fbpx
527
Winter magic landscape with scenic frozen mountain lake at Colibita, Romania.

Chiar dacă ești un călător cu experiență sau un novice în ale mersului cu rucsacul în spate, este întotdeauna bine să îți faci o listă cu lucrurile pe care trebuie să le pregătești pentru călătorie: ce să iei în bagaj, cum le să împachetezi, ce este necesar și ce nu – în această listă notează toate lucrurile esențiale pentru călătorie, alături de cele pe care nu trebuie să le uiți.

Sunt  momente în viață care schimbă și definesc ceea ce ești tu ca om. Călătoria într-un loc inedit, special, lansarea în mijlocul aventurii necunoscute, cu o minte deschisă către lume și către orice te așteaptă, este exact unul dintre aceste momente.

Călătoriile ne învață lucruri, nu doar despre lume și diferitele sale culturi, dar și despre noi înșine. Multe sunt felurile în care te pot schimba călătoriile, iar dacă te încumeți și o pornești în lumea largă, așteaptă-te să descoperi laturi ale tale pe care nici nu le bănuiai.

1. Fă-ți rezervare cu cel puțin câteva zile înainte

Nu rezerva o cameră de hotel în ultima clipă, pentru că este un pariu riscant. Posibilitatea de a prinde o ofertă bună de hotel, în ultima clipă, este foarte mică și când ajungi la destinație, s-ar putea să umbli pe străzi, căutând un hotel bun.

Cel mai bine este să rezervi din timp camera de hotel și același sfat se aplică pentru biletele de avion, tren, autocar. De obicei, se recomandă să rezervi cu 53 de zile înainte pentru aprinde cele mici prețuri.

2. Flexibilitatea este cuvântul cheie într-o călătorie

Gândește-te dacă nu cumva este mai bine să faci o rezervare ce poate fi schimbată ulterior (cu beneficiul anulării gratuite) la biletele de avion și camera de hotel. Costă un pic mai mult, însă te poate scuti de multe probleme.

3. În caz că totuși pleci din România

Atunci când pleci în țări străine, treburile se pot complica. Verifică dacă ai nevoie de viză, sau nu, pentru țara în care călătorești și cele în care faci escală, și verifică în cât timp primești viza. Dacă ai deja una, ai grijă să fie valabilă pe întreaga perioadă a șederii.

4. Asigură-te că nu vei fi întors din drum

Ai grijă ca termenul de valabilitate al pașaportului tău să fie mai mare decât perioada călătoriei în vacanță, altfel nu te primesc. Verifică regulile țării în care călătorești pentru valabilitatea pașaportului, înainte să mergi acolo. Multe țări solicită ca pașaportul să fie valabil un număr de luni în plus față de data sosirii, sau un număr de luni după ce pleci din țară.

5. Sănătatea e o prioritate mereu

Vaccinuri! Nimănui nu-i plac, dar nu uita că paza bună trece primejdia rea. Ai grijă să iei toate pastilele recomandate sau necesare și să-ti faci vaccinurile și verifică dacă cele pe care le-ai făcut sunt la zi. Dacă este posibil, mergi la doctor cu opt săptămâni înainte, cel puțin. Unele vaccinuri trebui făcute din timp pentru a permite corpului tău să își crească imunitatea.

6. Dovedește că te întorci acasă

Unele țări te primesc doar dacă ai rezervat un zbor de retur, așa că verifică cu atenție regulile țării de destinație, înainte să pleci de acasă, și ia cu tine o copie printată a biletului tău de avion în bagajul de mână.

7. Ai grijă la reduceri și gratuități

Atunci când mergi într-o călătorie cu cardurile de reduceri, precum carduri de student sau de pensie, fii atent să verifici dacă sunt valabile, ca să nu plătești suma integral.

8. Pune banii strategic în bagaj

Când călătorești cu bani gheată, nu-i ține în aceeași geantă. În felul acesta, dacă pierzi o geantă, îți mai rămâne ceva.

9. Fă-ți copii xerox de rezervă

Fotocopiază și scanează toate documentele importante: pașaport, bilete, confirmări la hotel, etc. Lasă o copie cuiva responsabil (de exemplu: mamei tale) și ia una cu tine.

10. Scrie un mail cu toate informațiile utile

Trimite-ți un mail cu toate datele tale: pașaport, numere de telefon, numărul zborului și alte informații. Dacă îți dispare telefonul și portofelul cu documente, poți fi propriul tău erou.

11. Anunță banca că urmează să călătorești

Sună la bancă, spune-le exact unde călătorești și perioada când ve fi plecat în vacanță, pentru a evita blocarea cardului de credit sau debit. Unele bănci au o limită lunară de retragere a banilor, așa că fii atent să verifici limitele la cardul tău înainte să pleci. Nu uita să ai cu tine, notate, datele de contact ale băncii, în caz că rămâi fară portofel.

12. Verifică bagajul, iar

Mai uită-te o dată prin bagaj. Chiar ai nevoie de patru perechi de pantofi și șase perechi de pantaloni? Dacă ai îndoieli, uită-te pe articolele noastre despre cum să îți faci bagajele de călătorie.

13. Regula recipientelor

Ai pus șamponul și deodorantul în bagajul de mână? Au ele sub 100 de ml? Toate recipientele trebuie să aibă sub 100 de ml fiecare (altfel îți sunt confiscate la controlul de securitate).

14. Fii asigurat în caz de orice

Verifică atent asigurarea de călătorie  pe care trebuie să o ai. Ai grijă ca ea să acopere atât destinația, cât și ce faci. Ține o copie cu tine mereu.

15. E timpul pentru amintiri noi

Verifică dacă aparatul foto merge și dacă ai destul spațiu pentru fotografii și videoclipuri.

16. Ia-ți încărcătorul

Fii atent să iei adaptorul sau încărcătorul potrivit. Nu ai vrea să ți se termine bateria în timp ce îți pui pozele pe Instagram.

17. Cunoști numerele de urgență?

Asigură-te că știi toate numerele de urgență din locul unde mergi. O aplicație bună pentru asta este Emergency Numbers (Android) sau Emergency Phone Numbers (iOS), care îți pune la dispoziție numerele locale de urgență prin GPS, sau căutare manuală dacă ești offline.

18. Nu te rătăci

Descarcă un ghid turistic și deplasează-te prin orașe ca un expert.

19. Nu vrei surprize în vacanță

Ia niște haine (câteva) în bagajul de mână, pentru cazul în care bagajul de cală se pierde pe drum și dacă vrei să fii sigur, adaugă o periuță, pasta de dinți și deodorant în bagajul de mână.

20. Fii curajos

Să explorezi un loc nou, necunoscut, poate fi o experiență uimitoare. Odată ieșit din zona ta de confort, bucură-te de aventură!


Like it? Share with your friends!

527
ADX Digital Agency

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?