fbpx
543

Dacă nu ai vizitat niciodată o arhitectură gotică până acum, Bihorul te așteaptă cu o catedrală subterană a naturii, finisată de puterea apei. File de istorie și rămășițe ale unor specii de mult timp dispărute pot fi întâlnite vizitând una dintre cele mai mari peșteri din România, Peștera Meziad.

Având un nume interesant, cu o istorie bogată, dar și cu lipici la turiști, Peștera Meziad este o peșteră cu dimensiuni generoase, fiind una dintre primele peșteri amenajate  din România. Pentru mult timp,  aceasta a fost una dintre cele mai lungi peșteri de la noi, măsurând 4.750 m lungime, pe mai multe nivele. Între timp, alte obiective turistice din țara noastră i-au luat locul.

sursa: www.bihorinimagini.ro

Catedrala gotică a Bihorului, așa cum o numesc localnicii, a fost declarată monument al naturii. Fiind o rezervație speologică, peștera a fost cercetată intens. Câteva lucruri pe care cu siguranță  nu le  cunoșteai sunt descoperirea acestei peșteri și modul în care aceasta a devenit celebră.

 În 1921 a fost vizitată de o echipă de geologi avându-l în frunte pe renumitul speolog român Emil Racoviță. Peștera Meziad a fost reamenajată în 1972 și deschisă turismului.

sursa: ghidlocal.com

Înainte să-ți povestesc cele mai deosebite lucruri pe care le poți afla despre aceasă peșteră, o să-ți spun unde este localizată. Dacă vrei să pornești la drum spre această peșteră spectaculoasă înainte să termini de citit articolul?

Ei bine, peștera noastră se află întru-un cadru natural deosebit de frumos, în regiunea sud estică a  Munților Pădurea Craiului pe Valea Meziadului, în apropiere de localitățile Meziad și Roșia, chiar în comuna Remetea, județul Bihor.

Dacă ajungi în zonă cu mașina, există două opțiuni de trasee rutiere, drumul European E79: Oradea – Beiuş – Deva sau drumul European E60: Oradea – Cluj-Napoca. Locul este vizitat adesea de turiști, așa că stai fără grijă, GPS-ul nu te va păcăli.

Măreția peșterii necesită un drum cel puțin la fel de frumos și interesant, care te  va face să admiri și să apreciezi mai mult splendoarea zonei. Peștera Meziad este accesibilă prin două trasee turistice montane superbe. Primul traseu măsoară o lungime de 18 km, pornind de la motelul ,,Leșu”. Acest traseu poate fi parcurs urmărind semnul săgeții roșii. Al doilea traseu pe care îl poți aborda este cel ce pleaca din stațiunea Stâna de Vale, marcat cu săgeată albastră, având o distanță de 22 km.

sursa:www.bihorinimagini.ro

Într-o zi toridă de vară, o astfel de locație este minunată. După ce parcurgi traseul montan printre copaci și plante deosebite, vizita în peșteră este cea mai bună alegere. Peștera Meziad te așteaptă cu o temperature între 9-12 grade Celsius. Fiind declarată rezervație naturală, peștera se vizitează doar cu ghid. De asemenea, intrarea în această locație se realizează pe bază de bilet, tarifele variind în funcție de numărul de turiști. Nu-ți face griji pentru suveniruri, le poți lua tot de la casa de bilete. Aparatul foto nu trebuie să-ți lipsească din dotare, căci nu se percepe taxă foto, iar priveliștea din interior îți taie respirația.

sursa: ghidlocal.com

Dacă ești dispus la o călătorie complexă prin peșteră, ghidul îți va povesti despre  descoperirea oaselor ursului de cavernă, care a apărut acum 300 mii de ani şi a dispărut cu 12 mii de ani în urmă, dar și despre câteva colonii mari de lilieci protejaţi la nivel naţional şi internațional.  Această peșteră mai este specială și prin faptul că deţine minerale rare care s-au format datorită depozitelor de guano (excremente de liliac).

Fiecare galerie  din peșteră oferă un spectacol unic și impresionant,  acestea având înălțimi de zeci de metri. Vei  traversa tuneluri destul de înguste și va trebui să îți ții echilibrul pentru a merge pe diverse poduri din lemn. Toate acestea merită din plin atunci când vei vedea tablourile minunate realizate de stalagmite și stalactite.

Datorită climatului subteran, cu temperatură și umiditate constantă, Peștera Meziad poate fi vizitată pe tot parcursul anului. Îți garantez că experiența va fi la fel de frumoasă mereu. Tu ce mai aștepți?

sursa: www.bihorinimagini.ro

Like it? Share with your friends!

543
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?