fbpx
588

Dacă nu ți-ai făcut încă o rezervare early-booking pentru vacanța de vară, sigur îți trec prin minte tot felul de plaje sălbatice, mări azurii și sate pitorești, scăldate în soare pentru următorul concediu. Odată aleasă destinația, intri în focurile trierii hotelurilor și ale pensiunilor, pentru că vrei ca totul să fie perfect. Începi să citești forumuri, bloguri și reviews pe Tripadvisor și te iei cu mâinile de cap pentru că părerile sunt împărțite: unul spune că hotelul X nu merită nici măcar 2 din cele 4 stele pe care le are, altul zice că raportul calitate-preț e foarte bun dar că a avut în fiecare zi micul dejun a fost același, alții sunt de părere că oricum nu contează cum arată hotelul, ei vor doar să aibă un pat cu așternuturi curate și apă caldă – că doar nu merg în vacanță să stea în cameră.

Fiecare își alege hotelul cu mai multe sau mai puține stele în funcție de un set de criterii personale, nu asta e important însă de cele mai multe ori turiștii au așteptări prea mari de la locația aleasă. Mai bine zis, nu știu la ce să se aștepte, cred că 4 stele le asigură confortul unui pașă în serai și de la 5 stele vor să fie și gâdilați în talpă și de la 2 stele se așteaptă la ce e mai rău. Lucrurile nu stau chiar așa, stelele și margaretele astea se acordă după un sistem bine pus la punct, fără loc de prea multe interpretări. S-o luăm pe rând.

Toate hotelurile și pensiunile, indiferent de numărul de stele sau de margarete afișate, trebuie să îndeplinească o serie de condiții ca să obțină autorizația de funcționare:

  • temperatura în spaţiile de cazare, de servire şi în cele comune să nu depăşească 25 de grade Celsius (în sezonul cald, respectiv 21 de grade, în sezonul rece);
  • grupurile sanitare să aibă apă rece şi caldă permanent;
  • spaţiile de cazare să beneficieze de lumină naturală directă şi de aerisire (să nu fie amplasate la subsol!);
  • personalul să fie calificat şi să se garanteze liniştea şi siguranţa turiştilor.

Standard: hotelurile de 2* și pensiunile de 2 margarete

În astfel de hoteluri și pensiuni ar trebui să găsești cel puțin prosoape, săpun și hârtie igienică iar confortul diferă mult de la un caz la altul și, mai ales de la o țară la alta. Ține minte însă că lenjeria nu îți va fi schimbată decât la 4 zile iar prosoapele la 3!

Este bineștiut că nu toate țările lumii au același sistem de acordare al stelelor și dacă alegi totuși să rămâi peste noapte într-o astfel de locație, ai grijă dacă mergi în Franța (acolo nu au o reputație grozavă) dar fii sigură că totul va fi bine în țări precum Austria, Elveția sau Germania.

Confort: hotelurile de 3* și pensiunile de 3 margarete

Camerele duble trebuie să aibă minimum 15 m² (fără grup sanitar) și climatizare sau aer condiționat (doar pe litoral), internet wireless, telefon, minibar frigorific cu produse, televizor și cuvertura pat.

Lenjeria se schimbă la 3 zile și prosoapele la două zile.

În baie trebuie să găsești 3 prosoape/persoană, șampon, gel pentru duș și cască de baie, sistem de apelare urgentă la recepție și covoraș antiderapant.

Recepția trebuie să aibă un loc de păstrare al bagajelor și un spațiu pentru păstrarea echipamentului sportiv (iarna).


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/ghid-de-calatorie/pariu-ca-nu-stii-pe-ce-dai-banii.html


Like it? Share with your friends!

588
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?