fbpx
531

De mici ne visăm prinți și prințese. Ne surâde ideea de a experimenta viața celor cu sânge albastru. România are o istorie bogată și dovezile acesteia stau la tot pasul. Zeci de castele, unul mai frumos decât celălalt, cu povești incredibile ne stau la dispoziție în fiecare zi pentru a le trece pragul, gustând din frumusețea vremurilor de altă dată.

sursa: hailaplimbare.ro

Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai cunoscute. Aș spune că nu mai are nevoie de nicio prezentare, însă ai fi surprins să afli câte lucruri spectaculoase ascunde acest loc. Așa că, pentru a satisface curiozitățile tuturor, vom afla împreună de ce este Castelul Corvinilor atât de apreciat.

Castelul este situat în România, în partea sud-vestică a Transilvaniei, în centrul judeţului Hunedoara, în partea sud-vestică a oraşului, pe ultimele ramificaţii estice ale munţilor Poiana Ruscă. Am putea spune că este cel mai frumos castel din țară, însă nu trebuie să mă crezi pe cuvânt. Mergi acolo și convinge-te singur.

sursa: hailaplimbare.ro

Acum o să te gândești cum poți ajunge la Castel. Ei bine, traseul nu o să-ți dea prea multe bătăi de cap. Accesul se poate face prin intermediul DE 7 până în dreptul localităţii Sântuhalm, dinspre est sau vest, iar de acolo urmând DN 68 B până în oraşul Hunedoara.

Intrarea se face dinspre localitatea Sântuhalm urmând bulevardele Traian, Republicii şi Libertăţii. Punctul terminus este Primăria oraşului, iar de acolo urmând strada Constantin Bursan, te întâmpină silueta castelului.

Chiar este considerat unul dintre cele mai frumoase castele gotice ale Europei și ale lumii, fiind vizitat de peste 350.000 de turiști anual (după cifrele anului 2018). Și unul dintre cele mai importante, cu o istorie de peste șase secole.

sursa: hailaplimbare.ro

Probabil te gândești că experiența la acest castel va fi solemnă și extrem de liniștită, însă o să fii surprins de avalanșa de turiști. Cu siguranță îți vei aminti de orele de istorie când se vorbea despre asediile castelelor.

Până când vei afla mai multe despre istoria acestui loc, sunt convinsă că ar fi bine să cunoști câteva detalii despre cele mai importante evenimente care au transformat castelul într-o adevărată filă de istorie.

sursa: hailaplimbare.ro

Prima fortificatie de piatră de la Hunedoara a fost datată la început de XIV. Este de menționat faptul că a fost așezată lângă locul unei cetăți dacice, urme ale acesteia, cu o vechime de peste trei milenii fiind descoperite pe dealul Sânpetru. Normal, după cucerirea Daciei, locul a fost ocupat de trupe romane.

Fortificația de piatră ar fi fost donată de către regele Sigismund de Luxemburg lui Voicu Hunyadi în anul 1409, tată lui Iancu de Hunedoara. 

A doua fază – pe locul acesteia ridică Iancu de Hunedoara castelul, în secolul XV, după anul 1440. Capela este ridicată în 1446, apoi Palatul cu Sala Cavalerilor și Sala Dietei. După moartea lui Iancu castelul va fi moștenit de Matei Corvin, regele Ungariei. Castelul ajunge ulterior în proprietatea familiei Torok (1526-1618) iar mai apoi în proprietatea principelui Bethlen, care îl decorează cu elemente renascentiste

sursa: hailaplimbare.ro

A patra fază, în secolul XVII sunt modificate părți din castel la ordinele principelui Gabriel Bethlen. Este construit atunci palatul mare dinspre oraș. În anul 1724 castelul trece în proprietatea statului maghiar iar la 1918 în patrimoniul Ministerului Cultelor Române, după victoria din primul război mondial.

După ce privești îndelung curtea castelului, vei trece puntea de lemn și vei ajunge în interior unde te va lovi un aer medieval greu de uitat. Castelul are nenumărate încăperi, decorate și amprentate cu tradiția acelor vremuri.

sursa: hailaplimbare.ro

Toate încăperile reproduce fidel modul în care strămoșii noștri își duceau traiul. Aici pare că tradiția a prins viață și te cheamă să o descoperi, să o retrăiești.

Unul dintre locurile care îți vor atrage atenția este turnul pustiu, de pe vremea mercenarilor sârbi, pentru care trebuie să treci prin galeria Neboisa.

Tot pe aici vei da de turnul Capistrano. Aici ar fi locuit călugarul franciscan Ioan de Capistrano, reprezentantul Inchiziţiei. Chiar lângă turn, acesta avea o nişă secretă, de unde asculta cu ajutorul unei pâlniii şedinţele care se desfășurau în lipsa lui Iancu de Hunedoara în sala Dietei. Cine nu vorbea frumos de conducător era trecut pe răboj.

sursa: hailaplimbare.ro

Nu vreau să-ți dau prea multe spoilere, însă nu pot încheia fără să-ți spun despre Fântâna Cetății Corvinilor. Legenda zice că fântâna a fost săpată de 3 prizonieri turci, cărora Iancu de Hunedoara le-a promis eliberarea dacă vor găsi apă. După 15 ani de săpat, aceștia au găsit apă la o adâncime de 28 de metri. Dar Iancu murise atunci iar soția lui, Elisabeta Szilagyi, a ordonat uciderea prizonierilor turci. Ultima dorință a acestora a fost să înscrie pe cheile fântânii: Apă ai, inimă n-ai. 

sursa: hailaplimbare.ro

Like it? Share with your friends!

531
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?