fbpx
508

Puțini știu că pe litoralul românesc există un loc exotic, retras și liniștit, ce oferă puțin din Marea Neagră, dar și puțin din Delta Dunării, care nu se compară cu celelalte stațiuni aglomerate și zgomotoase, mult mai populare, ale litoralului. Este vorba despre Gura Portiței, o insula încă virgină, cu peisaje încântătoare, mâncare de pește gustoasă și oameni prietenoși, situată între Lacul Golovița și Marea Neagră.

Candva un sat de pescari, loc in care lipovenii obisnuiau sa traiasca in colibe cu acoperis din stuf si se ocupau, in cea mai mare parte, cu pescuitul practicat cu plasa, Gura Portitei este considerata in prezent una dintre cele mai frumoase destinatii din tara in care sa-ti petreci vacantele de vara.

Accesul in Gura Portitei se face prin Jurilovca, despre care se spune ca este cea mai mare asezare de pescari din Romania. Din micul port al acestei localitati, se ia vaporasul, iar intr-un sfert de ora vei pasi in frumoasa destinatie, care este parte a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Poti, de asemenea, sa alegi sa mergi cu o ambarcatiune mai lenta, dar aceasta va avea nevoie de o ora pentru a ajunge la Gura Portitei.

Exista si metode de transport pe uscat pana in Gura Portitei. Este vorba despre o varianta destul de ocolitoare, care se poate face doar pe bicicleta, insa despre care localnicii spun ca este destul de periculoasa. Traseul despre care vorbesc porneste din Vadu si trece prin Periboina.

Noi recomandam sa alegi drumul pe apa, deoarece este absolut uluitor! Plina de pasari ce se perinda prin fata vizitatorilor si cu palcuri de copaci si plante incantatoare la marginea apei, ce ascund, intr-un anumit loc, fosta casa a lui Nicolae Ceausescu (domeniu ce astazi este parte a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii), calatoria cu ambarcatiunea sau cu vaporul este o adevarata incantare!

Ajuns la destinatie, vei da de cea mai frumoasa plaja care exista in prezent in tara noastra. Cu nisip auriu si fin si cu apa extrem de limpede ce reflecta culorile curcubeului, plaja Gura Portitei este destul de salbatica si de linistita, avand doar cateva locuri cu umbrele de stuf sub care sa te feresti de razele neinduratoare ale soarelui.

Aici nu vei gasi sumedenia de hoteluri cu care suntem obisnuiti in majoritatea statiunilor de pe litoral. Vei gasi doar cateva pensiuni si casute vopsite in alb si albastru, restul de cladiri din Gura Portitei fiind simplele case traditionale lipovenesti cu acoperis din stuf.

Desi are o lungime mare, de circa 4 kilometri, plaja din aceasta insula nu este publica in totalitate. O mare parte din ea este strict protejata de mediu, accesul turistilor fiind interzis aici. Partea publica a plajei este delimitata de partea protejata printr-un gard. Dar, nefiind deloc aglomerata, plaja in care au voie turistii este mai mult decat suficienta. Linistea de aici este coplesitoare. O intindere vasta de nisip, nenumarate scoici si pescarusi ce se perinda nestingheriti.

Un lucru fascinant si foarte rar in Romania, pe care il poti face in Gura Portitei, este sa inoti cu delfinii. Linistea si salbaticia plajei nu ii descurajeaza pe delfini sa se apropie la doar cativa metri de mal, astfel ca multi turisti se aventureaza in apele marii atunci cand ii observa, pentru a avea parte de o aventura de neuitat.

Multi care vin in Gura Portitei prefera sa stea la cort. Cei care vor un plus de confort se cazeaza la unele dintre fermecatoarele pensiuni si casute din statiune sau in pensiunile din apropierea insulei. 


Sursa: travelminit.ro


Like it? Share with your friends!

508
romtur.ro