fbpx
551

Vara se apropie și mulți ne gândim la planul de vacanță. Probabil alegeți excursiile exotice, departe peste granițe, însă ce nu știm este că în România vom găsi locuri cu adevărat minunate. Sunt acele zone de vis ale țării, câteva poate chiar uitate de lume, care reușesc să ne îmbete privirile cu cele mai spectaculoase peisaje și imagini pitorești. Astfel, înainte de a vizita alte țări străine, să fim siguri că o știm pe a noastră pe deplin. Din planul de călătorii nu trebuie să lipsească una din cele mai frumoase zone din România și anume Cheile Țăsnei.

Această deosebită locație se află în Munții Mehedinți. Cheile Țășnei fac parte din Parcul Național Domogled-Valea Cernei și dispun de un traseu accesibil pentru mulți dintre turiști. Pornesc din Valea Cernei, de lângă Motelul Dumbrava. Traseul nu este foarte lung, ci chiar unul scurt, extrem de liniștit și ușor. Drumul este ușor alunecos, depinde de anotimp și de vremea de afară. Aveți certitudinea că indiferent de timpul ales pentru a străbate aceste Chei, priveliștea va fi cu desăvârșire impresionantă.

Traseul de-a lungul Cheilor Tășnei

Drumul este bine organizat, astfel că veți observa pe stânci și copaci marcajul care indică traseul ce trebuie urmat. Inițial veți pătrunde printr-o pădure înaltă. De la baza traseului veți zări pinii negri de Banat de pe versanți, aflați la înălțimi foarte mari. Este o specie rară în România și 90% este regăsită doar în Munții Mehedinți. De-a lungul drumului inevitabil veți zări stâncile îmbrăcate în mușchi. Primele 10 minute sunt foarte ușor de străbătut pe cărarea muntelui, însă la un moment dat vă veți întâlni cu o imensă stâncă albă, ce nu vă va permite să vedeți dincolo de ea. Astfel vor urma aproximativ 30-40 de minute de urcat continuu, poate ușor dificil pentru cei ce nu îndrăgiți drumețiile pe munte. Însă ce urmează să întâlniți este cu adevărat deosebit.

Priveliștea de vis a Cheilor Țășnei

La terminarea traseului vă veți bucura de un glorios peisaj. Munții Cernei și Vârful Arjana sunt de o frumusețe nemaivăzută, putând să vă bucurați pe deplin de splendoarea lor. Aburul se ridică deasupra Văii Cernei și astfel vă veți simți precum într-o filă de poveste. Dacă ajungeți în lunile toamnei, culorile calde vor îmbogăți peisajul. Roșul aprins și portocaliul focului îmbracă plantele și unele specii de copaci crescuți în zonă. Primăvara totul renaște și verdele fură privirile oricărui turist, iar vara aerul rece de munte va revigora gândurile și trupul obosit.

La întoarcere veți străbate o potecă pe marginea muntelui, nerecomandată celor ce au frică de înălțimi, deoarece în partea dreaptă se află o râpă imensă. Veți fi însoțiți de un râu cu apă proaspătă, bună de băut. La un moment dat veți parcurge niște scări și veți întâlni o moară părăsită ce merită câteva poze. Lângă moară se află o frumoasă cascadă, înconjurată de o mulțime de plante, iar apa sa este precum o oglindă a cerului, cumva razele de soare reflectându-se printre ramurile copacilor. În cele din urmă veți ajunge într-o poiană de unde puteți admira în continuare Munții Mehedinți, iar traseul se termină într-o pădure de stejari bătrâni. Puteți continua până la stâna de după pădure, unde puteți avea parte de o masă tradițională românească.

Cheile Țășnei sunt o deosebită locație și sunt recomandate tuturor celor ce iubesc drumețiile, peisajele montane și aerul rece de munte.


Like it? Share with your friends!

551
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?