd ceva mai mult dar e un bun prilej de a începe o zi într-o cetate medievală. Și-apoi dacă e ceva despre care să-mi amintesc de la orele de istorie despre Evul Mediu, atunci despre tortură e vorba. Ce mi-a dat fiori? Scara de tortură…brrr!

Fosta închisoare aparține de Muzeul de Istorie și mai multe expoziții se găsesc chiar în Turnul cu Ceas. Am văzut o mulțime de copii curioși înăuntru dar recunosc că şi eu am căscat gura ceva timp pe acolo, mai ales în faţa expoziției cu obiecte medicale.

Ei dar abia când ajungi în vârf, adică la ultimul etaj, nu chiar pe acoperiş, înţelegi de ce balconul turnului e veşnic plin de turişti care se rânduiesc cuminţi la fotografii cu Sighişoara văzută de sus. Ca şi Sibiu, Sighişoara e împărţită în Oraşul de Sus (cetatea) şi Oraşul de Jos aşa că pentru a împăca şi capra şi varza, Turnul cu Ceas are de fapt două ceasuri. Unul e vizibil din interiorul cetății iar celălalt din afara ei. Ce are de fapt atât de special ceasul din acest turn? Ei bine, e un ceas elvețian, montat în turn pe 1 aprilie 1906 și dotat cu tot felul de personaje (călăi, zilele săptămânii, Justiția și Dreptatea, Pacea). La anumite intervale de timp, păpușile prind viață. De exemplu, o dată la 15 minute, un toboșar… bate toba.

Tot aici poţi să hotărăşti care va fi următoarea destinaţie de vacanţă pentru că o serie de plăcuţe îţi indică distanţa până în câteva oraşe importante.  Şi mie şi fetelor ne-a atras atenţia Parisul.

Festivalul Sighişoara Medievală – povestea continuă

Festivalul ăsta a avut loc prima dată în mai ’92, când eu încă mă mai jucam cu păpuşile. Pe atunci, o gaşcă faină de 13 tineri nebuni, cum altfel decât cu rucsacurile  în spate şi cu bocancii în picioare s-au gândit că e nevoie să redescoperim Cetatea Sighişoarei şi să o salvăm din declin. De fapt, Festivalul de la Sighişoara a fost precedat în 1991 de Turneul Transilvania – o minunată serie de spectacole stradale. Ce a urmat de la prima ediţie din luna mai a acelui an e deja istorie. O poveste frumoasă care continuă să crească de la an la an deşi am impresia că publicul ţintă al festivalului nu mai e acelaşi ca la început şi că asta nu e neapărat un lucru bun.


Read more: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/city-break/5-motive-sa-iubesti-sighisoara.html


Like it? Share with your friends!

526
462 shares, 526 points
romtur.ro

Comentarii

comentarii