Natura ne spune povești minunate prin peisajele pe care ni le oferă zilnic. De cele mai multe ori aceste povești ne fac să exclamăm gălăgios cât de frumoasă este natura, însă atunci când vei intra în Pădurea Caraorman, vei afla că sunt locuri care îți taie respirația, făcându-te să-ți uiți cuvintele.
Sunt convinsă că nu știai că Delta Dunării are atât de multe locuri interesante de vizitat. Delta impresionează prin peisajele sale din orice colț ai privi-o, însă, dacă intri în inima sa vei descoperi zeci de colțișoare de rai, parcă uitate de vreme.
Pădurea Caraorman nu seamănă cu nicio altă pădure de la noi din țară. Este lesne de înțeles că până să îți porți pașii pe potecile acestei păduri, te vei bucura de toată fauna și vegetația Deltei cu care vei face cunoștință pe drum spre satul Caraorman. Caraorman este un sat din comuna Crișan, județul Tulcea. Se spune că denumirea localității provine din limba turcă și se traduce prin Pădurea Întunecată.
Satul se întinde pe o lungime de aproximativ 4 kilometri și este localizat între cele două brațe ale Dunării, Sulina și Sfântu Gheorghe, pe grindul care poartă același nume, Caraorman. Este adevărat că aici populația satului este formată majoritar din ucraineni. Aceștia sunt oameni simpli, foarte primitori și calzi.
Satul Caraorman poartă amprenta trecutului, zărindu-se peste tot clădirile vechi de pe timpul comunismului ce vorbesc despre proiectele ce urmau să se concretizeze acum mult timp. Pot spune că peisajul arată puțn trist, însă face parte din farmecul locului.
Ca să ajungi în pădurea cu pricina trebuie să pornești pe ulițele satului pudrate cu nisip fin. O să-ți facă plăcere căci vei descoperi o lume păstorită de liniște și frumusețe, tradiție și frăție.
Casele respect aceeași arhitectură simplă tributară pridvorului îngust și culorilor vesele împrumutate de la natură. Acestea se înșiruie agale ca o salbă de nestemate. Fiecare are povestea ei și fiecare șoptește de după gardul așezat drept pavăză în fața drumului uscat de soare, istorii izvorâte din sufletul familiilor de pescari.
Până să ajungi la pădure, un loc deosebit îți va vesti frumusețea zonei. După ce te desparți ușor de sat, vei întâlni niște dune de nisip spectaculoase. Acolo începe magia. Este locul unde dunele de nisip dau locului un aspect de nesfârșit deșert mângâiat de soare. Adevărate coame de nisip bătute de vânt, acestea sunt unice în țară și ajung până la nouă metri înălțime. Peisajul este unul copleșitor. Cerul, un adevărat spectacol la înălțime, dă impresia că se lasă cu toată greutatea sa peste valurile de nisip fin. La rândul lor, dunele semețe împrăștie în jurul lor povestea unui loc iubit cândva de apele unei mări.
Dincolo de peisajul selenar al dunelor se întinde mândră și ispititoare Pădurea Caraorman. Pădurea are o importanță istorică destul de mare, fiind declarată monument al naturii. În cei 2250 de h de pământ vei găsi tot felul de copaci rar întâlniți pe alte meleaguri. Pădurea a devenit casă pentru mulți copaci ce depășesc 30 de metri înălțime. Frasini, plopi, arbuști precum hameiul sau curpenul întregesc peisajul, papura și stuful dând o eleganță aparte locului.
Unii turiști spun cu sufletul la gură că pădurea seamănă izbitor cu peisajele din locul numit Păstorii Copacilor ce se regăsește în Stăpânul Inelelor. Dacă ai mai fost prin Deltă, nu o să fie o surpriză pentru tine când vei vedea caii sălbatici plimbându-se agale.
Pădurea promite peisaje uimitoare. Te vei întâlni cu pâlcuri de ghiocei țanțoși, zeci de floricele gingașe, dar ce te va impresiona cu adevărat este Stejarul Îngenuncheat. Un stejar bătrân de peste 400 de ani reprezintă punctul culminant al călătoriei și îți oferă o energie deosebită. Toți cei care l-au văzut povestesc cum stejarul mângâie solul cu crengile sale bătrâne. Evident, acest stejar are o poveste impresionantă. Se spune că în urmă cu sute de ani, în Crișan, localnicii se pregăteau de nuntă mare. Frumoasa fiică a unui român care si-a înfipt rădăcinile în aceste pământuri se mărita cu un războinic cazac, vestit pentru vitejiile sale.
Atunci când bărbații din localitate erau plecați pentru a orândui obiceiurile de nuntă, un flăcău turc, gelos pe faptul că fata l-a refuzat când i-a propus să o ia de soție, i-a pus gând rău acesteia. Împreună cu câțiva semeni au furat viitoarea mireasă și s-au ascuns în Pădurea Caraorman, nu departe de Fântâna Vânătorilor. Cazacul, mâniat de fapta turcului, a pornit pe urmele acestuia. În pădure s-a dus o luptă aprigă, turcii fiind uciși unul câte unul. Se spune că mulți dintre ei au fost omorâți chiar în momentul în care erau în genunchi implorând iertate.
Cazacul și-a salvat mireasa și a urmat o nuntă ca în povești. Pe locul unde turcii au fost uciși a răsărit un lăstar de stejar. Pe măsură ce anii treceau stejarul căpăta o formă tot mai ciudată. Acum, imaginea sa este aceea a unui bătrân care deși este doborât de anii mulți pe care îi poartă, stă tot cu privirea spre cer.
După ce îți umpli sufletul cu peisajele impresionante și poveștile pescărești, te poți bucura în liniște de un picnic adevărat în Pădurea Caraorman. La final vei simți ca atunci când mergi în vizită la o mătușă dragă de la care nu-ți mai vine să pleci.