fbpx
532
sursa – descoperalocuri.ro

Tot aici te poți bucura și de peisaje senzaționale. Sărbătorile de Iarnă continuă să fie în Maramureș o perioadă în care tradițiile și obiceiurile se păstrează cu sfințenie. 

De Crăciun, nici o casă din Maramureș nu rămâne necolindată. Sărbătorile sunt pline de obiceiuri frumoase, încărcate de semnificații pe care turiștii de pretutindeni vin să le cunoască și să le admire pentru că doar așa se pot bucura de un Crăciun pur românesc.

Breb. Pe lista cu cele mai frumoase sate din Maramureș trebuie să fie și această superbă așezare, care i-a impresionat chiar și pe străinii de viță nobilă, în special pe Prințul Charles al Marii Britanii, care și-a cumpărat aici o casă.

sursa – descoperalocuri.ro

Aici încă se mai păstrează tradițiile, iar sărbătorile sunt aici fermecătoare. Sătenii se îmbracă în straie populare și încă mai găsești meșteri în lemn sau femei care torc lână sau țes.

În apropiere poți vizita Lacul Morarenilor sau Ocna Șugatag. Maramureș este o carte deschisă a vieții rurale, a țăranului român și orice trecător are șansa de a călători în timp și de a fi martorul unei vieți simple.

Satele pitorești sunt o imagine splendidă, dar ulițele străbătute de cete de colindători trasfărmă regiunile maramureșene într-o poveste unică.

sursa – descoperalocuri.ro

Vișeul de Sus. Este unul dintre punctele de plecare ale celebrei Mocănițe. Aici te vei putea bucura, pe lângă o plimbare prin munți, printre brazi, și de bucate tradiționale delicioase pe care le fac cei din Vișeul de Sus. Poți vizita biserici de lemn și mănăstirile deosebite din apropiere.

Pregătirile pentru una dintre cele mai mari sărbători din an, Crăciunul, încep cu câteva săptămâni înainte de prima zi a Nașterii Domnului. Feciorii din sat se adună în cete și merg la cel mai bătrân om din sat pentru îndrumare. Acesta îi învață colinde vechi, tradiționale pe care tinerii feciori trebuie să le intoneze perfect în Ajunul Crăciunului.

Bârsana. Este o altă localitate deosebită care trebuie inclusă în topul cu cele mai frumoase sate din Maramureș. Întreaga comunitate se învârte în jurul mănăstirii Bârsana, unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Sătenii de aici sunt mari specialiști în modelarea lemnului și în alte îndeletniciri străvechi.

sursa – descoperalocuri.ro

Tot aici se mănâncă bine și se admiră peisajele naturale parcă desprinse din povești. O altă tradiție ce nu a pierit, premergătoare Crăciunului este Ignatul, obicei care coincide cu sacrificarea porcului. În Maramureș, se spune că oamenii miloși nu au voie să taie porcul, pentru că animalul va simți acest lucru și va suferi mai mult.

Sângele porcului este adunat până la ultima pictură și amestecat cu făină de mălai. Mixtura va fi păstrată peste an, iar atunci când cineva se va simți rău va fi arsă cu scopul de a aduce însănătoșirea acelei persoane.

Săpânța. Cu siguranță primul gând te duce la Cimitirul Vesel. Este o adevărată operă de artă închinată lacrimilor și zâmbetelor. Însă, pe lângă acest minunat obiectiv turistic nu trebuie ignorat și satul în sine.

Are multe case tradiționale, foarte bine îngrijite. Maramureșencele sunt recunoscute peste tot ca fiind gospodine desărvârșite și trebuie să demonstreze acest lucru mai ales de Crăciun.

Bucatele pe bază de carne de porc nu lipsesc din nici o gospodărie din Maramureș, fiind servite cu vin natural sau cu țuică de prune preparată în gospodărie. Seara de Ajun este momentul în care toate curțile oamenilor trebuie să aibă porțile deschise, iar casele trebuie să fie iluminate.

Acesta este un semn pentru colindători care vor ști casele în care sunt bine primiți. Tradițiile maramureșene spun că nu trebuie să existe nici o casă necolindată.

Cel mai bun moment în care te poți bucura de Maramureș este iarna, când peisajele îți taie respirația și tradițiile te poartă spre amintirile din copilărie.


Like it? Share with your friends!

532
ADX Digital Agency

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?