fbpx
553

În vremuri apuse oamenii de seamă ai țării noastre au povestit cu drag despre aceste meleaguri. “Bucovina este partea cea mai veche și mai frumoasă a tării noastre, raiul Moldovei”, “acolo e sfânta cetate a Sucevei, scaunul domniei vechi, acolo scaunul firesc al unui mitropolit care în rang de neatârnare era egal cu patriarhii, acolo sunt moaștele celor mai mari dintre domnitorii români, acolo doarme primul descălecat Dragoș, îmblânzitorul de zimbri, acolo Alexandru cel Bun, întemeietorul de legi, acolo Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, zidul de apărare al creștinătății.

Bucovina este “pământ sfânt, a cărui apărare ne-a costat pe noi râuri de sânge, veacuri de muncă, toată inteligența noastră trecută, toate mișcările cele mai sfinte ale inimii noastre”. Așa descria Mihai Eminescu Gloria Bucovinei, arătându-și dragostea nemărginită față de neam.

Poate nicăieri în lume şi, cu siguranţă, nicăieri în România, oamenii nu se potrivesc atât de bine cu locurile în care trăiesc şi cu simbolurile pe care le-au ridicat la tot pasul, așa cum se întâmplă în Bucovina.

Pe lângă toate locurile frumoase din Bucovina despre care ți-am vorbit și cu altă ocazie, Muzeul Oului reprezintă un obiectiv  turistic aparte, care aduce laolaltă tradiții uitate și simboluri pe care puțini le cunosc. Poate că nu te-ai gândit că există un astfel de muzeu în țara noastră, dar este momentul să afli că pe Strada Gării, la numărul 20, în comuna Vama, din Suceava, te așteaptă un loc magic, învăluit de aerul talentului unor oameni din întreaga țară, dar și din afară.

sursa: muzeuloului-vama.ro

Încondeiatul ouălor este o veche tradiție pascală dezvoltată pe meleagurile românești cu multă măiestrie. Ca și mărturie a acestui vechi obicei vei găsi în localitatea Vama, Bucovina un muzeu dedicat acestei deosebite arte. Muzeul Oului are o colecție de 3000 de exemplare adunate atât din țară cât și din străinătate.

sursa: muzeuloului-vama.ro

            Înainte să te port printre vitrinele fermecătoare ale acestui loc o să-ți spun cine a venit cu inițiativa de a deschide acest muzeu. Ei bine, Letiția Orșvischi a dat viață locului, făcându-l remarcabil în rândul muzeelor. Așa cum probabil vă așteptați, ea însăși este o mare iubitoare a tradiției românești și a artei de orice tip. Este artist artizanal și creator a multora dintre exponatele pe care le veți găsi în muzeu. A reprezentat România la multe expoziții internaționale și este o artistă foarte apreciată în acest domeniu al artelor. Ca mulți oameni ce au îmbrățișat arta, ea a învățat această îndeletnicire din familie. Se spune că dacă oul sfințit la Paști nu se sparge, casa va fi ocrotită pe tot parcursul anului de griji și probleme. De aici a început colecția impresionantă a familiei, Letiția continuând cu grijă această tradiție.

sursa: muzeuloului-vama.ro

Muzeul Oului unde se găsesc ouă încondeiate în cele mai deosebite moduri este organizat într-o încăpere unde ouăle sunt expuse în vitrine, pe zone geografice sau țări. Fiecare vizitator primește la intrare în sala de expoziție un dispozitiv audio cu o prezentare a întregii colecții de ouă. Expoziția se urmărește în paralel cu prezentarea audio. Cantitatea de informații primită este foarte mare, dar foarte bine structurată.

Colecția începe cu exponate din străinătate. Aceste ouă au fost adunate în 12 ani de participări la expoziții și saloane internaționale de către inițiatoarea acestui proiect frumos. Ouăle încondeiate reprezintă datini tradiționale din țări precum Ungaria, Ucraina, Elveția, Polonia. Dar si Italia, Malta, Slovacia, Spania, Rusia, Turcia, Vietnam, China, Pakistan, Japonia, Mexic, Africa.

sursa; muzeuloului-vama.ro

Muzeul ouălor deține și ouă vechi de 50 de ani, aparținând familiei d-nei Letiția dar și alte ouă vechi bucovinene. În zona destinată ouălor bucovinene încondeiate găsim elemente decorative specifice zonei mănăstirilor Humor, Sucevița, Voroneț.

sursa: muzeuloului-vama.ro

După ce vizitezi toate încăperile muzeului, cu siguranță vei dori să-ți exersezi talentul într-un cadru atât de special. Cea care a dat viață acestui spațiu s-a gândit și la asta, oferindu-le vizitatorilor posibilitatea să-și lase imaginația să zboare, creând Obiecte de artă. Letiția te așteaptă cu câteva ateliere de lucru unde vei putea învăța mici trucuri despre arta încondeiatului. Așadar, vizita la acest muzeu este una interactivă, potrivindu-se pe gusturile fiecăruia. Poți privi, poți asculta și dacă ești suficient de curajos, poți încerca să-ți faci propriile piese de artă.  

sursa: muzeuloului-vaam.ro

Iată ce mai poți vizita dacă ajungi în Suceava :

După ce te-ai plimbat prin comuna Vama și ai admirat întreaga frumusețe a locului, vei observa că ți se vor deschide multe alte zone cu peisaje fermecate.

La câțiva pași de Cetatea de Scaun a Sucevei este chiar  Muzeul Satului Bucovinean. Acesta reflectă organizarea și activitatea complexă a satului tradițional, arhitectura vernaculară a gospodăriilor și a construcțiilor comunitare, a instalațiilor tehnnice care ilustrează ocupațiile, meseriile și meșteșugurile zonei, modul de viață al locuitorilor din Bucovina.

Tot în aici te așteaptă Muzeul Viu din Ciocănești, satul în care toate casele sunt “încondeiate” precum ouăle de Paști. Oamenii au păstrat cu sfințenie tradiția, satul fiind văzut ca o expoziție a identității românești.

Pe drumurile șerpuitoare ale Sucevei vei descoperi satul polonez Soloneţul Nou ce conferă zonei un aer special. Aici trăiește cea mai mare comunitate de polonezi din țară, păstrându-și toate tradițiile și obiceiurile.

Vatra Dornei este zona preferată de turiști atât iarna, cât și în sezonul cald. Pe lângă faptul că iubitorii de sporturi în aer liber se pot bucura de această libertate, aici se organizează constant diverse festivaluri artistice.

Suceava este renumită pentru frumusețea mănăstirilor sale. Dacă îți dorești să pornești într-un pelerinaj sau pur și simplu vrei să profiți de toate obiectivele turistice din zonă, poți vizita : Chilia lui Daniil SihastrulMănăstirea VoronețMănăstirea SucevițaMănăstirea MoldovițaMănăstirea PutnaMănăstirea Humor.


Like it? Share with your friends!

553
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?