fbpx
535

Cine nu a visat măcar o dată la o vacanţă lungă cât toată vara cu rulota sau autorulota în munți şi văi, la plajă ori poenițe însorite? O călătorie cu partenerul de viață, cu familia sau cu prietenii, fără prea multe planuri, cu opriri spontane şi peisaje de poveste la fereastră. Eu cu siguranță îmi doresc asta de ceva timp. Cu toate astea am amânat mult timp ideea în mare parte pentru că e vorba de o investiție mărişoară (câteva mii de Euro pentru o rulota şi câteva zeci de mii pentru o autorulotă) şi de un spațiu de parcare pe parcursul anului. Habar nu aveam că există un serviciu de închirieri autorulote în România, am descoperit asta de curând, de pe Facebook.

Firma din Bucureşti de la care am închiriat de curând o casă pe roți este printre puținele din România, dacă nu cumva singura care are o flotă serioasă şi care se promovează frumos în mediul online, cu fotografii bune şi poveştile clienților. Închirierea în situația asta mi se pare că e situația ideală: plăteşti doar cât o foloseşti şi scapi de înmatriculări, impozite, întreținere, reparații şi parcare. Nu am vrut să mă arunc prea mult cu capul înainte într-o călătorie lungă cu casa în spate pentru că ar fi fost prima dată şi nu voiam să risc: dacă nu e confortabil? Am închiriat aşadar o autorulotă Tessoro 494 de patru locuri doar pentru câteva zile în noiembrie şi am plecat la drum. Dacă ne place pentru câteva zile, plănuim un traseu mai lung la vară.

Pentru prima noapte în autorulotă am avut emoții. Eram în apropiere de lacul Sfânta Ana, afară era foarte frig, câteva grade sub 0, aveam un bebeluş în maşină şi nu ştiam încă dacă bateria pentru utilități ne va ajunge să ne încălzim până dimineață. În plus, la doar câțiva metri în pădure se auzea un pui de urs (am căutat pe Youtube nişte pui de urs ca să ne asigurăm că nu îl confundăm cu alt animal. El era şi sigur avea o mamă!). Bineînțeles, am fost mereu în siguranță în autorulotă şi mi-am imaginat mereu că dacă rămânem fără baterie, o luăm din loc. Bateria secundară, adică cea responsabilă pentru utilități, se încarcă în mers, ca orice altă baterie de maşină.

Totul a mers însă perfect, am avut căldură berechet toată noaptea şi am putut să ne odihnim în cele două dormitoare ca boierii. Bine, eu mai mult m-am uitat la stele prin fereastra imensă de deasupra patului.

Tessoro 494 are 2 dormitoare: unul pe bune şi unul pop-up ce coboară din tavan peste zona de living, toaletă, duş, bucătărie, masă mare cu canapea, frugider, prize, port-uri USB, zici că am închiriat o garsonieră pe Airbnb lângă lacul Sfânta Ana. Dimineață ne-am trezit cu o privelişte superbă spre Miercurea Ciuc, perfectă pentru o cafea fierbinte în natură. Peste câteva zile, a venit iarna peste toată țara şi din nou mulți au fost prinşi pe nepregătite. Din păcate am văzut pe şosele multe accidente cauzate de cauciucuri de vară şi viteză neadaptată la vreme. Până să vină zăpezile am ajuns cu autorulota la Lacul Sfânta Ana, Tinovul Mohoş şi în Cheile Vîrghişului din munții Perşani unde am dat de oameni foarte simpatici care ne-au primit să campăm pe terenul lor şi ne-au dat indicații prețioase. Am avut cauciucuri noi de iarnă, rezervorul plin şi bateriile încărcate când am plecat la drum înapoi spre casă pe viscol aşa că am putut să ne bucurăm de iarnă fără probleme, la căldură.

Avantajele unei vacanțe cu autorulota

Există oameni care fac din călătoriile cu autorulota un stil de viață, mai ales prin vestul Europei. Am văzut în Germania, Austria, Elveția, Franța campinguri cu sute de autorulote campate şi multă veselie în jurul lor. În general am văzut familii care preferă să călătorească aşa, poate şi pentru că e mult mai ieftin atunci când ai 2, 3, 4 copii. Totuşi eu cred că e mai degrabă despre farmecul unei vacanțe cu casa în spate pentru că poți să îți muți locul oricând doreşti, toată lumea e aproape şi trebuie să te organizezi într-un spațiu restrâns dar foarte bine eficientizat – chestiuni care de obicei ajută la o conectare mai bună între oameni.

  • Mobilitatea – poți să te muți de colo-colo oricând, fără rezervări făcute înainte.
  • Prețul – costul închirierii pentru o autorulotă de 4 persoane este mai mic decât costul pentru cazarea într-un apartament ori în două camere, mai ales în Europa. Pentru călătorii mai lungi de două săptămâni, se aplică reduceri. 

Sursa: travelgirls.ro


Like it? Share with your friends!

535
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?