fbpx
537

Vrei să mergi în vacanță dar încă nu te-ai hotărât dacă să mergi la munte sau la mare?

Acum poți avea parte de ambele într-un singur loc- stațiunea Colibița din Transilvania.

Supranumită „Marea de la munte”, Colibița este situată în județul Bistrița-Năsăud la o altitudine de 900m, fiind poarta de intrare în Munții Călimani. Deși are puțin peste 250 de locuitori, Colibița a devenit cunoscută datorită lacului cu același nume, situat în imediata apropiere, o oază de relaxare și meditație în natură.

Scurt istoric

Satul Colibița datează încă din anul 1850, fiind situat inițial în locul unde este astăzi lacul. Numele localității provine de la colibele în care locuiau pe vremuri sătenii, doar 14 la număr inițial. Aceștia au construit un gater și o biserică. După aproape 3 decenii, s-a decis amenajarea lacului de acumulare Colibița iar satul a fost strămutat în apropiere. De aici provine numele lacului.

Legende din bătrâni

Trecutul tumultos a dat naștere mai multor legende foarte cunoscute în zonă. Una dintre ele spune că Moș Gabris, unul din profeții locului din acele timpuri, a prezis înainte de a muri că satul va fi acoperit de ape. Profeția acestuia a făcut referire și la fratele său, al cărui trup va arde și va fi scos din mormânt de o viitură puternică. O altă legendă spune că  lacul a fost blestemat deoarece pentru crearea lui a fost distrus un întreg sat. Acesta cere tribut minim o viață omenească pe an, astfel că numărul persoanelor care și-au pierdut viața este foarte ridicat. Trupurile neînsuflețite nu au fost niciodată găsite. Unii spun că aici trăiesc pești foarte mari care le-ar fi înghițit, alții că ar fi ajuns la fundul lacului, însă nu s-au putut stabili nici până acum aceste lucruri datorită adâncimii foarte mari.

Se mai spune că, pe fundul lacului, ar exista mulți din copaci și case scufundate, printre care și biserica satului. În zilele de secetă, când nivelul apei scade, se poate vedea crucea de pe turla acesteia.

Localizare

Localitatea se află pe Valea Bistriței, între Munții Bârgău și Munții Călimani, la 25 km de București. Pentru a ajunge aici, parcurgi un drum presărat de comune numite Bârgaie: Rusu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Mijlocenii Bârgăului, Susenii Bârgăului, Prundul Bârgăului, Tiha Bârgăului si Mureșenii Bârgăului. Vis-a-vis de biserica din Prundul Bârgăului, mergi pe drumul ce face la dreapta spre Colibița și ajungi în Bistrița Bârgăului. Din momentul în care ieși din Bistrița Bârgăului, mai ai de mers doar 7 km și ai ajuns. Această ultimă porțiune o parcurgi pe un drum șerpuit în timp ce admiri un peisaj sălbatic, de o frumusețe răpitoare. Cărările de munte și simplitatea vieții de la țară prevestesc locul de poveste în care vei ajunge.

Colibița este recunoscută pentru efectele curative ale ozonului, aici fiind prezentă o concentrație de 90 micrograme/m3, asemănătoare cu cea din Munții Alpi. În România, doar la Soveja în județul Vrancea mai există o concentrație asemănătoare de ozon. Se consideră a fi una dintre zonele cu cel mai pur aer de la noi din țară, lucru atestat de studiile științifice.

Efectele curative ale ozonului din această zonă datează din 1883 când, potrivit unei legende, Hans Lewi, fiica unui sas înstărit din Bistrița, s-a vindecat de tuberculoză. La puțin timp după aceea, Erika Schuller, o arhitectă tot din Bistrița s-a vindecat de aceeași boală. Din dorința de a ajuta și alți bolnavi de tuberculoză, a înființat în zonă un sanatoriu cu 16 camere, denumit „Caritatea”. În perioada interbelică și în preajma celui de-al Doilea Război Mondial, aici au fost tratați și copiii săraci cu afecțiuni pulmonare sau studenții bolnavi de TBC. Din păcate, în timpul războiului din 1944, acesta a fost distrus în urma unui incendiu.

Lacul Colibița

Cel mai reprezentativ lac de origine antropică din județul Bistrița-Năsăud, lacul Colibița s-a format în 1982 la o altitudine de 830 m și se întinde pe o suprafață de aproximativ 13km.  Zona este considerată locul ideal de relaxare datorită climatului plăcut și a aerului bogat în ozon. În timpul verii ploile sunt rare și curenții puternici lipsesc cu desăvârșire. Priveliștea încântătoare a muntelui este încununată de prezența unor mici insule pe suprafața lacului, spre deliciul privitorilor. O plimbare cu hidrobicicleta sau cu caiacul sunt doar câteva dintre activitățile de agrement pe lac. Pescarii amatori pot profita de ocazie pentru a pescui păstrăv, clean, caraș sau șalău. Așadar, dacă te numeri printre ei, poți lua liniștit o undiță în bagaje.

Obiective turistice pe care le poți vizita dacă te hotărăști să îți prelungești concediul: Munții Bârgăului, Parcul Național Călimani, Rezervația naturală Cheile Bistritei Ardelene, Rezervația naturală Stâncile Tătarului, Tăul Zânelor, Valea Repedea, Castelul Dracula, Pasul Tihuța, Piatra Fântânele, Izvorul de apă Borcut. Unele dintre acestea se află la o distantă de 25-35 km.

Alte activități turistice

Iubitorii de sporturi montane pot practica alpinismul sau pot merge pe trasee montane marcate, unul dintre acestea fiind până la Vârful Bistricioru și durează 3 ore și jumătate. Ciclismul montan sau rafting pe râul Bistrița Ardeleană sunt 2 dintre activitățile puse la dispoziții pentru amatorii de adrenalină. Iarna, turiștii se pot plimba cu sania sau pot schia la Pasul Tihuța sau Vatra Dornei, aflate la câțiva kilometri distanță.

Zona este în curs de dezvoltare, o comoară încă ascunsă, în ciuda potențialului pe care îl are. În prezent, este declarată stațiune turistică de interes local deoarece are în jur de 400 de case de vacanţă, vile cochete şi pensiuni. 


Like it? Share with your friends!

537
Loredana Tăerel

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?