Era deja știut faptul că județul Brașov ascunde câteva dintre cele mai frumoase și spectaculoase locuri. Printre acestea se numără și Vulcanul Racoș, care cucerește orice persoană aflată în această zonă. Peisajul parcă scos dintr-un film îți taie respirația și te face să-ți dai seama cât de minunat este universul.
Vulcanul Racoș se află cam la o oră de Brașov, drum care se poate face cu ușurință cu mașina proprie. Personal, recomand toamna pentru că totul este îmbrăcat în culori superbe, iar ca timp, răsăritul și apusul sunt cele mai frumoase momente la vulcan.
Dimineața, ceața este străbătută treptat de razele soarelui care lovesc în Munții Făgăraș și fac un spectacol de lumini. De asemenea, când acesta dispare după munți, cerul este colorat în nuanțe de roz, mov și portocaliu, iar luna își face sfioasă apariția prin jocul acesta de nuanțe.
Vulcanul în sine are în jur de 400 m înălțime și este asemănat de geologiști cu celebrul vulcan Etna. Racoșul nu a mai fost activ de peste 10 000 de ani și cu toate acestea, a avut cea mai recentă activitate de pe teritoriul nostru. Este alcătuit din roci precum piatra ponce, bazalt și zgură, iar culoarea sa roșiatică ne transpune undeva pe Marte.
Câmpurile care înconjoară vulcanul sunt și ele un tablou pitoresc și de-a dreptul magic. Ele sunt adesea străbăture de animalele care merg la păscut pe aceste meleaguri și care sunt însoțite de prichindeii satului.
Din anul 2005, Vulcanul stins de la Racoș a devenit obiectiv turistic protejat prin lege, grație unei hotărâri de guvern care a solicitat acest lucru.
Lacul de Smarald
De la vulcan până la lac poți merge fie cu mașina, fie pe jos în plimbare. Locul este superb, iar culorile sunt, de asemenea, amețitoare. Lacul de Smarald a luat naștere în interiorul fostei cariere Brazi, acolo unde, acum mult timp, erau exploatate binecunoscutele roci bazaltice.
Localnicii ne povestesc că muncitorii care lucrau la vechea carieră ar fi săpat până la pânza freatică, lucru care a determinat umplerea bazinului cu apă și crearea lacului care astăzi ne îmbie privirile tuturor. Cu toate astea, pe pancarta informativă de pe malul lacului este notat faptul că acesta s-ar fi format în urma ploilor și a furtunilor, iar că aproape tot volumul de apă ar fi neschimbat de 20 de ani încoace.
Apa de culoarea smaraldului este foarte îmbietoare, iar mulți oameni, deși nu este permis, folosesc lacul să înoate sau pur și simplu să se scalde. Marcajul prin care autoritățile au interzis aceste activități este vopsit pe unul din pereții de stâncă care înconjoară lacul și nu este foarte vizibil.
Coloanele de Bazalt
Coloanele de Bazalt aflate în apropierea Vulcanului de la Racoș sunt o priveliște cu adevărat spectaculoasă și merită admirate. Ele au în jur de 10-15 m înălțime și s-au format acum milioane de ani, când în momentul erupției vulcanice, lava s-a răcit foarte rapid. Forma lor hexagonală le aseamănă foarte bine cu o orgă, aspect deja întâlnit în Baia Mare, la Limpedea.
Ca orice alte formațiuni naturale de acest gen, se spune că acestea ar fi încărcate cu energii pozitive, întocmai precum Sfinxul, de exemplu. În acest fel, sănătatea celor care se află în preajma coloanelor se va îmbunătăți pe moment.
Tot în zona aceasta se află și Locul Fosilifer Carhaga, Castelul Sukosd Bethlen și Cetatea Dacică de la Racoș. Aceasta din urmă s-a remarcat în rândul curioșilor prin povestea cuiului care refuză să ruginească. În varsta de 2.000 de ani, cuiul a rămas intact și se încăpățânează să ruginească. Prin intermediul analizelor de la Institutul de Metalurgie de la Bălți, cuiul este realizat din alfa fier pur de 99,97%.
În prezent, vulcanul nu poate fi vizitat de curioși până în anul 2023, deoarece acesta este închiriat unei producții. Este vorba de un serial ce poartă denumirea de Django și urmează povestea celebrului western cu același nume. Producția a utilizat mai multe zone din România în acest sens, printre care și Tulcea, Buzău sau Mamaia.
Django îi are ca protagoniști pe Matthias Schoenaerts, cunoscut pentru pelicule ca „Rugină și Oase” sau „Haos la Versailles”, pe Noomi Rapace, actrița din „Bărbați care urăsc femeile” sau „Lamb”, Lisa Vicari, emblema serialului german „Dark” sau Nicholas Pinnock, protagonist al serialului „For Life”.
Filmarea a produs reacții diverse din partea localnicilor și a turiștilor. Primii dintre ei sunt mulțumiți, deoarece suma obținută în scopul închirierii va intra în conturile unei asociații locale. De cealaltă parte, turiștii nu au fost prea încântați că nu-și pot realiza turul complet și că principala atracție nu poate fi vizitată.